Complexul Energetic Oltenia, blocat de greve. Nouă din cele zece mine au încetat lucrul

Redactia | 14.01.2019

Ministrul Energiei, Anton Anton, discută, luni dimineaţa, cu reprezentanţii minerilor din Complexul Energetic Oltenia, în legătură cu revendicările acestora, a anunţat Ministerul Energiei.

Pe aceeași temă


Grevă de amploare în carierele miniere din Gorj! Greva s-a extins la nouă dintre cele zece mine.

De trei zile, minerii refuză să mai muncească. Protestul a izbucnit vineri noapte, la una dintre cariere şi s-a extins rapid şi la altele. Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă.

Potrivit reprezentanţilor minerilor, protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi la Jilţ Sud, Roşiuţa şi Motru.

Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.


"Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinţe iremediabile asupra activităţii companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societăţii şi partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluţiilor corespunzătoare. Având în vedere posibilitatea producerii unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Sistemului Energetic Naţional, precum şi pentru desfăşurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activităţii de producţie. Conducerea societăţii îşi manifestă totala disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluţionării problemelor apărute", a precizat într-un comunicat de presă, administraţia CEO.

România importă energie electrică

Ministerul Energiei încearcă să găsească o soluţie la acest conflict de muncă. Deja, activitatea la cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România are de suferit.

Situația este una fără precedent și pune în pericol siguranța Sistemului Energetic Național. Motivul: compania din Gorj asigură mai bine de o treime din necesarul de energie al întregii țări.

Deja, de câteva zile, România importă electricitate.

Ministrul Energiei i-a convocat la o întâlnire de urgență pe oficialii companiei și pe sindicaliștii din energie pentru a găsi o soluție care să deblocheze această situație.

Protestul a izbucnit vineri seara când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia. Vorbim de Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Au intrat în grevă și angajații de la Căile Ferate Uzinale Motru, de unde cărbunele pleacă spre termocentralele din Dolj.

surse Agerpres, Digi 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22