Comisia Europeană declanșează procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României

Laurentiu Gheorghe | 14.02.2020

Raportul Comisiei Europene privind România estimează că deficitul public va depăși 3% pentru anii 2019, 2020 și 2021 astfel că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată.

Pe aceeași temă

În vizorul Comisiei se află în special noua lege a pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% în 2019, urmate de o nouă majorare, de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020.

„Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Este principalul motor al creșterii rapide prevăzute pentru bugetul general și al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscală”, se arată în explicațiile Comisiei.

În plus, legea nu este însoțită de măsuri care să majoreze participarea la muncă și durata vieții profesionale dincolo de minimul legal, care sunt esențiale pentru viabilitatea sistemului de pensii.

Comisia a adoptat un raport cu privire la România în temeiul articolului 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care analizează în ce măsură această țară respectă criteriul deficitului prevăzut de tratat.

Raportul urmărește adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depășește valoarea de referință de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 și 2021. Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.

Reacțiile politicienilor

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan

  • Vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru buget, susține că declanșarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană față de România reprezintă „consecința anilor de risipă și de politică fiscală iresponsabilă ale guvernelor PSD”.

  • „Trebuie să nu mai punem niciodată discotecari în funcția de miniștri ai Finanțelor și servitori de infractori în funcția de prim-ministru al României”, a mai declarat Mureșan.

  • Experții Comisiei Europene arată într-un raport că declanșarea procedurii de deficit excesiv (EDP) este „garantată” în cazul României din cauza depășirii în 2019 a țintei de deficit de 3% din PIB, potrivit raportului consultat de G4Media.ro. Documentul arată însă că guvernele PSD au ignorat total din 2017 până în 2019 recomandările Consiliului UE.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor:

  • Comisia Europeana a publicat astăzi raportul despre procedura de deficit excesiv. Am anunțat acest lucru. Nu aveam cum să evităm. Știam acest lucru din momentul în care am preluat mandatul.

  • Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri începând din 2017, nu ne-am fi aflat în această situație.

  • Se știa de anul trecut că au crescut dezechilibrele macroeconomice. Raportul arată clar cum a distrus PSD economia în ultimii 3 ani. Atunci când ignori avertismentele ajungem în această situație.

  • Pe venituri sunt măsuri care sper să arate rezultate anul viitor. Sunt foarte multe legate de ANAF, informatizarea ANAF. Să vedem dacă și pe simplificarea Codului fiscal. Facem evaluarea Codului fiscal în acest moment.

  • Pentru 2020 avem un buget care ia în calcul legislația în vigoare. Comisia are estimările pe creștere economică care au fost diferite în trecut. Vom vedea unde avem divergențe.

  • Până la decizia din martie vom putea să trimitem și concluziile noastre.

  • Nu e niciun dubiu în ceea ce privește impactul majorării pensiilor.

  • Comisia ar fi dorit să revenim sub 3% poate în 2020. Nu se poate.

  • Ajustarea o să vină sub 3% în 2022. O ajustare mai devreme ar însemna un șoc negativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22