Pe aceeași temă
In timpul Forumului Economic European de la Bruxelles, Katainen a dat bancile din Romania ca exemplu negativ pentru ca nu semneaza acorduri cu Fondul European de Investitii (FEI), pentru a acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) credite cu garantii europene, cu dobanzi mai reduse si in conditii mai avantajoase, in cadrul Planului Juncker, arata Hotnews.
Vicepresedintele CE a criticat "lipsa de interes a bancilor" pentru Planul Juncker, considerand ca aceasta este "cea mai rapida cale de a stimula economia Romaniei, pentru ca IMM-urile iau decizii foarte rapide cand vor sa faca investitii, atunci cand sunt finantate".
Katainen a indemnat companiile mari din Romania sa ceara in mod direct credite de la Banca Europeana pentru Investiti: "As vrea sa transmit un mesaj si catre companiile mari... Cand faci o investitie, uitati-va la ceea ce poate sa faca pentru voi Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Nu aveti nevoie de aprobari din partea guvernului pentru proiectele voastre. Puteti sa contactati biroul BEI din Bucuresti" - a mai spus Katainen.
Vicepresedintele CE a mai spus ca a oferit Ministerului Finantelor din Romania asistenta tehnica pentru identificarea de posibile proiecte pe care promotori din Romania - privati sau in parteneriat public-privat - ar putea sa le transmita la Bruxelles pentru a obtine finantare prin Planul Juncker.
In mai 2016, Romania nu avea aprobat de catre CE niciun proiect care sa fie finantat plin Planul de investitii strategice Juncker, insa Guvernul a anuntat ca a trimis 5 proiecte care sunt in evaluare.
CE sustine ca prin Planul Juncker, lansat in 2014, vor fi finantate investitii publice si private de 315 miliarde de euro mai ales in infrastructura de transport, energie, internet in banda larga, IMM-uri si educatie ceea ce va produce de asemenea 1,3 milioane de noi locuri de munca in perioada 2015-2017, mai scrie Hotnews.