Condițiile lui Hunor pentru susținerea guvernului Orban se bat cap în cap cu cele ale USR

Dora Vulcan | 22.10.2019

Kelemen Hunor se declară realist spre optimist cu privire la șansele guvernului Orban de a fi votat, dar condiționat: fără OUG-uri, fără asumarea răspunderii și fără alegeri în două tururi

Pe aceeași temă

știre în curs de redactare

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a anunțat marți după întâlnirea cu premierul desemnat Ludovic Orban că este ”realist spre optimist” în ce privește învestirea guvernului. El a spus că UDMR va decide dacă votează guvernul după ce vede programul de guvernare și lista finală a miniștrilor.

Kelemen Hunor a mai spus că UDMR are câteva cereri, printre acestea numărându-se menținerea actualei modalități de alegere a primarilor într-un singur tur și absența OUG-urilor pe justiție, administrație și legi slație electorală.

De asemenea, Hunor a spus că UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii de către acest guvern.

Șeful UDMR a mai spus că partidul său a cerut ca guvernul PNL să se ocupe de drepturile minorităților și de chestiunea restituirii proprietăților confiscate de fostul regim comunist.

USR și PNL au ajuns la un acord pentru susținerea Guvernului Ludovic Orban, a anunțat liderul USR, Dan Barna, după negocierile de marți cu liberalii. El a precizat că între punctele convenite sunt alegerile parlamentare anticipate cât mai repede după adoptarea bugetului și alegerile prezidențiale, revenirea la alegeri în două tururi pentru primari și șefii de CJ, abrogarea recursului compensatoriu, renunțarea la pensionarea anticipată pentru magistrați.

Dan Barna a precizat că, ținând cont și de poziția PNL că nu se poate cere PNL decât ce ține de acest partid, USR a venit la negocieri am venit cu o propunere de acord politic.

„Pentru că nu avem perspectiva alegerilor anticipate, am solicitat să fie foarte clar că obiectivul alegerilor anticipate trebuie să rămână pe masă după alegerile prezidențiale și adoptarea bugetului, iar premierul desemnat a fost de acord”, a precizat Barna.

Liderul USR a anunțat că s-a ajuns la un acord și că în momentul de față mai sunt necesare câteva formulări.

Dan Barna a prezentat principalele puncte ale acestuia:

– în justiție: abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale, renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților, adoptarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

– în domeniul legislației electorale: revenirea la votul în două tururi de scrutin pentru primari și șefii de consilii județene, reducerea numărului de semnături necesare pentru toate tipurile de candidaturi, corecta reprezentare a diasporei în Parlament, scurtarea termenelor pentru anticipate

– în economie: repararea efectelor OUG 114, mai puțin componenta construcțiilor, reducerea impozitării muncii, infrastructura și prioritizarea principalelor autostrăzi, iar despre pensiile speciale urmează să mai discute cele două partide

– componente de mediu: radarul pădurilor, monitorizarea calității aerului, Roșia Montană – sit UNESCO

– comisarul european: să existe o consultare cu partidele la nivelul Parlamentului asupra persoanei care va fi desemnată, cu care premierul desemnat a fost de acord

– profesionalizarea administrației, introducerea de criterii de integritate

– componența Guvernului – persoane fără condamnări penale, care nu au plagiat și care nu au legătură cu Securitatea

Dan Barna a mai declarat că „este clar obiectivul de a ajunge la anticipate după prezidențiale în cel mai scurt timp”.

În privința celorlalte măsuri, el a precizat că au discutat particular la fiecare dintre ele ce instrument ar putea fi folosit (adoptarea în Parlament, asumarea răspunderii Guvernului, OUG), însă USR nu a condiționat în vreun fel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22