Pe aceeași temă
El a invocat ratiunile tehnice si de timp: nu va avea cand sa faca demersuri pentru modificarea in parlament a legii in cele "trei zile" in care trebuie facut guvernul. Numai ca nu a vorbit nimeni de accederea sa imediata in guvern si niciun guvern nu se face in trei zile. Pe de alta parte, Dragnea se face ca uita propriile sale declaratii facute cu ceva timp in urma despre "neconstitutionalitatea" legii care ii produce un evident disconfort.
"Vom respecta legea in masura in care o respecta fiecare cetatean. PSD nu va modifica aceasta lege. Inainte de a se pune aceasta intrebare ar trebui sa ne gandim cum sa poti sa modifici o lege in trei zile si sa fie publicata si in Monitorul Oficial. Nu incape discutie" a raspuns Dragnea atunci cand a fost intrebat daca va face demersuri pentru modificarea legii care-i interzice sa fie prim-ministru.
Articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor prevede ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute in cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare."
Legea a fost adoptata in 2001, de guvernul Nastase, sub presiunea demersurilor pe care trebuia sa le faca Romania pentru admitere in structurile europene.
Dragnea este condamnat penal cu suspendare - dar cu consecinte si restrictii ce decurg din condamnarea penala - pentru frauda la referendumul din 2012 de demitere a presedintelui de atunci Traian Basescu.