Comisia Juridica: Deputatii juristi au dat liber pentru avocatii parlamentari sa pledeze in procese impotriva statului

Fara Autor | 17.04.2013

Pe aceeași temă

Deputatii din Comisia Juridica au eliminat, marti, mai multe incompatibilitati care interziceau avocatilor parlamentari sa pledeze in cauze civile sau comerciale  impotriva statului dar si intr-o serie de cauze penale, cum ar fi spalarea de bani si traficul de droguri, respingand o cerere de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu in ce priveste legea privind transparenta in exercitarea functiilor publice, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse parlamentare. Votul a avut loc in secret, nefiind comunicat public. In cererea de reexaminare, Basescu sesiza ca este inoportun ca parlamentarii sa pledeze in calitate de avocati impotriva statului cu argumentul ca eliminarea acestei incompatibilitati "este de natura sa puna in discutie impartialitatea, obiectivitatea si independenta parlamentarului, creand posibilitatea unui conflict de interese."

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca (PC) sustine ca este vorba de "discutii de principiu" si ca raportul final nu a fost elaborat, in ciuda faptului ca secretarul general anunta marti, dupa votul unanim din comisie: "Deci se admite in parte cererea de reexaminare cu eliminarea textului despre care am vorbit acum".

Chiar inainte de a se "intra pe text", Bogdan Ciuca a anunat ca secretarul va prelua conducerea sedintei si a parasit sala.

Ce spune miercuri Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice: "Nu am participat la sedinta in care s-a discutat cererea de reexaminare dar m-am interesat si va pot spune ca au fost discutii de principiu si nu s-a elaborat raportul final. Totodata pot sa va spun ca la amendamentele discutate la comisii s-a extins aria restrictiilor si prin introducerea unui amendament care vizeaza tot ce tine de activitatea DIICOT

Prin acest amendament practic avocatii parlamentari nu pot pleda in cauzele care tin de activitatea DIICOT. Acest amendament a fost discutat in comisie insa va pot spune clar ca nu s-au finalizat discutiile si nu exista un raport in acest sens".

Bogdan Ciuca afirma ca discutiile vor fi reluate saptamana viitoare.

 

Proiectul de modificare a legii 161 din 2003 si cererea de reexamniare au ramas blocate in sertarele comisiilor inca din 2009. Daca si plenul Camerei va adopta raportul Comisiei Juridice, presedintele Traian Basescu va fi obligat sa promulge legea cu modificarile care dau unda verde parlamentarilor avocati sa pledeze in cauze impotriva statului.

Deputatul PSD Ioan Adam a precizat pentru HotNews.ro ca, pe langa eliminarea unor incompatibilitati, a fost introdus un amendament prin care se extinde interdictia avocatilor de a pleda si pentru infractiunile din sfera DIICOT. Adam a adaugat ca s-a eliminat alineatul 2 care ar fi putut sa prevada o clauza de retroactivitate. 

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca a fost eliminata interdictia de a pleda in judecatorii, tribunale etc, interdictia de a pleda in toate cauzele civile si comerciale, inclusiv cele impotriva statului. Aceleasi surse sutin ca avocatii-parlamentari vor putea pleda in unele cauze penale, cum ar fi spalarea de bani si traficul de droguri dar nu vor putea pleda in cauzele de coruptie sau cele cu trafic de persoane.
 

Legea 226 pentru modificarea si completarea Legii nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei a fost initiata de opt parlamentari PDL printre care si fostul deputat penal Mihail Boldea si adoptata in toamna anului 2009. 


 

Initiatori (toti de la PDL, la acea vreme): Albu Gheorghe, Boldea Mihail, Calian Petru, Chirila Constantin, Giurgiu Mircia, Sandru Mihaela Ioana, Tabara Valeriu, Vladu Iulia
 

Presedintele Traian Basescu a  trimis legea la reexaminare. Din 2009, legea a ramas blocata in sertarele Parlamnetului pana marti, 16 aprilie, cand a fost adoptata de catre deputatii juristi. Majoritatea in Comisia Juridica este detinuta insa de USL, care a votat astfel un proiect mai vechi initiat de PDL.


La nivel oficial deputatii Comisiei Juridice sustin ca nu au cunostiinta de adoptarea proiectului de lege, motivand ca au lipsit de la sedinta respectiva.. Secretarul Comisiei Juridice, Theodor Catalin Nicolescu, a declarat pentru HotNews.ro ca legea a fost adoptata in sedinta de ieri dar nu-si aminteste exact amendamentele admise. 

 

Deocamdata nu exista un raport al acestei sedinte.
 

Legea propunea modificarea articolului 82 indice1 si restrange drastic la doar cazuri cauzele in care avocatul deputat sau senator nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatiilor:
  • Infractiunile contra sigurantei nationale, prevazute in art 155-173 din Codul Penal
  • infracctiunile care impiedica infaptuirea justitiei, prevazute in art 259-272 din Codul Penal
  • Infractiunile contra pacii si omenirii, prevazute in art 356-361 din Codul Penal
Altfel spus, avocatii parlamentari pot pleda in oice fel de cauze impotriva statului roman ca de exemplu cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale

Agentia Nationala de Integritate a trimis, marti, o scrisoare Camerei Deputatilor in care semnaleza ca parlamentarii care exercita si profesia de avocat nu trebuie sa pledeze in cauze civile sau comerciale impotriva statului.
 

ANI a analizat proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei si propune respingerea proiectului de modificare a legii, apreciind ca 'forma in vigoare a acesteia corespunde angajamentelor asumate de Romania in lupta impotriva coruptiei'.

 

In scrisoarea ANI semnata de catre presedintele acestei institutii, Horia Georgescu, se apreciaza ca nejustificata prevederea, din proiectul de lege mentionat, de eliminare a interdictiei ca 'deputatul si senatorul care exercita si profesia de avocat sa pledeze in cauze civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau a institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale in care acestea sunt parti'.


Propunerea legislativa, respectiv acordarea posibilitatii unei persoane care ocupa o functie publica sa reprezinte anumite categorii de persoane impotriva statului roman, incalca principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese, avand ca efect manifestarea unei atitudini partizane de natura sa lipseasca de obiectivitate exercitarea prerogativelor de putere publica', precizeaza ANI.

Pe 16 decembrie 2009 presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art. 821 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, considerand ca, prin modificarile aduse actului normativ, membrii Parlamentului, care detin si calitatea de avocat, sunt pusi in situatia de incompatibilitate atunci cand pledeaza impotriva statului roman.
 

In opinia presedintelui actul normativ trimis spre promulgare, restrange sfera situatiilor de incompatibilitate ale parlamentarului, care detine si calitatea de avocat.


"Consideram ca eliminarea interdictiei de a pleda in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale, este inoportuna avand in vedere necesitatea asigurarii independentei parlamentarului si a evitarii confundarii intereselor natiunii cu cele personale. Este evident ca eliminarea unei asemenea interdictii este de natura sa puna in discutie impartialitatea, obiectivitatea si independenta parlamentarului, creand posibilitatea unui conflict de interese.

Totodata, articolul prin care se dispune incetarea efectelor unor contracte de asistenta juridica la data validarii mandatului de deputat sau de senator poate naste controverse cu privire la aplicabilitatea sa in cazul actualilor parlamentari intrucat in situatia data, legea ar retroactiva, ceea ce nu poate fi admis.Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru neadoptarea acestei initiative legislative", se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

 

Ce interdictii prevedea art 82(1) in vechea forma a legii:

Art. 82 (1) Deputatul sau senatorul care, pe durata exercitării mandatului de parlamentar, doreste să exercite si profesia de avocat nu poate să pledeze în cauzele ce se judecă de către judecătorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistentă juridică la parchetele de pe lângă aceste instante.

(2) Deputatul sau senatorul aflat în situatia prevăzută la alin. (1) nu poate acorda asistentă juridică învinuitilor sau inculpatilor si nici nu îi poate asista în instante în cauzele penale privind:

a) infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile în legătură directă cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile împotriva intereselor financiare ale Comunitătilor Europene, prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificările si completările ulterioare;

b) infractiunile prevăzute în Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificările si completările ulterioare;

c) infractiunile privind traficul de persoane si infractiunile în legătură cu traficul de persoane, prevăzute în Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, cu modificările si completările ulterioare;

d) infractiunea de spălare a banilor, prevăzută în Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spălării banilor, cu modificările ulterioare;

e) infractiunile contra sigurantei statului, prevăzute în art. 155-173 din Codul penal;

f) infractiunile care împiedică înfăptuirea justitiei, prevăzute în art. 259-272 din Codul penal;

g) infractiunile contra păcii si omenirii, prevăzute în art. 356-361 din Codul penal.

(3) Deputatul sau senatorul aflat în situatia prevăzută la alin. (1) nu poate să pledeze în cauzele civile sau comerciale împotriva statului, a autoritătilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societătilor nationale în care acestea sunt părti. De asemenea, nu poate să pledeze în procese intentate statului român, în fata instantelor internationale.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplică în cauzele în care avocatul este parte în proces sau acordă asistentă ori reprezentare sotului sau rudelor până la gradul IV inclusiv.

Sursa: hotnews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22