Comisia Europeana a deschis anchetele asupra contractelor baietilor destepti: Exista indicii ca statul ar fi influentat deciziile

Fara Autor | 25.04.2012

Comisia Europeana (CE) a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, potrivit unui comunicat al CE. 

Pe aceeași temă

Comisia Europeana (CE) a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, potrivit unui comunicat al CE. 
 
 
Incalcare a normelor UE
 
CE a deschis aceste investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii, analizand daca s-a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. 
 
De asemenea, CE avertizeaza ca favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.
 
"Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date", noteaza Comisia.
 
Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.
 
Dupa incheierea licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, care par sa se situeze sub nivelul pietei, CE are suspiciuni cum ca statul ar fi ajutat cu fonduri companiile care au incheiat contracte cu Hidroelectrica.
 
"Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata", mai precizeaza Comisia.
 
Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii, vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
 
"Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia, citata de Hotnews.
 
 
Arcelor Mittal: Suntem convinsi ca nu am beneficiat de niciun ajutor de stat
 
In urma acestui anunt, compania Arcelor Mittal a transmis un punct de vedere in care arata ca "suntem convinsi ca nu am beneficiat de niciun ajutor de stat". 
 
"Vom formula un răspuns la decizia Comisiei Europene în timp util, de îndată ce vom înţelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru Comisia Europeană, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar după ce toate părţile răspund. Suntem convinşi că nu am beneficiat de niciun ajutor de stat în această situaţie şi vom continua să cooperăm pe deplin cu Comisia Europeană, pentru a ne asigura că poziţia noastră este înţeleasă. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de făcut", au afirmat reprezentanti ai Arcelor Mittal.
 
In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.
 
ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).
 
Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata. 
 
Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.
 
O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE. Cu toate acestea, pe baza dispozitiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a Romaniei, Comisia are competenta de a investiga preturile la energie electrica care au fost aplicate in baza acestor contracte.
 
De indata ce aspectele legate de confidentialitate vor fi clarificate, versiunea neconfidentiala a deciziilor va fi pusa la dispozitie in Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul DG Concurenta.
 
Guvernul se află in plin proces de renegociere a contractelor cu "băieţii deştepţi" din energie.  În funcţie de aceste renegocieri, vor fi luate decizii care vor fi prezentate de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Înainte de demararea negocierilor, Ministerul Justiţiei a facut o analiză a contractelor, rezultatele fiind înaintate premierului.
 
Mai precis, aproape toate contractele ar putea fi reziliate fara probleme, pentru ca prevederile contractuale nu sunt atat de solide din punct de vedere juridic precum se credea.
 
Si aceasta in conditiile in care la acordurile initiale au fost incheiate de-a lungul timpului o serie de acte aditionale. 
 
In functie de fiecare caz in parte, vor fi luate decizii de reziliere sau de crestere a preturilor la energia electrica furnizata "baietilor destepti".
 
Intre timp, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in privinta contractelor cu "baietii destepti" din energie. Insa este o investigatie care ar putea sa dureze mai mult de un an.
 
Consiliul Concurentei a facut inspectii inopinate la toti "baietii destepti" care au incheiat contracte cu Hidroelectrica. Chiritoiu a mai precizat ca exista o suspiciune legata de distorsionarea pietei prin blocarea unor cantitati mari de energie care nu ajung pe pietele centralizate.
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22