Pe aceeași temă
Ca un făcut, la comisie nu a fost invitată Rodica Stănoiu, fostul ministru de Justiție deconspirată între timp ca turnătoare a Securității comuniste sub numele de cod ”Sanda” și în mandatul căreia SIPA a ajuns la performanțe ale poliției politice cu care i-a ținut pe magistrați sub control politic. Mandatul Rodicăi Stănoiu va rămâne celebru în istoria neagră a Justiției prin sinuciderea unui procuror care a refuzat să execute ordinul de a-și ancheta un coleg pe care-l considera nevinovat (ceea ce s-a probat în instanță), victimă a celor pe care chiar el îi numea ”procurorii mafiei” - foști procurori ai Securității convertiți la afaceri, aflați în subordinea politică a premierului Adrian Năstase, șef al partidului sponsorizat de contrabanda cu petrol controlată de fiul prefectului PSD de Bihor, unde era fieful mafiei petrolului. Cu toate acestea, ca un făcut, Nicolae nu are niciun gând să o audieze pe Stănoiu. Așa-zisa anchetă vizează strict mandatele miniștrilor de după desființarea serviciului secret și anchetarea accesului la arhivă când aceasta a devenit poveste și nu mai producea dosare politice pentru magistrați.
Așadar, nu cui i-a profitat din plin arhiva SIPA și acțiunile de poliție politică pe care le-a comis serviciul secret al MJ asupra magistraților îl interesează pe Nicolae, ci ceea ce se poate afla din arhivă despre cei cărora le-a profitat politic în mandatul PSD la guvernare.
Scopul lui Nicolae se arată, astfel, clar: deturnarea discuției despre SIPA de la răul produs de serviciul de poliție politică la discuții sterile despre acces la o arhivă moartă. Timp în care Stănoiu se bucură liniștită de pensioara de fost ministru.
În mandatul lui Stănoiu, procurorul anchetat din ordinul său pentru că a stricat jocurile mafiei petrolului a avut dosar de urmărire - împotriva sa, a familiei sale și a apropiaților săi - cu nume de cod, ca pe vremea sinistrei Securități: ”Scărișoara”. Adică dosar de poliție politică.
Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Șerban Nicolae, a anunțat joi că la comisie vor fi invitați foștii miniștri ai Justiției Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu.
"Am convenit că, dacă nu există suprapunere de program, următoarea ședință să fie miercuri la ora 10,00. Să invităm patru foști miniștri, defalcat pe câte o oră alocată fiecăruia. Patru foști miniștri din perioada de referință 2004 — 2008: Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, în această ordine care ține de cronologia în care au îndeplinit funcția de ministru. La finalul zilei, să efectuăm o vizită la sediul ANP, cel care depozitează și arhiva fostei SIPA/DGPA ca să ne permită să ne facem o impresie, o idee în legătură cu modul în care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt măsurile de siguranță luate", a spus senatorul PSD, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
De remarcat că ”perioada de referință” stabilită de Nicolae este cea de după mandatul Rodicăi Stănoiu, ministrul deconspirat între timp ca fost colaborator al Securității cu numele de cod ”Sanda” și în mandatul căreia SIPA a făcut concurență, prin mijloacele folosite, sinistrei Securități comuniste.
El a adăugat că trebuie verificat, totodată, "și dacă au fost semnalate de către instituții abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituții sau să manipuleze în orice alt mod informațiile conținute acolo".
"Vom intra în arhivă, fără a avea acces la informații, pentru că nu se apucă nimeni să intre în calculatoare sau să citească documente de acolo, nici n-am avea voie, nici n-ar fi util pentru ce am avea noi de făcut, ci să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spațiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranță s-au luat, camere de vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces și așa mai departe", a precizat Șerban Nicolae.