Condiția UDMR pentru desființarea Secției Speciale: Magistrații, judecați doar cu avizul CSM

Laurentiu Gheorghe | 17.03.2021

PNL și USR PLUS au cedat în fața UDMR și pentru votul desființării Secției Speciale, astfel că magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără avizul CSM.

Pe aceeași temă

Astfel, conform surselor din coaliție, citate de G4Media.ro, secția de judecători a CSM va aviza trimiterea în judecată a judecătorilor, iar secția de procurori va aviza trimiterea în judecată a procurorilor.

Compromisul a fost acceptat marți după-amiază, la o întâlnire a coaliției cu ministrul Justiției, Stelian Ion. Acest aviz pentru trimiterea în judecată a magistraților a fost cerut și de CSM în avizul (negativ) pe care l-a dat proiectului de lege.

În prezent, legea 303 / 2004 prevede că avizul CSM este necesar doar pentru percheziția, reținerea sau arestarea judecătorilor sau procurorilor, nu și pentru trimiterea lor în judecată.

Potrivit surselor citate, cealaltă condiție a UDMR – și anume ca dosarele care vizează magistrați să nu mai fie anchetate de DNA, ci de Parchetul General – nu a fost acceptată. La acest capitol s-a convenit respectarea competenței materiale a Parchetelor, dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni de corupție urmând a fi instrumentate de DNA.

În urma acestei înțelegeri din cadrul coaliției, proiectul Ministerului Justiției de desființare a Secției speciale urmează să intre joi în dezbaterea comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Surse din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că planul este adoptarea proiectului în următoarele două săptămâni de către Cameră, urmând ca el să fie apoi transmis Senatului, care este forul decizional.

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost adoptat de Guvern și transmis Parlamentului luna trecută.

Cîțu vrea ca Parlamentul să nu pună condiții suplimentare

Proiectul trimis de Guvern prevede că dosarele vor merge la parchetul de competență, anume DNA sau DIICOT, însă UDMR nu este convins că aceasta este cea mai bună soluție.

„Noi am aprobat o variantă în Guvern şi ca de fiecare dată eu aş prefera ca varianta care trece în Parlamentul României să fie cât mai aproape de ce am aprobat noi în şedinţa de guvern. Mâine înţeleg că sunt mai multe dezbateri şi la Senat şi vom vedea care sunt concluziile. Semnalele pe care le am sunt că va trece proiectul de lege şi în Parlamentul României cât mai aproape de ceea ce a fost aprobat în şedinţa de Guvern. Dar vom vedea mâine după dezbaterile din comisii”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul reuniunii de miercuri a Executivului. a arătat Cîţu.

Orban recunoaște negocierile din coaliție

Ludovic Orban a afirmat, întrebat dacă PNL susţine varianta UDMR ca magistraţii să nu poată fi trimişi în judecată fără a exista în prealabil avizul CSM, că nu are studii juridice, însă liberalii susţin desfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor în Justiţie şi grupul de lucru de la nivelul coaliţiei va veni cu forma finală a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

„Da, am avut o discuţie la nivelul coaliţiei. A rămas să se întrunească grupul de lucru care e desemnat pentru a stabili forma finală a proiectului de lege”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat miercuri la Parlament despre propunerea legislativă care va fi discutată joi în comisia juridică.

Chestionat dacă PNL ar fi de acord ca înaintea de trimiterea în judecată a unui magistrat să fie obligatoriu un aviz din partea CSM, Orban a răspuns: „Nu am studii juridice. Noi susţinem desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel este un angajament pe care ni l-am luat ca şi coaliţie. În ceea ce priveşte modalităţile tehnice legate de măsurile care se iau după desfiinţarea Secţiei speciale, acesta subiect ar trebui discutat de specialiştii formaţiunilor politice. În cadrul coaliţiei am avut discuţia privitoare la forma proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale. Grupul de lucru va veni cu soluţia privitoare la forma finală a proiectului de lege. Sunt destule variante care sunt în discuţie. Urmează să se hotărască care e cea mai bună variantă”.

Ce spune CSM

CSM a avizat negativ proiectul de lege. În esență, nemulțumirile au fost legate de faptul că, din forma inițială au fost eliminate anumite prevederi care le-ar fi putut oferi magistraților anumite garanții. Spre exemplu, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.

„Este fundamental să se înțeleagă faptul că beneficiarul principal al garanțiilor solicitate de sistemul judiciar este cetățeanul, căruia trebuie să i se asigure dreptul la un proces echitabil, drept care ar deveni iluzoriu în lipsa unei justiții independente, care să decidă exclusiv potrivit legii, în afara oricărei forme de presiuni exterioare”, se arată în documentul CSM atașat deciziei de avizare negativă a proiectului de desființare SIIJ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22