Comisia Europeana: Cei mai bogati dintre romani castiga de 8 ori mai mult decat cei mai saraci

E.b. | 23.02.2017

Nivelul de saracie al romanilor este in scadere, dar inegalitatea veniturilor ramane cea mai mare din Uniunea Europeana. Asta in conditiile in care cei mai bogati 20% dintre romani castiga de opt ori mai mult decat cei mai saraci 20%, cel mai mare raport din UE, potrivit raportului de tara publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).

Pe aceeași temă

 
 

 

Categoriile sociale cele mai afectate de saracie sunt tinerii, familiile cu copii, persoanele cu dizabilitati, persoanele de etnie rroma si populatia rurala. Totusi, CE subliniaza ca au fost facute progrese importante in ceea ce priveste reducerea riscului de saracie in ultimii ani.

 

"A fost facut un progres substantial in reducerea populatiei aflate in risc de saracie sau de excluziune sociala in atingerea tintei de 580.000 de persoane. In termeni absoluti, 1,68 milioane persoane au iesit din zona de risc intre 2008 si 2015", se arata in raport,onform ziare.com.

Inegalitatea la nivelul veniturilor a crescut incepand cu 2012, avand o puternica accelerare in 2015.

 

Potrivit unui grafic publicat in raport, Romania are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE, fiind urmata de Lituania, Bulgaria si Spania.

 

Statele care inregistreaza un produs intern brut (PIB) per capita mai mic au, de regula, o inegalitate mai mare a veniturilor, insa aceasta tendinta explica doar partial situatia din Romania, potrivit CE.

 

Nivelul ridicat de inegalitate este cauzat si de efectele redistributive in scadere ale sistemului de taxe si este accentuat de diferentele mari existente intre mediul rural si cel urban.

 

In comparatie cu zonele urbane, de doua ori mai multi oameni din zonele rurale traiesc in comunitati izolate si se confrunta cu probleme legate de locuinta si de gasirea unui loc de munca.

 

Procentul oamenilor care traiesc in case de o calitate foarte slaba si isi cheltuiesc peste 40% din venituri pe intretinerea casei este unul dintre cele mai mari din UE.

 

Reprezentantii CE avertizeaza ca impactul sistemului de taxare asupra reducerii inegalitatii veniturilor este relativ scazut.

 

Astfel, diferenta dintre inegalitatea veniturilor brute si a celor nete, dupa plata taxelor si beneficiilor, este relativ scazuta. Gradul de progresivitate al taxelor aplicate veniturilor este relativ scazut, contribuind la actuala situatie.

 

 

Comisia Europeana critica Guvernul Grindeanu

 

 

Mai mult, Guvernul a eliminat plafonul de cinci salarii medii brute la plata contributiilor sociale si de sanatate, iar contributiile la sanatate pentru pensionari au fost eliminate.

 

In acest context al inegalitatii sociale, Romania se va confrunta si cu scaderea populatiei in varsta de munca (20-64 ani) cu 4% pana in 2020, in conditiile in care populatia tarii a scazut cu 6% din 2007 pana in prezent.

 

"Tinand cont de estimarea privind continuarea emigrarii tinerilor si de numarul limitat de persoane care se intorc, tara risca sa piarda si mai mult din resursa de munca. Aceasta poate afecta cresterea productivitatii si convergenta veniturilor si poate afecta asupra cresterii economice potentiale", se arata in raport.

 

In acelasi timp, CE avertizeaza ca exista un mare potential nefolosit al fortei de munca, in conditiile in care inactivitatea ramane una dintre cele mai mari din UE.

 

Comisia Europeana a criticat in raportul de tara Guvernul Grindeanu, aratand ca deficitul bugetar din 2017 va trece bine de 3%. L-a criticat, de asemeni, si pentru incercarea recenta de modificare a Codului Penal prin OUG 13.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22