Pe aceeași temă
Comisia Europeana a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5% Deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB, fapt care "reflecta cresterea nefundamentata a pensiilor si impactul reducerii contributiilor sociale", spune prognoza CE.
Reducerea cresterii economice este motivata de dificultatile de pe pietele de credit, de inrautatirea conditiilor de pe piata muncii si deteriorarea indicilor de incredere, se arata in prognoza economica a CE, publicata luni.
Autorii documentului sustin ca "boom-ul cererii pe plan local - principalul motor de crestere economica al Romaniei in ultimii cinci ani -, va incetini semnificativ, din cauza reducerii puternice a dinamicii creditelor, slabirii indicatorilor de incredere si deteriorarii conditiilor pe piata muncii."
Zona investitiilor va avea cel mai mult de suferit: cresterea se va reduce de la 18 procente in anul 2008 la 1,5 pentru 2009, atat pentru constructii, cat si pentru echipamente. Studiul precizeaza ca nu a luat in calcul modificarea bugetului pentru 2009, anuntata dar neaprobata inca de Executivul roman.
Videanu: CE are o alta perspectiva asupra veniturilor si cheltuielilor Romaniei
Adriean Videanu, ministrul Economiei, a comentat prognoza Comisiei Europene spunind ca ea se bazeaza pe o" alta perspectiva asupra veniturilor si cheltuielilor" decit Executivul de la Bucuresti.
"Daca am avea o guvernare iresponsabila, am putea ajunge la un deficit bugetar de 7,5%. Noi am gindit un deficit de pina la 2% astfel incit Romania sa-si recistige credibilitatea", a spus Videanu.
Cit priveste revizuirea estimarilor CE privind cresterea economica, de la 4,7% la 1,75%, Videanu este de parere ca "Aceste date pot fi reale. Insa tinta fixata de noi, de 2,5% crestere economica, este realista, bazindu-se pe o evaluare corecta a tuturor sectoarelor economiei".