Comisia Juridica din Camera Deputatilor aproba noua cerere de ARESTARE PREVENTIVA a Elenei Udrea

T.d. | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Cele doua noi cereri – de urmarire penala si arestare preventiva – emise pe numele Elenei Udrea au fost aprobate, miercuri, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Luni, DNA a cerut un nou mandat de arestare fata de fosta sefa a PMP, in dosarul “Gala Bute”. Procurorii au adaugat trei noi infractiuni de luare de mita in contul fostei candidate la presedintia Romaniei.

Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei, Bogdan Ciuca.

Avizul pentru inceperea urmaririi penale a primit 23 de voturi pentru si 2 impotriva, potrivit Ziare.com.

Cererea privind incuviintarea arestarii preventive a primi 16 voturi pentru, 3 abtineri, 4 voturi impotriva si doua voturi anulate.

Rapoartele Comisiei au caracter orientativ, o decizie finala in acest caz urmand a fi luata, saptamana viitoare, in plenul Parlamentului.
 

In 16 februarie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cerea un nou mandat de arestare fata de Elena Udrea, in dosarul “Gala Bute”. Procurorii adauga trei noi infractiuni de luare de mita in contul fostei candidate la presedintia Romaniei, infractiuni presupus savarsite in mandatul de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Romaniei sesizarea Camerei Deputatilor si ministrului Justitiei in vederea inceperii procedurii de efectuare a urmaririi penale si incuviintarea arestarii preventive a deputatului Elena Udrea.

Anchetatorii vorbesc despre “săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care (Elena Udrea – n.r.) avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului”, transmite institutia anticoruptie, intr-un comunicat.

In dosarul in cauza – ce vizeaza atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor MDRT in perioada 2010-2012 – Camera Deputatilor a incuviintat o cerere de urmarire penala si arestare preventiva fata de Udrea, pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente sau declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene, trafic de influenta si luare de mita.

Procurorii sustin acum ca dispun de noi informatii privind noi fapte de coruptie.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, se arata in comunicatul DNA.


Concret, procurorii vorbesc despre trei noi capete de acuzare:

  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec
  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A.
  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani


Din arest preventiv, in arest la domiciliu

Marti seara, Elena Udrea a fost eliberata din arest, fosta sefa a PMP fiind plasata in arest la domiciliu, in dosarul “Microsoft”.

Justitia a decis, cu o saptamana in urma, arestarea preventiva a Elenei Udrea, vizata de acuzatii de trafic de influenta si spalare de bani. Marti, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, definitiv, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu fata de Elena Udrea.

In noaptea de marti, 10 februarie, cu putin inainte de ora 23:00, Elena Udrea a parasit, zambind, dar cu catuse la maini, sediul DNA, insotita de politisti si in imbulzelile ziaristilor si cameramanilor, pentru a fi dusa in arest. "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului", a comentat aceasta, la intrebarile ziaristilor.

Judecătorul ICCJ a admis la acel moment cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA faţă de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv şi cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzaţia privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzaţie formulată de procurori după instituirea controlului judiciar.

Totusi, decizia Instantei Supreme nu a fost definitiva, astfel ca Elena Udrea a facut contestatie, moment in care magistratii au decis ridicarea arestului preventiv si plasarea fostei sefe a PMP in arest la domiciliu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22