Comisia Iordache vrea ca procurorii să fie controlaţi de superiori, inclusiv de ministru

E.b. | 22.11.2017

Comisia specială privind modificarea legilor justiţiei a adoptat miercuri o serie de amendamente prin care se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor.

Pe aceeași temă

 

Totodată se introduce obligativitatea pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRi şi SIE.

 

USR a criticat dur modificările adoptate de majoritatea PSD - ALDE - UDMR, despre care a spus că sunt ”aberante”, scrie News.ro.


Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei", prevede unul dintre amendamentele formulate de PSD - ALDE la legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Iniţiatorii şi-au motivat demersul prin punerea legii în acord cu Constituţia.


Parlamentarii USR au criticat însă modificarea, explicând că acesta înseamnă de fapt eliminarea independenţei procurorilor.


Procurorii nu mai sunt independenţi în exercitarea activităţii lor. S-a votat un amendament care prevedea această independenţă în legea 303, iar acum s-a modificat acel articol şi se preiau dispoziţii din Constituţie, care sunt dispoziţii foarte largi. În prezent, aveam o reglementare care era ca o completare la ceea ce spune Constituţia, ca o garanţie că magistraţii - şi procurorii,  vrem nu vrem, sunt în continuare şi vor fi magistraţi – se bucură şi ei, nu doar judecătorii, de această caracteristică a independenţei. S-a susţinut, ceea ce este ieşit din comun, de către domnul deputat Arpad, că nici măcar pentru emiterea unui mandat de aducere procurorul de caz nu trebuie să fie independent, ci trebuie să aibă un acord pe linie ierarhică până la cel mai înalt procuror. E absolut incalificabilă o asemenea teorie”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.


Practic, în acest moment procurorii sunt limitaţi la soluţiile pe care le dau, numai în acele situaţii ei beneficiază de independenţă. În schimb, în celelalte situaţii, în celelalte acte pe care le întocmesc în dosar, aşa cum este articolul în forma prezentă, se subînţelege că ei nu mai sunt independenţi şi că ar trebui ca toate aceste acte să fie verificate de un organ ierarhic superior sau de ministru. Formularea cea mai fericită era ca în toate situaţiile prevăzute de lege ei să beneficieze de această independenţi”, a spus la rândul său şi senatorul USR George Dircă.

 

Amendamentul Cătaniciu

 

La propunerea deputatei ALDE Steluţa Cătăniciu, comisia specială a adoptat şi următorul amendament la legea 303/2004: ”Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare în orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executiv".


”Nu este oportun absolut deloc un astfel de amendament. Nu am văzut judecători care să defăimeze instituţiile publice cum se încearcă să se acrediteze aici. Este o temă falsă. Dar vedem în schimb o hotărâre, hotărârea numărul 1 a Curţii Constituţionale, prin care se încearcă o cenzură a opiniei judecătorilor. Vedem că practic se încearcă să se cenzureze opiniile judecătorilor, ceea ce este inadmisibil”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.


Nu în ultimul rând, comisia a adoptat o serie de reglementări în ceea ce priveşte relaţia magistraţilor cu serviciile secrete.


Astfel, la propunerea Asociaţiei Magistraţilor, s-a adoptat amendamentul care prevede că "apartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, are ca efect eliberarea din funcţia deţinută".


O serie de alte amendamente, propuse de Uniunea Naţională a Barourilor, prevăd că magistraţii completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii.


 

Serviciilor secrete le este interzis să racoleze magistraţi

 

Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 (judecători, procurori, magistraţi-asistenţi, personal de specialitate juridică asimilat acestora şi personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoresti şi parchetelor - n. red.) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotrivă independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte”, se arată într-un amendament adoptat miercuri.  

 

”Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. 2 se face de către CSAT şi Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizată de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat (...) Serviciile de informaţii sunt obligate să pună la dispoziţia comisiilor parlamentare de control toate datele, informaţiile sau documentele necesare în acest sens”, se arată într-un alt amendament adoptat de comisie.  


”Mai este o reglementare foarte gravă, prin care comisiile de supraveghere, comisiile parlamentare de supraveghere a activităţii SRI, vor avea posibilitatea să cerceteze declaraţiile date de judecători şi de procurori, ceea ce mi se pare iarăşi o imixtiune inacceptabilă în activitatea acestor magistraţi. Pentru că nu o comisie parlamentară este cea îndreptăţită, deocamdată este CSAT-ul cel care poate face o asemenea verificare, în niciun caz comisiile parlamentare”, a criticat deputatul USR Stelian Ion modificarea adusă de comisia condusă de Florin Iordache.

 

"Ne îndepărtăm de la rolul pe care îl avem"

 

Practic, în acest momnent ne îndepărtăm de la rolul esenţial pe care îl avem, şi anume rolul de a legifera şi căpătăm din ce în ce mai multe atribute în rolul de a cerceta. Din punctul nostru de vedere, noi nu am fost mandataţi de către alegătorii noştri să cercetăm aici în parlament absolut nimic şi trebuie să legiferăm”, a remarcat şi senatorul USR George Dircă.


Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public", se prevede într-un alt amendament adoptat de comisia specială.

 

***********************

 

Parlamentarii PNL şi cei ai PMP au părăsit miercuri şedinţa comisiei speciale în care se discută modificările legilor justiţiei, după ce toate propunerile lor, inclusiv solicitarea unui punct de vedere de la Comisiei de la Veneţia, au fost respinse de majoritatea PSD - ALDE - UDMR.

 

Şi reprezentantul Parchetului General a părăsit şedinţa comisiei speciale după ce solicitarea sa ca dezbaterea să se concentreze mai întâi asupra principiilor generale ale modificărilor legislative a fost, de asemenea, respinsă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22