Pe aceeași temă
Conform unor surse guvernamentale, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, va discuta joi telefonic cu Viorica Dăncilă, pentru a-i prezenta poziția CE. Aceasta, deși cei doi s-au mai întâlnit de patru ori numai în ultima lună, iar premierul Dăncilă a promis că nu va mai efectua modificări la legislația penală fără acordul Comisiei Europene
Potrivit surselor citate, Guvernul ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției, însă echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO. De asemenea, echipa de experți români ar fi transmis că Guvernul nu intenționează să renunțe la aceste ordonanțe.
Frans Timmermans a transmis repetat apelul Comisiei Europene către autoritățile române de a respecta recomandările Comisiei, ale Comisiei de la Veneția și GRECO.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România şi că i-a înmânat premierului un document cu măsuri și îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate.
„Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă", afirma oficialul european, care a transmis un nou avertisment Guvernului de la București în privința modificării legilor justiției.
Ședința de guvern programată pentru joi s-a mutat pentru vineri, pe fondul presiunilor foarte mari pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale, scrie G4Media.ro, citând surse social-democrate. Potrivit acestora, liderii coaliției sunt deciși să promoveze OUG-ul în această ședință de Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a revenit miercuri din vizita efectuată în Statele Unite.
Una dintre modificările propuse în proiectul de OUG privește schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Mai precis, proiectul reduce masiv termenele de prescripție, adică vine în ajutorul celor urmăriți penal sau judecați, cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecția copilului Teleorman.
Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare. Aceste modificări au fost criticate de asociațiile de magistrați, de procurorul general, Augustin Lazăr și de DNA.