Comisia Iordache, rapoarte pentru OUG 90 și 92. Vechimea necesară pentru Parchetul General: 15 ani

Redactia | 26.11.2018

Comisia specială privind legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a adoptat luni noi rapoarte de admitere pentru cele două ordonanțe de urgență care modifică legile justiției.

Pe aceeași temă

Parlamentarii din comisie au votat luni ca vechimea necesară pentru un magistrat pentru a promova la Parchetul General să fie 15 ani, și nu de 10 cât prevedea ordonanța. În prezent, vechimea cerută este de 18 ani.

Nu au fost adoptate alte modificări esențiale asupra textelor votate de Camera Deputaților. Urmează ca cele două ordonanțe să ajungă, cu modificări, la votul final din plenul Senatului.

Principalele prevederi au rămas în lege - se va înființa și organiza secția specială pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General, se amână până la începutul lui 2020 legea pensionării anticipate pentru magistrații cu minimum 20 de ani vechime, fiind așteptat un punct de vedere de la CSM. De asemenea, a fost păstrată prevederea prin care vechimea necesară pentru procurorii DNA și DIICOT crește la 10 ani.

Astfel, așa cum prevede OUG 90, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie va funcționa cu 15 posturi de procuror. Până la finalizarea concursurilor organizate pentru numirea în funcţii şi validarea rezultatelor acestora, posturile de procuror-şef şi cel puţin o treime din cele de execuţie vor fi exercitate provizoriu de procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii, selectaţi de o comisie de concurs.

În privința celei de-a doua ordonanțe, 92, comisia a mai adoptat un amendament care prevede că judecătorii sau procurorii care își încetează activitatea pentru a exercita o funcție în cadrul unor instituții sau autorități publice sau un organism internațional au dreptul de a-și rezerva postul pentru o perioada de maximum 6 luni.

Ce modificări fuseseră aduse deja legilor justiției la Camera Deputaților:

  • Se amână până la 1 ianuarie 2020 și prevederile privind formarea auditorilor din justiției în cadrul Institutului Național de Magistratură. - Acest amendament propus de PSD și ALDE a fost contestat chiar de senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, care a afirmat că este o "greșeală politică a PSD". El a fost singurul care a votat împotrivă.

  • A fost introdus criteriul "neîndeplinirea condiției privind buna reputație" pentru eliberarea din funcție a unui judecător sau procuror;

  • Promovarea procuroriilor din cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT se face în cazul în care aceștia să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani (până acum nu exista un termen);

  • "Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la <<procurorul ierarhic superior>> în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia".

  • În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție vor funcționa, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

  • S-a eliminat prevederea potrivit căreia: prevedea că "sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice".

  • S-a eliminat prevederea potrivit căreia "în situaţia în care mai multe sesizări privesc aceeaşi faptă şi aceeaşi persoană, sesizările se conexează".

Cei de la USR au anunțat că vor discuta cu cei de la PNL să conteste împreună cele două legi la Curtea Constituțională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22