Compania de energie CEZ testează piața pentru vânzarea activelor din România

Laurentiu Gheorghe | 09.09.2019

CEZ vizează vânzarea a şapte companii pe care le deține în România şi păstrarea celor cu activităţi din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) şi de trading.

Pe aceeași temă

Grupul CEZ, care deține în România rețele de distribuție de energie electrică, cel mai mare parc eolian din Europa și câteva microhidrocentrale, anunță, într-un comunicat, că lansează o testare de piață cu privire la vânzarea activelor din România. Compania din Cehia a anunțat că noua strategie a companiei-mamă aprobată în iunie prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia și partial și din Polonia. Fac excepție companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ dorește să le dezvolte mai departe acasă și în străinătate. Una dintre companiile interesate de achiziționarea acestor active este Hidroelectrica.

Grupul CEZ din România se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta include compania de distribuție (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6.826 GWh de energie electrică livrata în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh in 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3.425 GWh în 2018).

Comunicatul integral al companiei CEZ

”CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama.

CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz).

Grupul CEZ in Romania se numara printre principalii lideri de utilitati integrate din Romania. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distributie (1,4 milioane portofoliu de clienti, 6 826 GWh de energie electrica livrata in 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fantanele-Cogealac (capacitate instalata de 600 MW, productie de 1 105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Resita format din patru lacuri de acumulare si patru micro hidrocentrale (capacitate instalata 22 MW in total, productie de 83 GWh in 2018) si furnizarea de energie electrica si gaze catre clientii finali (vanzari de 3 425 GWh in 2018).

Procesul de transfer al activelor din Romania se deruleaza in conformitate cu noua strategie a companiei-mama, aprobata in luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, Romania, Turcia si partial si din Polonia. Fac exceptie companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ doreste sa le dezvolte mai departe acasa si in strainatate.

Grupul CEZ a intrat pe piata energetica din Romania in 2005 o data cu achizitia unei companii de distributie. Activele romanesti au generat de la inceput EBITDA pozitiv si contribuie in mod regulat la dividendele Grupului CEZ.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22