Competenţa slabă în domeniul achiziţiilor publice, o problemă gravă precum corupţia

E.b. | 06.12.2016

Gradul redus de profesionalizare a angajaţilor în domeniul achiziţiilor publice este un pericol la fel de mare precum corupţia, nefiind suficiente cele 40 de ore ale cursului de obţinere a diplomei de specialist în achiziţii publice.

Pe aceeași temă

 

 

Este declaraţia lui Bogdan Puşcaş,  preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP),  într-o conferinţe de presă în care a făcut bilanţul unui an de mandat, conform News.ro.


ANAP, instituţie înfiinţată în 2015, este subordonată Ministerului Finanţelor şi are rol în verificarea contractelor de achiziţii publice făcute de instituţiile publice.


Unul dintre obiectivele realizate în acest an de către ANAP este transparentizarea modului de lucru şi impunerea unei atitudini proactive, de culegere de informaţii şi obţinere de feedback din partea părţilor implicate în contracte, consideră şeful ANAP.


Astfel am aflat că nu corupţia este singura cauză a problemelor din domeniul achiziţiilor publice, ci şi gradul redus de profesionalizare. Cu doar 40 de ore, cât durează cursul necesar obţinerii unei diplome, este greu de spus că te poţi numi specialist într-un domeniu atât de complicat”, a spus Puşcaş.


El a menţionat că încearcă să obţină creşterea numărului de ore în cadrul cursului de obţinere a diplomei la peste 300, fiind necesare, în viziunea sa, cel puţin două luni de şcoală cu şase ore pe zi.


În scopul creşterii gradului de informare, agenţia a implementat în acest an un ghid online pentru cei care vor să găsească instrumente utile.


Totodată, a fost publicată o bibliotecă online de speţe, pentru o mai rapidă informare a celor care se confruntă cu cel mai des întâlnite probleme.


Şeful ANAP consideră că, deşi s-au înregistrat progrese în acest an, trebuie făcuţi mai mulţi paşi în domeniul elaborării de formulare şi documentaţii standardizate pentru unităţile contractante, în vederea reducerii riscului de apariţie a neregulilor.


Agenţia a desfăşurat, în primele zece luni ale anului, 361 de acţiuni de control, dintre care 256 la solicitarea organelor de cercetare penală sau a instituţiilor cu competenţe de verificare şi control precum Curtea de Conturi, parchete, inspectorate de poliţie sau Corpul de control al premierului. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 3,6 milioane lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22