Comisia Europeană critică ancheta împotriva lui Kovesi și punerea sub control judiciar

Laurentiu Gheorghe | 29.03.2019

Comisia Europeană a solicitat Guvernului să permită ca toți candidații pentru procuror-șef european să poată participa la toate etapele procesului de selecție, fără să-i îngrădească drepturile lui Kovesi.

Pe aceeași temă

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, întrebat despre punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi, candidată la funcția de procuror-șef european, a spus că deși Comisia se abține să comenteze despre procedurile naționale, solicită Guvernului român să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului general european, arătând că toți candidații trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecție. El a reamintit, de asemenea, preocupările serioase ale Comisiei Europene cu privire la Secția pentru cercetarea infracțiunilor din justiție.

„Deși nu comentăm asupra procedurilor naționale, Comisia Europeană urmărește îndeaproape această ultimă evoluție, deoarece vine în contextul procedurii de selecție în curs de desfășurare pentru postul de procuror general european. Este esențial ca toți candidații, prezentați de un grup independent de selecție, să fie tratați corect în cursul acestui proces. Prin urmare, Comisia invită Guvernul / autoritățile române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, în ceea ce privește procedura de selecție a Procurorului General European. Toți candidații trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecție", a declarat, vineri, Margaritis Schinas, purtător-șef de cuvânt al Comisiei, întrebat despre plasarea sub control judiciar a fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, măsură luată de Secția pentru anchetarea magistraților.

El a amintit că CE a subliniat deja, în ultimul raport privind MCV, preocupările serioase pe care le are cu privire la Secția pentru anchetarea magistraților.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.

Și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a reacționat dur vineri la punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi, avertizând că va cere o dezbatere în plenul PE asupra acestei chestiuni „total inacceptabile și fără precedent în Europa”. Totodată, Weber a făcut apel la statele membre să ia atitudine față de inculparea fostei șefe a DNA și a cerut PES și ALDE – familiile europene din care fac parte partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu – să se delimiteze de acțiunile coaliției aflate la putere în România.

Ce a scris Weber pe Twitter:

Sunt foarte îngrijorat despre știrile privind ancheta demarată împotriva Laurei Codruța Kovesi, candidatul Parlamentului European la șefia Parchetului European. Acest lucru este total inacceptabil în Europa și fără precedent pentru o țară care deține președinția rotativă a Uniunii.

Fac apel la ceilalți membri ai Consiliului să ia atitudine împotriva acestui lucru și cer Comisiei Europene să garanteze că această procedură de selecție este una corectă și independentă. Ne așteptăm la o reacție puternică din partea prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22