Pe aceeași temă
Comisia Europeana (CE) acuza gigantul energetic rus Gazprom de abuz in piata si de incalcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene (UE). CE are in vedere practicile Gazprom din opt state din Europa Centrala si de Est.
(Foto: Comisia Europeana)
Intr-o opinie preliminara, Bruxellesul considera ca gigantul rus incalca normele antitrust ale UE. CE da ca exemplu reducerea capacitatii clientilor Gazprom de a revinde gazele.
Investigatia Comisiei Europene arata ca rusii de la Gazprom “impiedica concurenta” in ce priveste aprovizionarea cu gaze din opt state membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia. In aceste state, sustine Comisia, Gazprom are o atitudine abuziva.
“Este posibil ca aceasta strategie sa ii fi permis Gazprom sa impuna preturi neloiale”, sustine Comisia.
Autoritatile europene mai inainteaza posibilitatea ca rusii sa se faca vinovati de un abuz prin pozitia dominant in piata. Mai exact, sustine CE, Gazprom este suspecta de abuz “prin conditionarea aprovizionarii cu gaze de obtinerea unor angajamente de alta natura din partea angrosistilor in ceea ce priveste infrastructura de transport al gazelor”, explica CE.
Din acest moment, Gazprom poate formula un raspuns in timp de 12 saptamani. De asemenea, rusii pot cere o audiere pentru prezentarea argumentelor.
“Comisia va respecta pe deplin drepturile la aparare ale Gazprom si va examina cu atentie observatiile sale inainte de a lua o decizie”, mai puncteaza autoritatile de la Bruxelles.
Si comisarul european responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager, vorbeste despre preturi neloiale impuse de Gazprom.
“Ma ingrijoreaza faptul ca Gazprom incalca normele antitrust ale UE, abuzand de pozitia sa dominant pe pietele UE ale gazelor. (…) In cazul in care ingrijorarile noastre sunt confirmate, Gazprom va trebui sa faca fata consecintelor juridice care decurg din comportamentul sau”, sustine Vestager.
Procedura oficiala impotriva Gazprom a fost initiata de Comisia Europeana la 31 august 2012.