Comisia Europeana SUSPENDA fondurile din axa 3 Competitivitate, in urma unor nereguli privind achizitiile publice. Ministerul Fondurilor Europene vorbeste despre o procedura standard

T.d. | 13.01.2015

Pe aceeași temă

Comisia Europeana (CE) a decis suspendarea platilor pentru axa 3 in Programul Operational Competitivitate. In urma unui audit, CE a semnalat nereguli in sistemul de achizitii publice. Faptul confirma declaratia lui Marian Vanghelie, care vorbea la finalul lui 2014 despre o hartie de la Bruxelles care ar incrimina firme controlate de Sebastian Ghita si Liviu Dragnea. Pe de alta parte, semnalarea neregulilor de catre CE este considerata drept “procedura normala a Comisiei” de catre ministerul Fondurilor Europene, potrivit Romania Libera.

Purtătorul de cuvânt pe domeniul Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Sophie Dupin de Saint-Cyr, confirma intr-un raspuns dat presei o corespondență între Comisie și Guvernul Român la sfârșitul anului trecut, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operațional Competitivitate.

Astfel, un audit al Comisiei a relevat nereguli în cheltuirea fondurilor, iar acestea au fost aduse la cunoștința autorităților române. „Rezultatele muncii de audit sunt comunicate autorităților naționale prin intermediul rapoartelor de audit”, spune Dupin de Saint-Cyr.
 

Platile au fost suspendate

Comunicarea dintre Bruxelles si Bucuresti s-a incheiat cu decizia Comisiei de a suspenda platile din axa 3 – Tehnologia informatiei si comunicarii – din Programul Operational Competitivitate.

„Dacă se identifică deficiențe semnificative în management și în sistemul de control, o scrisoare privind întreruperea plăților poate fi trimisă autorităților însărcinate pentru a aduce anumite îmb­nătățiri sistemului. În urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a întrerupt plățile pentru axa 3 în Programul Operațional Competitivitate”, transmite Bruxellesul.

Sursa citata mai arata ca: “Într-adevăr, Comisia a observat nereguli în sistemul de achiziții publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe”.

Astfel, deși Comisia nu incriminează direct firmele controlate de Dragnea și Ghiță, confirmă o parte din acuzațiile lui Vanghelie cu privire la un schimb de scrisori pe tema neregulilor în implementarea proiectelor finanțate de UE.
 

Ce a spus Vanghelie

Din câte știu, s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Știți ce e pe hârtia aia? Două firme: Teldrum și Asesoft. (…) Să-l întrebați pe domnul Teodorovici (n.r. – ministrul Fondurilor Europene) dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene”, acuza Marian Vanghelie la începutul lunii decembrie, la scurt timp după excluderea sa din PSD.

Autoritățile române au respins sau au trecut sub tacere declaratia lui Vanghelie. Ministerul Fondurilor Europene nu a publicat vreun comunicat referitor la o suspendare a plăților, Liviu Dragnea a catalogat acuzația lui Vanghelie drept “năstrușnică”, iar Victor Ponta a replicat jurnaliștilor: “Nu cunosc așa ceva, nu știu ce sursă aveți”.
 

Reactia ministerului Fondurilor Europene

“Neregulile” semnalate de Comisia Europeana in privinta proiectelor din fonduri europene sunt percepute drept “procedura normala a Comisiei” de catre ministerul Fondurilor Europene (MFE)

“Comisia Europeană nu a suspendat plățile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Plățile au fost întrerupte, temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicată în cazul efectuării unor verificări suplimentare. Axa Prioritară 3 POS CCE este administrată de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societății Informaționale. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate măsurile pentru asigurarea tuturor verificărilor necesare. Verificările au fost solicitate în urma identificării de către CE, în cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de încălcări ale prevederilor directivei privind achizițiile publice de către beneficiari în cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE – «Tehnologia Informaţiilor și Comunicaţiilor pentru sectorul privat și public»“, se arata in raspunsul MFE.

De altfel, nu este prima dată când firmele controlate de Sebastian Ghiță sunt vizate de acuzații privind fondurile UE. Deputatul PSD este cercetat într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind un presupus șantaj la adresa fostei șefe a AMPOSDRU, Carmen Roșu, pentru ca firmele lui să câștige anumite contracte finanțate din fonduri europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22