Comisia Iordache a votat infiintarea unei sectii speciale pentru investigarea magistratilor

E.b. | 07.12.2017

„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru..."

Pe aceeași temă

 

 
Comisia speciala parlamentara privind legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a reluat discutiile pe proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara. 

 

S-a discuta o noua propunere transmisa de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania catre comisie privind infiintarea unei Sectii speciale pentru investigarea "infractiunilor din justitie", cele comise de judecatori si procurori.

 

Potrivit acestei propuneri a UNJR, procurorul-sef de sectie este numit si revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fara ca Presedintele Romaniei sa fie inclus in procedura asa cum prevede acum legea in privinta procurorilor-sefi de sectii.

 

Propunerea vine dupa ce Iordache a anuntat marti la comisie ca PSD nu mai sustine infiintarea unei Directii speciale separate pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, asa cum prevede proiectul initial, ci o sectie in cadrul Parchetului General.

 

Comisia Iordache: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de codul penal şi de legea 78-2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai csm precum si de procurori şi judecători militari."

 

Împotriva înfiinţării acestei Secţii s-au pronunţat în mod vehement reprezentanţii PNL şi USR din Comisie, care au arătat că, astfel, se diminuează competenţele DNA.

 

Desfasurare sedintei, conform HotNews.

 

17.08 S-a votat numarul maximal de posturi din cadrul Sectiei - 20 de posturi, 8 procurori si 12 personal auxiliar. Gorghiu (PNL): "As vrea sa isi asume UNJR ca aceasta modificare inseamna ca un procuror sa lucreze un dosar pe an, spre deosebire de restul procurorilor din tara."

 

Iordache: "Eu sper sa nu aiba niciun dosar".

 

16.54: S-a votat propunerea facuta de UNJR - procurorul-sef al acestei Sectii va fi numit de plenul CSM. Ulterior, s-a votat si ca acesta va fi revocat tot de plenul CSM, in aceleasi conditii ca in cazul revocarii procurorilor-sefi prevazute in Legea 303/2004, modificata. 

 

Art. 88^3 - (1) Sectia pentru investigarea infracțiunilor săvârșite in legatura cu justitia este condusă de un procuror şef de sectie, care este numit în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii ce fac parte din aceasta sectie, in urma unui interviu transmis in direct si publicat ulterior pe site-ul Consiliului.

 

(2) Procurorul-şef al Secției de Investigare a unor infracțiuni din justiție şi adjunctul acestuia sunt revocaţi din funcţie de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.


In prezent, ca si in forma in care a trecute de comisie - care de altfel a pastrat legea in forma in vigoarea - procuorii sefi de sectii din cadrul Parchetului General "sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Președintele României poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului".

 

16.50 Se discuta cine va numi procurorul-sef al Sectiei.

 

Catalin Radulescu (deputat PSD, condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, cunoscut in spatiul public drept "deputatul mitraliera") propune ca procurorul-sef de sectie sa fie propus de ministrul Justitiei. Propunrea a fost respinsa cu un singur vot pentru.


Kuglay (PG) sustine ca numirea trebuie sa ramana ca acum pentru procurorii sefi de sectii. 

 

15.58 S-a votat primul alineat al art privind aceasta Secție (formularea apartine lui Serban Nicolae, PSD), conform HotNews:


"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înfiinţează şi funcționează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de codul penal şi de legea 78-2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârșite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai csm precum si de procurori şi judecători militari."

 

15.50: Marton Arpad ii raspunde reprezentantei Parchetului General: "La ce competenta va referiti, sa pui sa jure pe biblie pe capota masinii? M-as lipsi de aceasta competenta." Arpad face referire la un moment din 2012 cand, potrivit Antena3, un localnic în vârstă de 89 de ani din Suraia, Vrancea, a povestit la Antena 3 cum au încercat trei procurori să îl determine să jure cu mâna pe Biblia de pe capota maşinii, legat de votul de la Referendum.

 

15.38 Incepe votul pe alineate la art. privind infiintarea Sectiei speciale in cadrul Parchetului General. S-a votat mai intai denumirea acesteia.

 

Kuglay (PG): "Trebuie discutata optiunea legislativa de a lipsi de competenta unele structuri - e vorba de infractiunile de coruptie pentru care statul a investit bani si a instituit ani la rand un mecanism de abordare a faptelor de coruptie foarte profesionalizat. ADdica luam de la oameni care stiu cums e lucreaza si dam unor procurori care, bine pregatiti profesional, nu au pregatire speciala. Pentru ca face aceasta structura, doar pentru a lua din competenta DNA-ului?"

 

15.25 Incepe discutia pe infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie. Din dezbateri:

 

Judecatoarea Maria Ceausescu, CSM: "Majoritatea covarsitoare a judecatorilor si procurorilor  s-a exprimat ferm impotriva infiintarii acestei comisii. O singura asociatie profesionala o sustine."

 

Iordache: "Nu se justifica infiintarea unei Directii, insa se justifica infiintarea unei Sectii, in subordinea procurorului general care sa investigheze infractiunile din Justitie."

 

Andreea Ciuca, AMR: "Cand spuneti infractiunile comise de judecatori si procurori, va referiti doar la coruptie? Deci toate infractiunile. Nu se justifica sub nicio forma o Directie. Si la ora aceasta exista o sectie in cadrul DNA."
 

15.15: S-au votat modificari in ceea ce priveste numirea procurorilor in cadrul DNA - in cadrul concursului de itnrare in DNA procurorilor li se vor verifica 5 rechizitorii aleatorii, pe langa interviu:

 

(3) Concursul prevazut la alin.2   constă în:
a) un interviu transmis in direct, sustinut in fata sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;
b) o probă având ca obiect evaluarea a minim cinci rechizitorii alese aleatoriu, precum si a altor acte întocmite de candidaţi si considerante relevante de acestia, din ultimii 5 ani de activitate;

 

(6) Evaluarea prevazuta de art. 4 lit b) se efectueaza de o comisie desemnata de sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, formata din 2 procurori DNA propusi de procurorul sef al directiei, 2 procurori de la Parchetul de pe langa ICCJ propus de Procurorul General si un formator INM.

 

(9) Procurorii numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pot fi revocați prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu avizul conform al sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării unei sancțiuni disciplinare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22