Pe aceeași temă
Acum o saptamana, ministerul Finanțelor Publice a început discuțiile cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional pe marginea bugetului de stat pe 2016.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara că se discuta inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord."In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru Romania un plus", spunea ministrul de resort.
Prezenta la Palatul Cotroceni, astazi, delegatia Fondului nu pare convinsa in acest sens: “exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexibile Credit Line”, fapt ce l-a determinat pe presedintele Iohannis sa isi exprime “ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor”.
De altfel, nici recent incheiatul Program de asistenta cu caracter preventiv, finalizat in Septembrie 2015, nu convinge: Fondul nu are o “evaluare finala favorabila, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate”.
Reformele structurale par sa fie in centrul atentiei pentru reprezentantii FMI, in conditiile in care “discutiile (de la Cotroceni – n.r.) au reiterate importanta deosebita a recuperarii intarzierilor in materie de reforme structurale, in special in privinta eficientei intreprinderilor de stat, o atentie deosebita fiind acordata sectoarelor energiei si transporturilor”, transmite Administratia Prezidentiala.
In ce priveste politica bugetara pentru 2016, a fost subliniata necesitatea unei atitudini fiscal-bugetare prudente. In acest sens, “se impune pastrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate si prudenta la nivelul deciziilor de politica economica, astfel incat prognozele economice favorabile sa fie reflectate de o crestere economica sustenabila”.