Pe aceeași temă
Cronologie Ziare.com
15:33 - Ia cuvantul si Serban Nicolae, care spune parlamentarii prezenti la aceasta dezbatere au fost alesi exact prin aceeasi procedura prin care vor fi votate si Legile Justitiei. "Cei care nu cunosc aceasta procedura sa isi dea demisia", a spus el.
15:19 - Iordache spune ca e calm si o acuza pe Gorghiu ca "dupa o lunga perioada de activitatea parlamentara nu ati inteles mecanismele procedurii parlamentare".
15:18 - "Respirati, fiind politicos, eu va menajez, sa fiti linistit", ii raspunde Alina Gorghiu lui Florin Iordache.
15:16 - Intervine si Marton Arpad, care afirma ca "pe colegii din USR ii inteleg, dar din moment ce intervine pe aceasta procedura PNL, dupa ce au votat legi substantiale pe aceasta procedura, nu inteleg. Va faceti ca nu intelegeti cum functioneaza aceasta procedura".
15:15 - Florin Iordache spune ca "aceste trei legi cu care suntem sesizati vor avea un raport cu amendamente respinse si adoptate, va merge in plenul Camerei Deputatilor, in urma voturilor va rezulta un proiect de lege. Cu acest proiect legislativ va fi sesizat Biroul Permanent al Senatului, Biroul Permanent va stabili o perioada pana cand senatorii vor putea sa depuna amendamente. Aceasta comisie va fi si raportoare la Senat si aceste amendamente vor veni din nou la comisie, vom rediscuta aceste amendamente".
15:14 - Senatorul PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut lui Florin Iordache sa explice procedura prin care amendamentele la Legile Justitiei vor fi votate in Parlament.
14:37 - S-a ajuns la articolul 83. Inca putin si se ajunge la controversatul articol 96, privind raspunderea magistratilor, la care deputatul PSD Catalin Radulescu, care spunea la inceputul anului ca este gata sa foloseasca mitraliera AKM pe bucurestenii care au protestat in Piata Victoriei impotriva OUG 13, a depus o serie de amendamente.
14:24 - A fost votat un amendament la articolul 82 privind pensia de serviciu pentru anumite categorii de magistrati care au o vechime, in aceste functii, intre 20 si 25 de ani. In acest caz cuantumul pensiei este micsorat cu 1% fata de baza de calcul care se refera la o vechime de cel putin 25 de ani.
14:16 - Are un nou schimb de replici tensionat, de data aceasta intre deputatul PNL Ioan Cupsa si conducerea Comisiei, Florin Iordache si Marton Arpad. Deputatul UDMR il acuza pe liberal ca nu a citit legea, Cupsa ii reproseaza ca cei din Opozitie sunt jigniti. "Se intampla cu regularitate, ca la anumite intervale de timp sa fim jigniti. Dezbatem niste legi importante", a declarat liberalul. Florin Iordache intrerupe dialogul.
14:15 - Au fost votate doua aliniate la articolul 79, potrivit carora magistratii si sotii si copiii acestora sa beneficieze, inclusiv la pensie, de asistenta medicala medicamente si proteze gratuite.
13:45 - Sedinta s-a reluat.
12:37 - Comisia a luat pauza, dezbaterile continua de la ora 13.30.
12:01 - Iordache anunta ca pauza va fi luata mai devreme: "Facem pauza la 12.30, mancati va hidratati".
12:00 - Deputatul ALDE, Steluta Cataniciu, se cearta cu Florin Iordache. Cataniciu s-a suparat ca nu i-a fost votat un amendament si ca nu a fost lasata sa ia cuvantul. Florin Iordache ii da cuvantul lui Stelian Ion, USR, caruia ii zice colegul meu.
11:39 - Florin Iordache l-a pus pe deputatul UDMR Marton Arpad sa conduca dezbaterea, pentru scurt timp, afirmand ca "vreau sa discut ceva cu o colega".
11:31 - Florin Iordache nu e de acord si urmeaza un dialog aprins intre cei doi:
Florin Iordache: Nu inteleg ce doriti. Fiecare dintre noi are capacitatea de a citi.
Stelian Ion: Lasati-ne cu astea, ca nu sunteti un geniu.
Florin Iordache: Te rog...
11:30 - Se adopta in continuare articole iar Stelian Ion se revolta iar: "Se merge prea repede, eu vreau sa stim ce modificari se fac".
11:28 - S-a ajuns la articolul 70. Amendamentele articolelor sunt adoptate pe repede inainte, fara sa fie citite in intregime, iar USR cere ca acestea sa fie prezentate. "Dorim sa fie facuta o scurta prezentare a amendamentelor", a spus deputatul Stelian Ion.
10:52 - Robert Cazanciuc propune ca acest articol sa se discute dupa pauza, pauza ce va fi luata la ora 13. Iordache este de acord.
10:51 - Exista divergente in legatura cu interdictiile si incompatibilitatile magistratilor, iar Florin Iordache cere PNL si USR sa formuleze un text pentru a depune un amendament.
10:36 - USR cere UNJR sa spuna cati membrii participa la dezbateri, Uniunea refuza.
10:34 - A fost adoptat articolul 62 care prevede ca un judecator sau procuror este suspendat din functie atunci cand a fost numit intr-o functie de demnitate publica.
10:15 - A inceput a cincea zi de dezbateri in Comisia Iordache.
Dupa ce Departamentul de Stat al SUA a cerut sa nu fie modificate Legile Justitiei in sensul slabirii statului de drept si sa nu puna in pericol astfel lupta impotriva coruptiei, comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache continua si azi dezbaterile.
Deputatul PSD a declarat, marti, ca nu exista niciun motiv pentru ca Parlamentul sa opreasca dezbaterea Legilor Justitiei, afirmand ca niciuna dintre modificarile facute nu aduc atingere independentei Justitiei.
Azi este a cincea zi in care comisia condusa de Florin Iordache se intalneste si pana acum au fost votate numeroase amendamente controversate. Presedintelui i s-au taiat numeroase parghii, astfel ca seful statului va fi obligat sa accepte orice numire vine de la CSM pentru sefia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, i s-a limitat mult rolul in numirea si revocarea magistratilor si nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator sau a judecatorilor in functiile de procurori.