Comisia SRI primește puteri sporite: obligativitatea prezentării la audieri pentru invitați

Dora Vulcan | 18.10.2017

Parlamentul a votat miercuri modificarea regulamentului de functionare a Comisiei de control asupra SRI, printre prevederi figurand si faptul ca toti cei chemati trebuie sa se prezinte la audieri. PNL a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala, apreciind ca se incalca astfel drepturile cetatenilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 228 de senatori si deputati de la Putere si de la Opozitie au votat "pentru" modificarea Hotararii Parlamentului Romaniei nr.30/1993 privind organizarea si functionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii. In schimb, 43 de au votat "impotriva", iar doi s-au abtinut, informeaza Agerpres.

 

Modificarile regulamentului comisiei de control SRI au fost facute in contextul scandalului public declansat de fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, care a fost de mai multe ori audiat pana acum in legatura cu pretinse abuzuri reclamate de el si care ar fi fost comise de anumiti sefi ai serviciului.

 

Presedintele comisiei, Claudiu Manda, a fost acuzat ca a discutat cu Daniel Dragomir inainte de sedinte si in absenta unei a treia persoane, lucru neregulamentar, insa a sustinut ca a vrut doar sa se puna la punct cu situatia, el fiind recent numit in functia de presedinte.

 

Daca modificarile adoptate astazi raman in vigoare, SRI va fi obligat sa raspunda tuturor solicitarilor comisiei parlamentare in decurs de 7 zile, iar daca nu poate, trebuie sa raspunda motivat de ce doreste prelungirea termenului pana la care poate oferi raspunsurile cerute.

 

De asemenea, parlamentarii au mai decis ca poate fi invitata la comisie orice persoana in legatura cu care care are date sau ar putea detine informatii relevante, iar aceasta are obligatia sa se prezinte in fata comisiei.

 

O alta modificare se refera la faptul ca deplasarile membrilor si functionarilor publici parlamentari ai Comisiei la unitatile teritoriale ale SRI, precum si la alte activitati care sunt de competenta Comisiei se efectueaza cu validarea Birourilor Permanente reunite si se deconteaza, informeaza Agerpres.

 

 

Opinii pro si contra

 

Deputatul PNL Cezar Preda, membru in Comisia de control SRI, a anuntat ca liberalii nu sunt de acord cu modificarile, apreciind ca ele politizeaza activitatea comisiei.

 

"Ne aflam in decurs de patru luni la o noua modificare a hotararii noastre, lucru neobisnuit, mai ales in conditiile in care pentru elaborarea modificarilor la vechea hotarare s-a lucrat ani de zile si a fost bine ca a existat vointa politica sa o realizam. Ati urmarit si dumneavoastra, ca noi toti de altfel, marile probleme care sunt pe canalele de media cu privire la modul in care aceasta comisie functioneaza.

 

Ea nu mai are timp sa se ocupe de ceea ce inseamna amenintarile terorismului, de ceea ce inseamna migratia care explodeaza in fiecare zi, ea nu mai are timp sa se ocupe de problemele strict legate de codul nostru albastru de securitate. Ea devine un balon de secrete la care vin fiecare dintre cei care au probleme sa le comunice. (...) Daca aceasta comisie merge in drumul politizarii ei, eu vreau sa va spun ca avem cu totii o problema foarte mare, pentru ca aceasta comisie cand face controlul parlamentar face nu in sensul de a se substitui justitiei Romaniei, ci face in sensul de a face ca acest serviciu sa functioneze legal si eficient pentru securitatea noastra", a spus Cezar Preda, citat de ziare.com.

 

Liberalul a atras atentia asupra faptului ca persoanele citate vor fi obligate sa se prezinte la audieri.

 

"Noi obligam printr-un regulament al unei comisii sa vina cineva, dar daca nu vine, noi nu avem sanctiuni, pentru ca nu exista prevazute. Deci noi vrem si comisia de control al SRI sa devina de fapt o 'comisie Apartamentul'. Asta este dorinta? Noi votam impotriva", a spus Preda.

 

 

In schimb, deputatul USR Lucian Viziteu, si el membru al comisiei, a spus ca partidul sau este de acord cu modificarile.

 

"Comisia de control asupra activitatii SRI trebuie sa vegheze la activitatea acestui serviciu pe mai multe paliere (...) Prin aceste modificari ale regulamentului, prin care si grupul USR a contribuit, Comisia de control va avea parghii suplimentare pentru exercitarea mandatului legal care este atribuit.

 

Totusi, cine ne pazeste de cel care ne pazeste de SRI? Altfel spus, grupul parlamentar USR va veghea ca aceasta comisie sa-si respecte intocmai mandatul legal si doar legal. Grupul parlamentar USR va vota 'pentru'", a declarat Viziteu.

 

Noile modificari au fost salutate si de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a prezidat sedinta plenului reunit. "Cred ca a venit momentul ca aceasta comisie sa inteleaga cu adevarat menirea si sa-si intre in atributii. Salut propunerile de modificari care sunt facute si propuse votului", a afirmat Tariceanu.

 

Un sustinator al proiectului s-a aratat si presedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, care a invocat numele fostului judecator al CCR Toni Grebla.

 

"Dl. Toni Grebla a mers la televizor si a spus lucruri care vizeaza activitatea comisiei noastre despre SRI. L-am invitat de doua ori pana acum si spune ca nu vrea sa vina la comisie. Traim intr-o situatie in care orice om poate sa apara in spatiul public, sa acuze SRI, si sa ramana asupra SRI o serie de acuze neprobate. Am considerat ca este oportun ca sa vina la comisie, sa prezinte probe, sa verificam, daca se dovedesc ca sunt adevarate, sa luam masuri, daca nu, sa prezentam publicului ca sunt doar chestiuni care sunt aruncate in spatiul public (...)

 

In alta ordine de idei, in cadrul audierilor persoanele care au venit au spus despre alte persoane despre care stiu ca au probe, materiale, informatii, pe care le putem solicita si pe care le putem evalua noi sau sa cerem de la SRI daca sunt adevarate", a argumentat Manda.

 

Si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, s-a aratat un sustinator al proiectului.

 

"Stiti care e problema? Sunt niste cetateni care au fost in niste functii si acum nu mai sunt si sunt milioane de romani care vor sa capete bucati de adevar, ca n-au romanii pretentia sa aiba acces la tot adevarul, ca poate li se face rau. (...) Asta a fost ratiunea pentru care comisia a cerut asta (modificarea, n.red.) si majoritatea a admis-o", le-a spus Dragnea jurnalistilor, intrebat de modificari.

 

In schimb, presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca liberalii iau in considerare atacarea la Curtea Constitutionala a modificarilor, reamintind totodata ca aceasta comisie se ocupa cu supravegherea SRI, nu a cetateanului roman.

 

"Este total neconstitutional, impotriva legii si impotriva democratiei ca printr-un regulament al unei entitati, chiar si de la nivel parlamentar, sa generezi obligatii pentru cetateni (...) Studiem posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala aceasta modificare pentru ca noi consideram ca este profund neconstitutionala si ca afecteaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22