Comisia juridica va raspunde luni solicitarii PNL privind reluarea votului in cazul Oprea

Dora Vulcan | 22.09.2016

Biroul Permanent al Senatului va discuta in sedinta de luni solicitarea PNL de reluare a votului in cazul cererii de urmarire penala a lui Gabriel Oprea in dosarul in care este acuzat de ucidere din culpa, urmand ca senatorii sa solicite Comisiei juridice un punct de vedere cu privire la posibilitatea regulamentara a demersului, relateaza News.ro. Pe de alta parte, vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), considera ca "nu ai cum regulamentar" sa se ajunga la acest lucru.

Pe aceeași temă

 

 

 

Conducerea Senatului se va reuni luni, cand va fi luata in discutie si solicitarea PNL. Procedural, Biroul Permanent poate cere un punct de vedere din partea Comisiei juridice, care va analiza daca este posibil, din punct de vedere regulamentar, ca votul sa fie reluat, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

 

Intre timp, si Gabriel Oprea a anuntat ca va formula o solicitare la presedintele Senatului pentru ca votul sa fie reluat, informeaza Hotnews.ro

 

Atat Liviu Dragnea, cat si Calin Popescu-Tariceanu, au declarat ca nu se opun acestui demers. Vezi aici detalii.

 

"Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu exista niciun motiv pe Regulament. Nu se va ajunge la reluarea votului fiindca nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentara ca sa dai vot la aceeasi problema de doua ori, fara sa existe un incident de procedura. Deci in actualele prevederi constitutionale ale Legii raspunderii ministeriale si ale Regulamentului Senatului nu exista niciun text care sa permita sau sa poata fi interpretat ca dand posibilitatea reluarii votului", a declarat Chelaru, joi, pentru Agerpres.

 

Potrivit social-democratului, Senatul ar putea relua votul numai in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, insa "nu exista motive" pentru o contestatie la CCR.

 

"(Reluarea votului ar fi posibila - n.r.) doar daca PNL ar contesta la CCR hotararea si Curtea ar zice ca lipseste o litera. Curtea ne-ar obliga sa reluam votul, in rest, nu. Iar la Curte nu exista motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus acesta.

 

Chelaru a amintit ca Senatul a reluat, in cazul cererii DNA cu privire la senatorul Dan Sova, intreaga procedura si nu doar votul. "In cazul votului privitor la Dan Sova a fost intr-adevar (reluat votul - n.r.), dar acolo a fost vorba de o majoritate care a fost declarata neconstitutionala. De asta la Sova s-a reluat intreaga procedura, nu numai votul. Aici nu se pune problema, e doar de imagine", a apreciat senatorul PSD.

 

In comunicatul pe care PNL l-a transmis joi se arata ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 223/2016, votul poate fi reluat prin decizia plenului Camerei respective, intrucat "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor doua Camere ale Parlamentului".

 

Respectiva decizie a fost data dupa ce liberalii au contestat reluarea votului in cazul controversatei Legi a defaimarii care i-a apartinut lui Liviu Dragnea.

 

Pentru ca votul sa fie reluat, teoretic, trebuie intai sa se propuna si sa se voteze in Senat anularea hotararii votate pe 19 septembrie prin care s-a respins cererea de urmarire penala.

 

 

 

Cum explica judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, de ce se poate relua votul (sursa: Facebook):

 

"Se pare că se doreşte o reluare faţă de votul de luni dat de Parlament cu privire la imunitatea unui fost ministru care este şi parlamentar.

 

Este o soluţie permisă de art. 12 şi 13 legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială: Parlamentul este cel care cere Parchetului efectuarea urmăririi penale - prin urmare, nu este nevoie de o lucrare care să vină, anterior, de la procurori. Această 'cerere' este un mod de sesizare specială în procedura penală la care face referire art. 288 alin. 2 Cpp, asemănător cu cel care în cazuri obişnuite se numeşte 'denunţ'.

 

Aşadar, dacă nu s-a admis o dată propunerea de a se formula cerere, este oricând posibil să se repete această cerere, întocmai cum un denunţ poate fi formulat de mai multe ori de către aceeaşi persoană. Prin urmare, pentru a se exprima un nou vot în chestiunea ridicării imunităţii, nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedură, desfăşurată luni."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22