Comisia Europeana, ingrijorata: Modificarile aduse de Toader afecteaza independenta justitiei

E.b. | 30.08.2017

Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca propunerile lui Tudorel Toader, ministrului Justitiei, privind modificarea legislatiei din domeniul justitiei, pot afecta independenta justitiei in Romania, daca vor fi aprobate si aplicate.

Pe aceeași temă


 

Declaratia apartine sefei reprezentantei CE la Bucuresti, Angela Crsitea, care a remis HotNews un comunicat.

 

In context, Comisia neaga ca ar fi sprijinit propunerile de modificare a legislatiei din Romania, asa cum doreste Toader.

 

Declaratia sefei Reprezentantei CE in Romania:

 

Suntem surprinsi de materialele de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana. In intalnirea prim-vicepresedintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul roman al justitiei Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile si prioritatile de actiune in domeniul justitiei pentru lunile urmatoare, fara detalii despre propunerile de modificare a legislatiei relevante. Comisia a solicitat autoritatilor romane sa transmita aceste propuneri si explicatii aditionale, care vor fi analizate in detaliu de indata ce le vom primi.

 

Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei in cazul in care aceste modificari s-ar regasi in textele de lege si ar intra in vigoare.

 

Cel mai recent raport MCV, publicat in 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii si judecatorii din Romania in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, precum si faptul ca acestea reprezinta o dovada a independentei si profesionalismului institutiilor din sistemul judiciar. In acelasi timp, raportul a subliniat clar faptul ca orice masuri care submineaza aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definitiei coruptiei ca infractiune vor avea impact asupra evaluarilor viitoare.

 

Speram ca orice masura luata de Romania in domeniul justitiei si al statului de drept sa reprezinte un pas inainte catre indeplinirea celor 12 recomandari cuprinse in raportul MCV 2017 si sa consolideze ireversibilitatea si durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi Romaniei tot sprijinul necesar.


 
 

Reactia Berlinului. Ambasada Germaniei: Impartasim ingrijorarea Ambasadei SUA

 

 

Impartasim ingrijorarea Ambasadei Statelor Unite in privinta modificarilor aduse legilor justitiei, afirma Ambasada Germaniei, conform HotNews

 

"Pana in prezent, am aflat despre propunerile complexe privind reforma sistemului judiciar doar dintr-o declaratie oficiala a ministrului Justitiei. Si noi, in calitate de parteneri in cadrul Uniunii Europene, asteptam cu mare interes publicarea acestor propuneri. Salutam asigurarile Guvernului Romaniei de a se consulta, pe larg, pe marginea acestor propuneri, impreuna cu toate partile relevante si interesate. Impartasim ingrijorarea Ambasadei SUA: unele dintre modificarile prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independentei justitiei, de exemplu prin reorganizarea unor competente care si-au dovedit eficienta", afirma reprezentanta diplomatica a Berlinului.

 

"Consolidarea statului de drept, continuarea combaterii eficiente a coruptiei, precum si alte realizari ale Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt de mare importanta si pentru Germania. Pana la sfarsitul anului trecut, Romania a inregistrat progrese notabile in baza reglementarilor si competentelor actuale", afirma Ambasada Germaniei in rapsunsul pentru HotNews.

 

"Acestea au fost apreciate, in mod repetat, si de catre partenerii UE. Ne dorim ca Romania sa-si indeplineasca cat de curand si obligatiile inca restante si sa preia cu detasare, in anul 2019, presedintia Consiliului UE. De aceea, in interesul Romaniei, ar trebui evitat tot ceea ce ar putea sta in calea acestui obiectiv sau ar contine chiar reglementari din vremuri anterioare aderarii la Uniunea Europeana. 

 

Multe reactii din tara confirma ca si altii impartasesc aceasta ingrijorare. De aceea sustinem ca indeosebi aceste puncte sa se bucure de inalta importanta in cadrul viitorului proces complex si transparent de consultare", mai spune sursa citata.

 

"Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar", a aratat marti Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat, ca reactie la propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader. 

 

"Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", se mai arata in comunicat. 

 

 

Reacție și mai dură a Comisiei Europene

 

 

Aceasta este o reacție și mai dură a Comisiei Europene împotriva propunerilor prezentate de ministrul Tudorel Toader petru modificarea legislației privind justiția romaâneasca.


Reamintim că pe 24 august Comisia Europeana preciza că solicita autoritatilor romane proiectele de legi privind modificarile din sistemul de justitie.


Comisia a vazut stirile din presa. Solicitam autoritatilor romane proiectele de legi si explicatii suplimentare. Apoi vom studia cu atentie.Intre timp, vrem sa vedem ca autoritatile romane au urmat recomandarea noastra din raportul din ianuarie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie . Ireversibilitatea progreselor realizate de Romania in lupta impotriva coruptiei, din ultimii zece ani, este esentiala pentru Comisie. Comisia este pregatita sa coopereze cu Romania in ceea ce priveste obiectivele MCV” - a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pe 24 august.

 

Pe 23 august, ministrul roman al Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, intr-o conferinta de presa o serie de modificari la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care ar urma sa ajunga in Guvern si apoi la Parlament ca proiecte de lege.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22