Comunicatul Academiei Române privind riscurile utilizării tehnologiei 5G a fost șters de pe site

Laurentiu Gheorghe | 28.08.2020

Controversatul comunicat în care Academia Română își manifesta îngrijorarea față de utilizarea tehnologiei 5G a fost înlăturat de site-ul instituției la doar o zi după publicare.

Pe aceeași temă

Contactat telefonic de News.ro, presedintele forului, istoricul Ioan Aurel Pop, a transmis ca nu poate vorbi, apoi a revenit si a spus ca biroul prezidiului va formula un punct de vedere la 1 septembrie.

Academia Romana a transmis joi ca este preocupata cu privire la consecintele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sanatatii publice si considera ca aceasta este o tema de maxim interes in contextul in care Romania analizeaza aprobarea strategiei de implementare a retelei 5G la nivel national.

Forul a avertizat ca implementarea tehnologiei 5G fara o evaluare concreta a riscurilor si vulnerabilitatilor poate avea grave consecinte asupra sanatatii populatiei si poate genera prejudicii sensibil mai mari decat avantajele si a cerut o analiza stiintifica responsabila.

Comunicatul emis joi de Academie a starnit o controversa in mediul online, iar vineri el nu se mai ragaseste pe site-ul institutiei.

„Decizia trebuie discutata cu domnul presedinte. Noi avem un alt site in lucru", a raspuns News.ro un reprezentant al departamentului de comunicare.

Context: Într-un comunicat publicat joi pe site, Academia Romana își manifesta preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sanatatii publice si considera ca aceasta este o tema de maxim interes in contextul in care tara noastra analizeaza aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național.

„Atragem atentia ca expunerea populatiei la radiatia de radiofrecvente de mare putere in Europa si, implicit, in tara noastra este deja o tema de dezbatere in lumea stiintifica la nivel mondial. Astfel, oamenii de stiinta avertizeaza ca viitoarele statii 5G vor genera campuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decat cele ale generatiilor deja in functiune, dezvoltand practic un ocean artificial de radiatii milimetrice de inalta frecventa (30-300 GHz), cu imens potential de risc, pe termen mediu, asupra vietii", precizeaza Academia, intr-un comunicat transmis joi.

Potrivit acestui for, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului si alte autoritati medicale internationale au clasificat campul electromagnetic produs de radiofrecvente ca posibil carcinogen la om.

„In mod concret, radiatiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, in profunzime de circa 1-2 mm, precum si la nivelul paturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare in restul organismului. Alaturi de riscul de cancer, literatura de specialitate semnaleaza, intre altele, efecte precum stresul celular, lezari ale mecanismelor genetice, deficit de memorie si probleme ale procesului de invatare, tulburari neurologice", arata sursa citata.

Academia Romana considera ca, „inainte de a introduce in functiune sistemul 5G, este absolut necesara o analiza stiintifica responsabila, care sa vizeze atat evaluarea riscurilor asupra sanatatii oamenilor, cat si stabilirea standardelor de expunere maxima totala".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22