Condițiile de detenție, mai importante pentru PSD decât starea spitalelor sau a școlilor

Redactia | 06.04.2018

Parlamentarii susțin că grija pe care o acordă celor care se află în spatele gratiilor se datorează suprapopulării închisorilor și reducerea cheltuielilor pentru întreținerea deținuților. Astfel, propun închisoare la domiciliu, în weekend sau muncă în folosul societății.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul de lege a fost inițiat de către PNL, însă includerea și celor cu condamnare pentru corupție printre cei care pot beneficia de soluții alternative a condus la certuri între Putere și Opoziție.

 

„E vorba de toate pedepsele care nu sunt cu violență. Dacă judecătorii ar considera ca respectivii au un grad mare de pericol social le-ar da 7 ani, le-ar da 12 ani”, spune Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice, relatează Digi24.

 

„Un proiect foarte bun, credem noi, important pentru ţară, a fost complet denaturat de intervenția PSD. L-au transformat în cu totul şi cu totul altceva”, spune Ioan Cupşa, deputat PNL.

 

Şi aleşii PSD sau cei de la UDMR au depus proiecte separate cu variante alternative la închisoare, dar şi condiţii mai uşoare. Alte proiecte aduc beneficii condamnaţilor care au comis mai multe infracţiuni sau sunt recidiviști. Sunt şi iniţiative care îi scutesc cu totul de pedeapsă pe vinovaţi.

 

„Dacă e găsit cu evaziune fiscală și în timpul procesului dă toți banii înapoi, atunci nu e condamnat. Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să recuperăm banii de la evazioniști sau dacă vrem să meargă în pușcărie, să nu mai recuperăm niciun ban”, susține Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

 

Cătălin Rădulescu a mai propus iniţiative prin care descurajează denunţul, se îngreunează arestul preventiv dar se instituie şi obligaţia înregistrării oricăror discuţii în cursul urmăririi penale.

 

Colegii săi sunt preocupaţi şi de viaţa după puşcărie. Ei vor cei care ies pe poartea închisorii să aibă masă, casă, medicamente şi transport pentru trei luni.

 

„Există deţinuţi care vin din medii defavorizate, care sunt foarte săraci şi care în prima zi in care ies din penitenciar nu au nicio alternativă”, spune Florin Manole, deputat PSD.

 

„Dacă ne uităm pe modul în care societăţile occidentale au soluţionat problema recidivei vom vedea că măsurile sunt exact cele propuse prin acest proiect de lege”, adaugă Gabriel Andronache, deputat PNL.

 

Preocupat de soarta celor peste 20.000 de deţinuţi este şi Ministrul Justiţiei. Tudorel Toder a dat un ordin prin care stabileşte ce ar trebui să ofere închisorile româneşti: fiecare deţinut ar trebui să beneficieze de cel puţin patru metri pătraţi, ar trebui să aibă lumină naturală, aerisire, dar şi acces la electricitate.

 

Pentru că aceste condiţii sunt imposibile acum la noi, ministrul e gata să ofere despăgubiri.

 

„Avem exemplele altor state: Ungaria, Italia care au dat şi 5 euro pe zi de detenţie necorepunzătoare”, spune Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22