Comisia Juridica a dat aviz favorabil de ridicare a imunitatii lui Borbely. Borbely: Procurorii nu au nici o proba care sa-mi demonstreze vinovatia

Fara Autor | 10.04.2012

Pe aceeași temă

 

Comisia Juridica a dat, marti, aviz favorabil pentru ridicarea imunitatii de parlamentar a parlamentarului UDMR Laszlo Borbely. Decizia a fost adoptata cu sapte voturi "pentru" si trei "impotriva". 
 
Juristii s-au aratat de acord cu inceperea procedurilor de urmarire penala impotriva fostului ministru al Mediului, potrivit Ziare.com si Hotnews. Camera Deputatilor ar putea sa ia o decizie in plen in 24 aprilie in privinta cererii de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Laszlo Borbely, deoarece in aceasta saptamana activitatea deputatilor este in comisii, iar saptamana viitoare sedinta se va desfasura fara vot final.
 
 
Borbely: Nu exista nici o proba care sa demonstreze ca sunt vinovat
 
Laszlo Borbely, prezent la Comisia Juridica insotit de avocatul sau Gheorghe Mateut, si-a reiterat nevinovatia, sustinand ca nu exista dovezi care sa probeze vinovatia sa si ca nu trebuia sa fie ascultate telefoanele sotiei sale.
 
"Ultima oara ne-am intalnit saptaman trecuta cand am anuntat demisia mea. Demisionez desi nu am niciun fel de motiv de a demisiona pentru ca sunt nevinovat, pentru a nu fi niciun fel de suspiciune aruncata asupra guvernului. Dupa ce am consultat dosarul, joi, mi-a intarit aceasta convingere ceea ce am vazut in dosar.
 
Dupa ce timp de 2 ani de zile, incepand din 2010, circa 15 persoane au fost interceptate, toate convorbirile telefonice au fost ascultate, unele din anturajul meu, unele din partea unor insititutii subrodonoate cu functii de raspundere sau patroni de firme de constuctii s-a probat ca nu exista nicio proba materiala prin care sa se demonstreze acele fapte de care sunt acuzat."
 
 
Borbely: Din 2010, nu a exista nici o proba suplimentara legata de apartamentul din Bucuresti
 
 
Laszlo Borbely  a amintit de acuzatiile procurorilor anticoruptie in legatura cu apartamentul din Bucuresti si a adus explicatii in legatura cu apartamentul din Targu Mures. 
 
"In  data de 11 iulie 2010, DNA a dat un comunicat prin care ma acuza de cumparare de influenta legat de apartamentul din Bucuresti. Daniel Morar a iesit cu o declaratie prin care a spus ca nu exista un dosar Borbely. Nu a existat apoi nicio proba suplimentara.
 
Daca ne referim la casa din Targu Mures, stau la 10 min de politie. Aceasta casa se stia ca: da, am facut un antecontract cu proprietarul, sunt toate facturile in regula si cand se finalizeaza acele lucrari le voi trece in proprietatea mea", a afirmat fostul ministru.
 
Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre omul de afaceri Anton Molnar.
 
 
Borbely: DNA nu trebuia sa cheme tamplari, dulgheri, designeri pentru a demonstra nevinovatia mea
 
Fostul ministru a declarat, apoi, ca procurorii anticoruptie nu trebuiau sa cheltuie atatia bani publici si sa cheme atatea persoane, pentru a se proba nevinovatia lui.
 
"Daca ma chemau la DNA ca martor, intr-o ora puteam sa clarificam, nu trebuia sa cheme la DNA tamplari, dulgheri, designeri, pentru a face cinci dosare care demonstreaza nevinovatia mea.
 
Daca aveau curiozitatea cei de la DNA sa ma audieze ca martor in aceasta perioada, atunci nu trebuia sa cheltuie atatia bani publici pentru a audia intre 65 si 70 de persoane care au spus urmatorul lucru in declaratii - nu exista niciun fel de presiune din partea mea sau a anturajului meu in ceea ce priveste acele fapte penale", a mai spus Laszlo Borbely, care a mentionat  si ca nu trebuia sa fie ascultate telefoanele sotiei sale.
 
Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL), a precizat, marti, ca plenul Camerei Deputatilor poate solicita urmarirea penala in cadrul deputatului UDMR.
 
Procurorul general al Romaniei a inaintat, miercuri, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sesizarea procurorilor anticoruptie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru doua fapte de trafic de influenta si fals in declaratii.
 
Mai mult, in iulie 2011, ministrul Mediului a fost cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru bunuri nedeclarate. Borbely era bănuit că ar deţine o vilă şi mai multe conturi nedeclarate în Ungaria.
 
Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Borbely, tot in 2011, că influenţa lui a costat 20.000 euro şi a fost cumpărată de ginerele unui senator PSD, a cărui firmă a primit contracte de zeci de milioane de lei de la Apele Române, instituţie subordonată Ministerului Mediului.
 
Laszlo Borbely ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea unei societăţi comerciale din Satu Mare, patronată de Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, au declarat pentru România liberă surse judiciare. Prin această practică, SC Lescaci Com SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Ioan Ciocan, a obţinut mai multe contracte de la Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea  ministerului condus de Borbely.
 
Procurorii anticoruptie cer Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii parlamentare a ministrului Mediului Laszlo Borbely pentru inceperea urmaririi penale. Pentru perchezitii, retinere si arestare, procurorii trebuie sa ceara un al doilea aviz.
 
Conform legii, pentru ca un ministru care este si parlamentar sa poata fi urmarit penal este nevoie de un aviz in acest sens de la Camera din care face parte, si numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
 
Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat intr-un dosar de trafic de influenta, in care a fost deja pus sub acuzare consilierul sau, Szepessy Szabolcs.
 
Intr-un raspuns oficial transmis de DNA la acea data, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea (vest) al DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Ioan Ciocan, asociat unic si administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.
 
De asemenea, s-a constata ca Laszlo Borbely a achizitionat un apartament in Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie, relateaza Mediafax.
 
Fostul ministru al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, are, potrivit ultimei declaratii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri patrati si o casa de 140 de metri patrati in Targu Mures, cumparate in 2000 si detinute impreuna cu sotia.
 
In 2012, Borbely a mostenit, impreuna cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri patrati, aflat tot in Targu Mures.
 
Ministrul Mediului mai detine un autoturism Lexus GS300, bijuterii in valoare de 15.000 de euro si are peste 51.000 de euro si peste 86.000 de lei in conturi si depozite bancare.
 
Totodata, Borbely are, in fonduri de investitii, peste 50.000 de lei.
 
Conform aceleiasi declaratii de avere, demnitarul nu are plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate.
 
In 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului si de 38.801 lei din functia detinuta la UDMR.
 
Sotia ministrului, Melinda Borbely, a castigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).
 
Potrivit declaratiei de interese, Laszlo Borbely este presedintele Fundatiei Culturale "Dr. Bernady Gyorgy" din Targu Mures si vicepresedinte al UDMR. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22