Pe aceeași temă
Andrei Gerea, ministrul Energiei, a criticat activitatea Complexului Energetic Oltenia, din cauza indeplinirii planului intre 25-50%, informeaza Hotnews.
"Ramane problema rentabilizarii companiei, care de o buna perioada de timp inregistreaza scaderi semnificative. Avem de-a face cu neindepliniri foarte serioase ale planului de productie, ale angajamentelor, tintelor contabile si asa mai departe. Vorbim aici de indepliniri si procentaje cuprinse intre 25% si 50%", a precizat ministrul.
Potrivit Tele 3, ministrul a mai spus ca au fost sesizate organele de ancheta, dupa ce Corpul de Control al ministerului a analizat contractul incheiat de Complexul Energetic Oltenia si o firma de apartament nou infiintata din Constanta, BVA Coal SRL, prin care a vandut 1,2 milioane tone de lignit, la un pret posibil sub costuri. De asemenea, la nivelul ministerului s-a hotarat mandatarea AGA, pentru demiterea Consiliului de Supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia.
Pentru Complexul Energetic Oltenia 2014 a fost un an fost prost: sute de milioane de lei pierdere. Insa pentru managementul societatii nu a fost un motiv care sa-l impiedice sa ia, pe final de an, o decizie paguboasa: a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase.
In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt.
Managerul Laurentiu Ciurel, un apropiat al premierului Ponta, este unul din principalii oamenii de care salaratii vor sa scape, acuzandu-l ca in cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabila intr-o societate cu risc de insolventa. Participantii la miting au acuzat conducerea CEO ca fondul de salarii a scazut, iar conducerea companiei propune doua mii de concedieri, o mie de externalizari si reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri si prime.
Complexul Energetic Oltenia este condus politic. Laurentiu Ciurel este fostvicepresedinte al PSD Gorj si momentam este urmarit penal in trei dosare de abuz in serviciu, in contractele primite de la casa de avocatura Sova&Asociatii. Victor Ponta este deputat de Gorj.