Companiile de medicamente cer Guvernului suspendarea imediata a taxei clawback. Taxa reprezinta peste 400 milioane de euro pe an

Fara Autor | 28.05.2012

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita suspendarea legii taxei clawback, pe care o considera nesustenabila, se arata intr-un comunicat. Taxa poate avea un impact sever asupra economiei tarii, dar si asupra sistemului de sanatate din tara. Companiile spun ca vor retrage medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu va revizui aceasta taxa.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor au venit la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre taxa de clawback în industria farmaceutică, după ce companiile din sistem au atenţionat, luni, că retrag medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu schimbă taxa, potrivit Mediafax.
 
La discuţie participă şi noua conducere a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, au declarat surse oficiale.
 
Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va menţine taxa de clawback în industria farmaceutică, contestată şi la începutul acestei săptămâni de către producătorii de medicamente, prezentând acest sistem de taxare ca metodă principală pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.
Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita suspendarea legii taxei clawback, pe care o considera nesustenabila, se arata intr-un comunicat. Taxa poate avea un impact sever asupra economiei tarii, dar si asupra sistemului de sanatate din tara. Companiile spun ca vor retrage medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu va revizui aceasta taxa.
 
 
Taxa clawback - impact sever asupra sanatatii, dar si economiei
 
Potrivit ARPIM şi APMGR, deşi discuţiile din luna mai cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul Finanţelor, generate de intervenţia publică a premierului Victor Ponta în prima zi după învestire, au fost transparente şi constructive, nu s-a ajuns la o soluţie pentru suspendarea obligaţiilor de plată aferente trimestrului I din 2012 şi pentru revizuirea taxei clawback.
 
Continuarea impunerii taxei în forma actuală va avea consecinţe sociale şi economice deosebit de grave, susţin ARPIM şi APMGR, care cer public implicarea premiului Ponta, a ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, şi a celui delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, pentru soluţionarea situaţiei create în trecut, dar cu efecte devastatoare în viitor, au anunţat reprezentanţii celor două asociaţii, potrivit Mediafax.
 
"In ultimele trei saptamani am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In acest moment este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani. Producatorii internationali doresc sa sprijine si pe viitor Guvernul pentru mentinerea medicamentelor pe piata insa cer solutii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sanatate si o schimbare radicala a principiilor taxei de clawback, astfel incat ea sa reprezinte un element de control echitabil al pietei si nu unul de blocare a acesteia. Conditiile actuale ale taxei clawback elimina orice garantie ca membrii nostri isi vor putea mentine activitatea la acelasi nivel de implicare in Romania. Credem ca daca vom fi auziti cel putin acum, in al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot indrepta", a declarat Regis Lhomme, Presedintele ARPIM, citat de Hotnews.
 
Cuantumul taxei clawback nu poate fi sustinut de industrie, pentru ca reprezinta peste 400 milioane de euro pe an, o medie de 33.6% din totalul vanzarilor compensate ale producatorilor de medicamente, peste impozitele aferente oricarei societati comerciale, iar posibila disparitie a unor medicamente compensate sau gratuite, retragerea unor producatori de pe piata si inchiderea unor unitati de productie care pot avea un impact sever asupra starii de sanatate a populatiei, dar si a economiei romanesti, in general, sunt de parere companiile ARPIM si APMGR, potrivit Hotnews.
 
Solutiile ar fi, potrivit companiilor, "suspendarea imediata a legii clawback pana la modificarea in colaborare cu Parlamentul Romaniei si in respectul principiilor economice si al practicilor europene", precum si "bugetarea corecta a nevoii de medicamente din Romania, pornind de la consumul real din anul precedent (6,8 miliarde in 2011), prin rectificarea calculelor gresite care au iesit la lumina cu ocazia transmiterii de catre CNAS a facturilor catre producatorii de medicamente in data de 5 mai 2012."    
 
"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul 1 al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate", a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. 
 
La randul sau, presedintele ARPIM, Regis Lhomme, a precizat ca, in acest moment, rezolvarea problemei legata de taxa clawback sta in mana Guvernului, companiile neputand suporta sumele cerute.
 
 
Restrangerea productiei sau a importului
 
Plata acestei taxe ar obliga companiile farmaceutice sa restranga productia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate si sa isi reduca personalul pentru limitarea costurilor. Exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali, se mai arata in comunicat. 
 
Conform legii, neplata acestei taxe de catre un producator va aduce cu sine  eliminarea tuturor medicamentelor acelui producator din lista de medicamente compensate si gratuite. Toate acestea vor avea efecte negative in special pentru pacienti, care vor fi obligati fie sa recurga la alte scheme de tratament, fie sa isi cumpere din banii proprii medicamentele de pe alte piete europene unde acestea sunt disponibile.
 
 
Propuneri de modificare a legislatiei
  • Considerarea pretului de productie ca baza de calcul, eliminandu-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum si TVA;
  • Calcularea taxei in raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate in anul precedent;
  • Asigurarea transparentei datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei si auditarea felului in care acestea se obtin;
  • Plata taxei sa fie facuta dupa incasarea banilor datorati de statul roman producatorilor de medicamente.
 
ARPIM şi APMGR mai spun că vor sprijini orice efort al autorităţilor pentru crearea unui cadru legislativ şi administrativ în domeniul sănătăţii care să îmbunătăţească în mod real accesul propulaţiei la medicamente, în condiţii de eficienţă a cheltuielilor bugetare şi de evitare a distrugerii industriei farmaceutice.
 
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca "Taxa de clawback este singurul mecanism de control al pietei medicamentelor. Problema este ca, asa cum e formulata legislatia in prezent, se pare ca poate duce la riscul retragerii de pe piata a unor medicamente. Daca acestea vor fi medicamente fara alternativa terapeutica sau cele care dau pretul de referinta, atunci riscam sa avem o problema foarte mare", in contextul in care cuantumul facturilor pentru taxa de clawback au fost trimise in urma cu o saptamana de fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta. Premierul Victor Ponta a etichetat actiunea fostului presedinte CNAS ca fiind "nu doar neeleganta, ci chiar ilegala". 
 
"Taxa de clawback ramane sigur, doar modul ei de aplicare va trebui reanalizat", a mai spus Vasile Cepoi.
 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22