Companiile energetice, forțate să cedeze rezervele Guvernului, pentru acoperirea deficitului

Redactia | 15.11.2018

Hidroelectrica convoacă AGA în data de 19 noiembrie a fi convocată AGA pentru aprobarea distribuirii de dividende suplimentare, în valoare de 550 milioane de lei, la solicitarea Ministerului Energiei.

Pe aceeași temă

Este al doilea an, în care, companiile de stat profitabile, în special cele din sectorul energetic, sunt obligate de Guvern să cedeze sub formă de dividende, din profit dar și din rezervele pe care le dețin, indiferent de riscuri, doar pentru a acoperi găurile la buget provocate de pomenile populiste ale coaliției PSD-ALDE.

Până în prezent, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz și Hidroelectrica au fost forțate să renunțe la rezervele financiare pe care le dețineau.

Cel mai mult va distribui Romgaz: peste 700 de milioane de lei. Aceste sume se adaugă deja sumelor distribuite deja din profiturile pe anul trecut. Cererea statului român ca aceste companii să distribuie dividende suplimentare era de așteptat, în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, companiile sunt obligate să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.

Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentru al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii și altor cheltuieli aprobate de PSD-ALDE.

Consiliul de Administrație al Romgaz a fundamentat, săptămâna trecută, suma de 501 de milioane de lei pe care o poate distribui sub formă de dividende suplimentare, calculele ținând cont de programul de investiții. Atât a considerat conducerea companiei că poate distribui, în urma unei solicitări a Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, de a repartiza sume din rezerve sub formă de dividende suplimentare. Însă, statul român nu s-a mulțumit cu cele 500 de milioane de lei și a cerut încă 215 milioane de lei, la o valoare pe acțiune de 1,86 lei. În aceste condiții, societatea va identifica sursele pentru acoperirea sumei cerute de acționarul majoritar.

Directorul general al Romgaz a spus într-o conferință de presă că a luat în calcul pentru bugetul pe anul viitor posibilitatea ca Executivul să solicite, la fel ca în 2017 și 2018, distribuirea a minim 90% din profituri. Programul de investiții pe anul viitor este de 2,345 miliarde lei. Guvernul investește deja într-o centrală de producere a energiei electrice la Iernut. Mai vrea să facă una la Mintia. În plus, vrea să investească în energie regenerabilă, dar și în industria petrochimică. Pentru astfel de investiții este nevoie de multe miliarde de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22