Comisia Europeana: Romania a primit un aviz motivat pentru netranspunerea directivelor privind piata energiei

Fara Autor | 27.02.2012

Pe aceeași temă

Comisia Europeana (CE) a trimis Romaniei si altor sapte state membre 15 avize motivate pentru netranspunerea a doua directive privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale.

Directivele privind energia electrica si gazele (72/2009 si 73/2009) din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011, informeaza Hotnews.

"Comisia a trimis astazi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le indemna sa-si respecte obligatia juridica. Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca statele membre nu se conformeaza, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al comisiei.

Autoritatile romane au primit critici dure din partea CE din cauza modului in care au fost elaborate proiectele privind transpunerea noilor directive europene privind liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale, demarandu-se, la sfarsitul lunii septembrie, chiar si o procedura de infringement, fiindca autoritatile nu au implementat noile directive chiar daca exista in dezbatere publica inca din martie 2011 doua proiecte de acte normative.

Potrivit surselor citate, Romania tot ar fi intrat in proceduri de infrigement deoarece cele doua proiecte nu respecta prevederilor directivelor europene, iar autoritatile nici nu stiu cum vor promova cele doua proiecte de acte normative: legi sau ordonante de urgenta.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut sa fie proiecte de lege.

"Deschiderea pietelor energetice pentru concurenta este esentiala pentru cresterea competitivitatii economiei UE in ansamblu. O piata interna a energiei eficienta, interconectata si transparenta va oferi, de asemenea, consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati care furnizeaza gaze si energie electrica, si va garanta ca toti furnizorii au acces la piata", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Pana in prezent, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Tarile de Jos, Romania si Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea masurilor de transpunere a celor doua directive, iar Estonia nu a informat Comisia referitor la directiva privind gazele naturale.

"Prezenta procedura in constatarea incalcarii dreptului UE se refera la cazuri de necomunicare a transpunerii celui de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei. In acelasi timp, Comisia analizeaza masurile notificate de catre statele membre care au transpus doar partial directivele, si va decide, in urmatoarele luni, ce trebuie facut in continuare", mai precizeaza Comisia.

Romania se afla chiar in pragul unui proces la Curtea Europeana de Justitie din cauza nerespectarii cerintelor din al 2-lea pachet legislativ privind piata energiei.

In aprilie 2011, Comisia Europeana a transmis Romaniei avize motivate in  doua cauze deschise impotriva tarii considerand ca sistemul de preturi reglementate aplicat pe piata energiei electrice, respectiv a gazelor naturale  din Romania nu respecta cerintele corespunzatoare din legislatia UE.

In februarie 2011, sefii de stat si de guverne din UE au declarat ca se impune finalizarea pietei interne a energiei pana in 2014.

Cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei include dispozitii pentru buna functionare a pietelor de energie, inclusiv noi norme privind separarea retelelor, norme de consolidare a independentei si a competentelor autoritatilor nationale de reglementare si norme privind imbunatatirea functionarii pietelor cu amanuntul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22