Pe aceeași temă
Comisia Europeană a transmis, dupa votul in cazul Sova, ca recomandarile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) trebuie respectate si ca deocamdata se constanta o absenta a criteriilor obiective in judecarea cererilor procurorilor in ceea ce ii priveste pe parlamentari, relateaza Evenimentul zilei.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat ca CE nu comentează cazuri individuale, dar trebuie tinut cont de recomandarile din MCV: "Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni par a le lipsi criteriile obiective".
Cel mai recent raport MCV pentru România face referire la acesta problema: "au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor".
Senatorii au respins solicitarea DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova. Au fost 79 de voturi "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Dan Sova, senator PSD, le-a cerut colegilor sai din Senat sa respinga cererea DNA de arestare si sa fie lasat sa se apere in stare de libertate. Anchetatorii au cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. Dan Șova a anunţat apoi că a luat decizia de a se autosuspenda "din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD".