Comisia Iordache a votat amendamentul care prevede investigarea magistraţilor

E.b. | 11.12.2017

Comisia speciala parlamentara privind legile justiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, care isi continua activitatea azi, a votat amendamentul care prevede investigarea magistraţilor.

Pe aceeași temă

 

UPDATE Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început luni dezbaterile asupra legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea mai importantă modificare preconizată fiind scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM şi transformarea sa într-o instituţie independentă.

 

UPDATE: Comisia Iordache a votat modificările legii organizării juridice.

 

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, condusă  Florin Iordache, PSD, a adoptat luni, cu 14 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă”, un raport de admitere pentru legea 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor. Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale, conform Digi24.

 

Actul normativ urmează să fie finalizat şi să fie adoptat un raport care să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor. Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, înăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.

 

Cea mai controversată şi mai contestată modificare adusă legii 304/2004 privind organizarea judiciară în comisia condusă de Florin Iordache a fost înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

 

Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae.

 

După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.

 

Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:

 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.

 

Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.

 

O altă modificare adusă de comisia specială legii privind organizarea judiciară a fost cea potrivit căreia judecătorii vor trebui să îşi motiveze deciziile în cel mult 90 de zile de la pronunţare.

 

Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”, se arată la alineatul (3) al articolului 16 din legea 304/2004. Amendamentul, propus de PSD, a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrată o singură abţinere.

 

Comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere cum că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete.

 

 

Comisia urmeaza sa finalizeze modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, proiect in cadrul caruia s-a votat infintarea unei Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie.

 

Planul anuntat pentru aceasta sedinta este sa se lucreze si pe Legea 317 privind CSM, a treia din pachet, care prevede reglementarea Inspectiei judiciare.

 

In plus, comisia are programata si o discutie pe implementarea unei Directive europene privind prezumtia de nevinvoatie, in conditiile in care UDMR are un proiect de lege in acest sens, deja adoptat tacit de Senat. Acesta prevede, printre altele, ca infractiunea de abuz in serviciu sa se aplice magistratilor care "cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune".

 

*********************

 

Cele mai importante modificări aduse de comisie legii privind organizarea judiciară privesc înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale. 

 

Desfasurarea sedintei, conform HotNews;

 

Comisia speciala parlamentara privind legile justiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a finalizat luni dimineata modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, proiect in cadrul caruia s-a votat infintarea unei Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie in cadrul Parchetului General.

 

Comisia lucreaza in viteza, deputatul PNL Catalin Predoiu comparandu-l pe Iordache cu pilotul de Formula 1 Niki Lauda. Planul anuntat pentru aceasta sedinta este sa se lucreze si pe Legea 317 privind CSM, a treia din pachet, care prevede reglementarea inspectiei judciare. De altfel, potrivit unor surse Hotnews.ro, ar urma ca pana miercuri comisia sa finalizeze si Legea 317, a treia din pachet, mai ales ca de joi pana sambata este doliu national, iar cei din comisie au stabilit sa nu lucreze in aceasta perioada. 
 

 

10.30 Lucrarile comisiei se desfasoara intr-un ritm alert. S-a ajuns la art. 127.

 

10.24. S-a votat programul de lucru, astazi se lucreaza pana la ora 13.00, intrucat urmeaza un birou permanent si apoi sedinta solemna a Parlamentului pentru Regele Mihai.​

 

10.49 Catalin Predoiu (PNL) i-a spus lui Iordache: "parca sunteti Niki Lauda", pilotul de Fomula 1.

 

11.27 Stelian Ion cere din nou celor de la UNJR sa spuna cati membri are Uniunea.
 

11.23 Surse parlamentare relateaza pentru HotNews.ro ca este posibil ca la sedinta Biroului Permanent de la ora 13.30 PSD sa propuna ca in aceasta seara sa se faca sedinta de vot final in plenul Camerei Deputatilor, unde sa se dea vot pe proiectul Legii 303 privind statutul magistratilor. Votul ar urma sa aiba loc dupa ora 17, cand se incheie sedinta solemna pentru Regele Mihai I. 
 

11.18 "Ca sa terminam cu dezinformarea din societate, inspectia judiciara sa fie o institutie autonoma, iar numirea conducerii va fi la CSM. Nu se poate mai transparent de atat, a declarat Iordache, dupa ce a trecut rapid la dezbaterile la Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Dezbateri generale pe aceasta tema.  
 

11.15 Comisia a votat raportul la Legea 304, cu toate amendamentele admise si respinse. Au fost 14 voturi pentru - PSD-ALDE-UDMR si 5 impotriva - USR si PNL.

11.09 S-a votat ca Sectia speciala privind investigarea infractiunilor din justitie sa isi inceapa activitatea la 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Art. X – (1) Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție începe să funcţioneze în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Cauzele de competența Secției înregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior datei prevăzute la alin. (1) se soluţionează de către aceste parchete.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22