Pe aceeași temă
UPDATE - Discurs diplomatic al lui Dragnea după amenințările voalate lansate de Firea
„Am avut o discuție cu dumneaei și cu primarii de sectoare, discuție purtată și cu dna prim ministru. S-a făcut un plan de colaborare serios între Guvern și Primăria Capitalei, care va începe să se implementeze foarte curând, pentru că sunt angajamente pe care mi le-am luat și eu și dna Firea în campania electorală de la locale și parlamentare”, a spus Liviu Dragnea înainte de începerea ședinței CEx al PSD la care se fac jocurile pentru congresul din 10 martie prin care-și vrea revalidată autoritatea în partid.
El a explicat și proiectul care privește organizarea de alegeri pe regiuni, după ce mai multe voci din cadrul partidului s-au declarat nemulţumite de propunerea de reorganizare. Liderul PSD susţine că-și doreşte 16 vicepreşedinţi, câte 2 pentru fiecare regiune. Mai mult decât atât, Dragnea susţine că vrea ca din cei 16 vicepreşedinţi, 8 să fie femei, iar 8 bărbaţi.
"Am avut o discuţie cu colegii mei şi ieri si azi. Eu am spus de la CEX in care am solicitat congresul că obiectivul principal trebuie să fie acela de a adopta un document programatic care să curpindă un plan de dezvoltare pe termen lung al României şi dacă vom găsi o modalitate prin care strunctura BPN să fie altfel realizată, atunci voi susţine organizarea de alegeri. Organizarea de alegeri la congres are 2 obiective: să fie o repartizare completă şi echilibrată a conducerii PSD în toată ţara şi pentru asta propunerea e să fie 16 vicepreşedinţi, câte 2 pe fiecare regiune. Şi al doilea obiectiv, să fie paritate în partid: 8 vicepreşedinşi bărbaţi şi 8 femei. Sunt două obective importante. (...) Au existat planuri, dar care nu au fost duse la capăt până acum .susţinerea pentru femei pentru mine nu e un moft, e un dat şi am făcut tot ce a depins de mine pentru ca femeile să capete un rol important", a declarat Liviu Dragnea, citat de stiripesurse.ro.
Cu privire la situația lui Bădălău, om al fostului premier îndepărtat Mihai Tudose: Nu știu dacă va rămâne, eu spun că-l susțin
Dragnea a declarat în fața jurnaliștilor că îl va susține pe Nicolae Bădălău în funcția de președinte executiv al partidului: „Nu știu dacă va rămâne. Eu spun că-l susțin pe Nicolae Bădălău.”
Replică dată ”camaradului” Codrin Ștefănescu în privința 'chermezelor SRI': ”Poate să ceară aceste explicații de la camaradul Gabriel Oprea”
Dragnea i-a răspuns și lui Codrin Ștefănescu, după ce secretarul general adjunct al PSD i-a transmis liderului partidului, pe care l-a numit ”camarad”, că trebuie să dea explicații în interiorul PSD și votanților PSD despre participarea la chermezele SRI. Reacția lui Codrin Ștefănescu vine, după ce fostul șef al SRI, George Maior, a confirmat prezența lui Dragnea la petrecerile date în vilele de protocol al SRI.
"Dacă 2-3 camarazi vorbesc despre asta, asta nu înseamnă că e adevărat. Codrin Ștefănescu poate să ceară aceste explicații de la camaradul Gabriel Oprea. Voi spune în Comisia SRI tot ce știu. Nu voi merge cu jumătăți de adevăruri ca George Maior. Nimeni nu a făcut nimic, toți au făcut bine, nimeni nu plătește. Sper să se întâmple niște lucruri după ce se termină activitatea acetei comisii", a spus Dragnea.
UPDATE - Bădălău, pregătit de debarcare: ”Acasă este cel mai bine”
Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a declarat luni, înainte de CEx, că nu s-a hotărât dacă va mai candida pentru această funcție, chiar dacă anterior Liviu Dragnea declarase că-l va susține.
„Cel mai bine m-am simțit în funcția de membru. Am făcut parte din campania din 2016, județul la care am fost președinte a obținut cele mai bune rezultate din țară și lucrul ăsta mă determină să gândesc în continuare în funcție de decizia CEx, dacă voi candida sau nu. După acest CEx, cu siguranță. Până atunci nu mă hazardez să spun că o să candidez. (...) Așa cum vă spuneam, cel mai bine m-am simțit atunci când am fost președinte de organizație. Acasă este cel mai bine”, a spus Bădălău.
UPDATE: Codrin Ștefănescu: Firea are dreptate!. El o susține pe Gabriela Firea, după ce primarul Capitalei a avut un discurs furibund la adresa conducerii PSD, chiar înainte de Comitetul Executiv al partidului.
"Dacă vrem să avem grijă de oameni, trebuie să avem grijă și de colegii de partid, pentru că nu putem să chemăm 4000 de oameni din țară și să le dăm soluția în plic. Sunt probleme mai complicate, dar de aceea trebuie să le dezcomplicăm. Nu e nici un puci. E o dorință mai firească a unor colegi de-ai mei de a-și întări puterea în partid. Pe președinte noi l-am susținut să dea niște bătălii puternice în partid, inclusiv cu Zgonea. Sper să țină cont de acest lucru, de vocile din partid care în ultimii ani de zile s-au bătut primind amenințări la adresa familiilor. Eu sper ca jocurile să nu fie făcute. În mine veți avea o voce care va spune mereu, fac asta de la Revoluție, nu de-acum”, a spus Codrin Ștefănescu, înainte de ședința CEx al PSD.
”Sunt astfel de oameni care sabotează programul de guvernare și Gabriela Firea are dreptate", a spus Codrin Ștefănescu, susținând teza conspiraționistă.
UPDATE - Amenințările lui Firea la schimb cu susținerea proiectelor sale
Înainte de toate, Firea a ținut să dezmintă informația potrivit căreia ar face parte dintr-o tabără care dorește să destabilizeze partidul și să-l detroneze, prin puci, pe Liviu Drangea de la conducerea PSD, după care nu a pierdut foarte mult vremea și a declanșat un atac la adresa miniștrilor și directorilor din ministere care se opun proiectelor sale, arătând astfel, voalat, prețul susținerii lui Dragnea.
„Eu aș vrea să fac o declarație în sensul celor citite în ultimele zile, și anume că eu aș face parte dintr-o tabără care dorește să destabilizeze partidul și dorește să-l detroneze de la conducerea PSD pe Liviu Dragnea. Dezmint aceste informații și vreau să vă spun că am curajul politic ca atunci când consider că lucrurile nu se desfășoară de o manieră corectă să-mi spun punctul de vedere în cadrul CEx sau în cadrul Biroului Național. Nu m-am ascuns niciodată după jurnaliști, după știripesurse și nu am testat apele în partid și nici în rândul opiniei publice cu astfel de declarații. (...) Consider că este o sinucidere politică faptul că în PSD sunt frământări care nu au nicio motivație clară. Nemulțumiri sunt, supărări sunt, poate unele le-am exprimat, iar altele le-am păstrat pentru mine. Dar de aici, până la a organiza un puci este cale lungă”, a spus Gabriela Firea.
Gabriela Firea a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că își va da demisia din toate funcțiile politice din PSD, dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu își vor regăsi o rezolvare, cu trimitere la blocajele pe care proiectele sale de la Capitală le-au întâmpinat la nivelul ministerelor. Ea a lansat un atac obsesiv la adresa directorilor din ministere care au refuzat să-i dea avizele pentru proiectele sale și a spus, în mod repetat, că miniștrii care nu sunt în stare să-și controleze proprii subordonați ar trebui să-și dea demisia. În caz contrar, Firea a spus că își va da demisia din toate funcțiile de conducere deținute în PSD lansând cu acest prilej o meditație filosofică asupra caracterului trecător al funcțiilor.
"Am stabilit împreună cu premierul Viorica Dăncilă un program. Am vorbit de fuziunea ELCEN-RADET. Nu doar că nu s-a realizat, ci Guvernul a dat un memorandum care mai mult încurcă lucrurile. (...) Puteţi crede că de anul trecut din august şi până acum nu s-a realizat o evaluare? (...) Sunt oameni în ministerul Energiei care au funcţii şi care blochează. Eu nu mai pot să fiu părtaşă la aceste lucruri şi la faptul că miniştrii sunt conduşi de directori. (...) Am făcut promisiuni împreună. Am spus faptul că Guvernele doar au promis şi nu au făcut nimic în câteva proiecte şi v-am dat exemplul ELCEN. Mi-aş dori să aflu motivul pentru care sunt puse beţe în roate primarului. Eu nu sunt posibil prezidenţiabil pentru că am anunţat că vreau să îmi finalizez toate proiectele de la Primărie. Vreau să las în urma mea proiecte mari, proiecte reper. (...) E vorba despre oameni care lucrează în ministere, care sunt în aceste entităţi administrative şi care reprezintă interese financiare foarte importante. Fac şi am făcut apel la preşedintele partidului, am făcut apel la prmeier. Directorii, dacă ar realiza o minimă verificare, ar constata că au interese financiare. Ministrul, dacă nu e în stare să îl conducă şi se lasă subjugat înseamnă că nu e bun de ministru. O să spun mereu ce ministru îşi face treaba şi care nu. În momentul în care termenele vor fi depăşite, eu politic voi reacţiona şi voi demisiona din toate funcţiile politice şi voi propune ca miniştrii care nu îşi fac datoria să plece. Am câştigat alegerile pentru că românii au sperat în noi. Noi vom deconta pe mâna acestor minştri care se lasă subjugaţi. Cred că e momentul T zero, în care miniştrii care se lasă duşi de nas să plece (...) Sunt primar al Capitalei de un an și jumătate. În premieră, Bucureștiul a fost câștigat de șapte primari, unul general și șase de sectoare, și din nefericire guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria nu ne-au sprijinit. (...) Mi-a renăscut acum speranța, pentru că o cunosc pe dna Dăncilă de câțiva ani și știu că este un om corect și un om care nu face rabat de la calitate și așa cum spuneam, deși am avut dezamăgiri anterior, acum cred că o parte din proiectele Capitalei vor fi rezolvate. Dacă nu, vă spun de pe acum. Îmi voi da demisia din toate funcțiile politice. Rămân simplu membru de partid. (...) La ce-mi folosesc aceste funcții de președinte PSD Ilfov, președinte interimar PSD București, vicepreședinte la nivel național, dacă eu cu aceste funcții care par importante, nu reușesc pe colegii mei să privească cu obiectivitate problemele Capitalei? (...) Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu își vor regăsi o rezolvare, eu îmi voi da demisia din toate funcțiile politice”, a spus Gabriela Firea, înainte de ședința CEx al PSD, citată de stiripesurse.ro
Gabriela Firea a anunțat, în acest context, că luni după amiază vor avea loc și alegeri pentru posturile de vicepreședinți și pentru postul de președinte executiv.
„În partea a doua a zilei vor avea loc și alegeri pentru posturile de vicepreședinți și pentru postul de președinte executiv. Au fost mai multe voci care au vorbit despre faptul că nu erau necesare aceste alegeri, în condițiile în care toți vicepreședinții sunt în mandat. Pe de altă parte, președintele a explicat că nu este vorba despre epurări sau despre a scăpa de anumite persoane incomode, ci despre o schimbare de structură a Biroului Permanent Național și îl las pe dumnealui (să spună - n.r.) în ce constă aceste schimbări”, a spus Firea.