Comisia Europeana doreste o depedenta cat mai mica fata de resursele din Rusia. Romania nu este conectata la piata UE de energie electrica

A.g | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana ia in considerare o reoreganizare a relatiilor  sale energetice cu Rusia, dorind practic o dependenta mai mica de Rusia si ia in calcul parteneriate cu tari precum Statele Unite ale Americii si Canada. In acelasi timp vor fi derulate demersuri pentru ridicarea barierelor de import a gazului lichefiat din SUA. Comisia a avertizat ca Romania si alte 11 state din Uniunea Europeana nu sunt suficient de conectate la piata Uniunii, informeaza Hotnews.



Comisia Europeana a prezentat in fata Parlamentului si a Consiliul un proiect prin care Uniunea Europeana sa reduca dependenta de resurse a blocului comunitar.

In ceea ce priveste Rusia, UE va lua in calcul reconfigurarea relatiei energetice astfel incat sa existe concurenta loiala si siguranta in beneficiul ambilor parteneri.

 

Ucraina va beneficia de atentia sporita a Uniunii Europene, urmand sa existe un parteneriat strategic cum ar fi modernizarea rețelei de gaze, crearea unui cadru de reglementare adecvat pentru piața de energie electrică și creșterea eficienței energetice în Ucraina ca un mijloc de reducere a dependenței de importul de energie.

 

SUA si Canada. UE doreste sa dezvolte parteneriate cu Statele Unite ale Americii si si-a propus sa elimine barierele actuale pentru importul de gaz natural lichefiat. SUA este un mare producator de astfel de gaze, pe fondul extractiei gazelor de sist.

Desi nu este membru UE, Norvegia este un partener viabil pentru Uniunea Europeana, fiind al doilea cel mai mare producator de gaze naturale si titei din Europa.

 

Caucaz, Orientul Mijlociu si Nordul Africii. UE isi propune ca prin eforturile diplomatice sa dezvolte parteneriate strategice cu tari precum Turkmenistan, Azerbaijan, tari din Orientul Mijlociu sau alti parteneri din spatiul ex-comunitar.

 

 

Romania - insuficient conectata la piata UE de energie electric

"12 state membre ale UE nu îndeplinesc obiectivul minim de interconectare al UE, și anume ca cel puțin 10% din capacitatea de producție de energie electrică instalată să poată depăși frontierele", arata Comisia Europeana. Tarile UE trebuie sa atinga tinta de 10% pana in anul 2020, pentru ca in 2030 nivelul sa ajunga la 15%. 

 

O rețea energetică europeană adecvat interconectata ar putea aduce consumatorilor economii de până la 40 de miliarde de euro pe an, sustine CE. 
 

Nevoia consolidarii unei Uniuni Energetice in cadrul UE apare in conditiile in care UE este cel mai mare importator de energie din lume. Blocul comunitar importă 53 % din energia sa, la un cost anual de aproximativ 400 de miliarde de euro.
 

In Europa, prețurile angro pentru energia electrica sunt cu 30 %, iar cele pentru gaze, cu peste 100 % mai mari decat in SUA, mai arata Comisia. 


Potrivit sursei citate, companiile europene din sectorul energiei regenerabile au împreună o cifră de afaceri anuală de 129 miliarde de euro și peste un milion de angajati. 
 

"Provocarea o reprezinta mentinerea rolului de lider al Europei în investițiile globale în domeniul energiei din surse regenerabile", sustine Comisia Europeana. 

 

CITITI SIChevron RENUNTA la exploatarea GAZELOR DE SIST in Romania

 

Romania este a treia cea mai independenta tara UE fata de importurile de energie, potrivit celei mai recente evidente a Biroului european de statistica  Eurostat, din 10 februarie 2015. Tara noastra a scazut, insa, si consumul de energie, cu 8,7%. In 2013, tara a consumat 32,3 Mtep, dupa ce in 2012 consumul fusese de 35,4 Mtep. 

 

Astfel, Romania si-a diminuat dependenta de importurile de energie de la 22,7% (din necesarul de consum) in anul 2012 la 18,6% in anul 2013. In 2013, Romania a fost a treia tara cea mai independenta energetic din Uniunea Europeana, dupa Estonia (11,9% rata de dependenta) si Danemarca (12,3%). 
 

Spre comparatie, dintre vecinii nostri, in anul 2013, Bulgaria a avut o dependenta energetica de 37,8%, Ungaria - de 52,3%, iar Serbia (stat non-UE) de 23,5%.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22