Pe aceeași temă
Comisia Europeană a avertizat imediat după aprobarea modificărilor la Codurile penale în Parlament că este pregătită pentru „măsuri imediate și decisive” ca răspuns la relaxarea legislativă în domeniul anti-corupției, notează dpa.
În cadrul unei conferințe de presă ținută marti, purtătorul de cuvânt al CE a răspuns la întrebarea adresată de un jurnalist: „Dacă întrebarea dumneavoastră se referă la măsuri imediate şi decisive în cazul pe care l-aţi menţionat, răspunsul este «da». Da, se va întâmpla”. El nu a menţionat însă în ce ar consta măsurile despre care a vorbit.
Sancțiunile Comisiei Europene
Potrivit agenţiei dpa, o posibilitate ar fi lansarea unei proceduri de infringement, a cărei etapă finală ar putea fi sesizarea de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a UE. O altă posibilitate ar fi activarea articolului 7, măsură deja luată împotriva Ungariei şi Poloniei. Activarea articolului 7 poate implica suspendarea dreptului de vot al unui stat în Consiliul UE, dar cu condiţia ca toate celelalte state membre să fie de acord cu o asemenea sancţiune.
Cu doar câteva zile mai înainte, joi, 26 aprilie, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni (PES) la funcția de preşedinte al CE, a declarat că executivul comunitar și familia socialiștilor europeni nu vor accepta ca în România lupta anticorupție să fie diminuată.
Timmermans: Fără stat de drept, corupția crește.
În timpul unei dezbateri organizate de Euronews, Timmermans a fost întrebat de o persoană din public de ce UE a fost dură cu Polonia și Ungaria, dar mai puțin cu România, care e guvernată în prezent de social-democrați.
„Problema în România e lupta împotriva corupției. Politicienii încearcă să scape de presiunea pe care o resimt în această luptă anticorupție, iar asta e inacceptabil și Comisia va spune «nu», la fel cum și familia noastră politică va spune «nu» față de acest lucru. E cert că, dacă statul de drept e în pericol, dacă nu există separația puterilor în stat, corupția va crește”, a spus Timmermans.
Timmermans a adăugat că e dispus să excludă PSD din Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (grupul politic al PES și al altor partide social-democrate în Parlamentul European) înainte de alegerile europene din mai, dacă este necesar.
„E un lucru cert că, dacă statul de drept e în pericol, daca nu există echilibru instituțional (separația puterilor în stat), corupția va crește”, a mai spus Timmermans.