Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul de reformă a pensiilor speciale - Video

L. G. | 28.03.2023

Comisiile de specialitate din Senat au dezbatut marți amendamentele la proiectul legii privind pensiile speciale, coaliția votând pe bandă rulantă propunerile, USR și AUR, aținându-se de la vot.

Pe aceeași temă

Comisia de Muncă, comisia de Apărare din Senat și Comisia Juridică s-au reunit în ședință comună pentru a dezbate proiectul de lege prin care să se elimine pensiile speciale, conform jalonului asumat de România prin PNRR.

Toate amendamentele convenite duminică seară de către liderii coaliției PNL, PSD și UDMR au trecut cu majoritate la vot, după cum era de așteptat

„Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm și despre echitate socială. Vă înțeleg și poziția extrem de ingrată - trebuie să reprezentați o coaliție de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este și angajat al guvernul, este și pensionar de lux. (...) Trei - discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR și avem niște sume condiționate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât se poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivității”, a spus în timpul dezbaterilor Ștefan Pălărie (USR), informează Mediafax.

Claudiu Tîrziu, senator AUR, a criticat atitudinea parlamenatrilor din coaliția de guvernare:Eu înțeleg ce se întâmplă aici, că este o pură formalitate de aceea nu am găsit de cuviință să reacționăm la dezbaterile generale și nici să votăm ceea ce dvs propuneți. Vom susține amendamentele colegilor din opoziție. Este un formalism, o bătaie de joc și o mizerie pe care o face puterea la adresa parlamentarismului”.

Virgil Guran (PNL) a spus că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale.

„Premierul Ciucă are pensie de serviciu. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reținem că în armată, în sistemul de apărare pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituții, nu din bugetul asigurărilor de stat. Trebuie să ne referim exclusiv la pensiile speciale. Nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual”, adaugă Guran.

El precizează că pensia medie la MApN este de 4.000 de lei, „pensie de subzistență la ora actuală”.

Reprezentanții sindicatelor din domeniul Apărării au cerut eliminarea pensiilor militarilor din PNRR.

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/WVvz_DxEk_4" title="Pensiile speciale în dezbaterea comisiilor de muncă și juridică din Senat" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Cele cinci amendamente votate marți în comisiile de specialitate ale Senatului prevăd următoarele

  • Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

  • Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.

  • Interzis la cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.

  • Plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.

  • Impozitare:
    – pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
    – pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
    – în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.

De menționat este că variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România în prin PNRR care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.

Senatul este primă cameră sesizată în proiectul legii pensiilor speciale, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22