Pe aceeași temă
PSD îi reproșează lui Klaus Iohannis că nu a vorbit despre acest pact în timpul consultărilor de la Cotroceni și că liderii formațiunii au aflat despre el abia din conferința de presă a lui Klaus Iohannis de după consultări.
Propunerea va fi analizată în Comitetul Executiv Național, transmite PSD într-un comunicat remis presei miercuri.
Un pact încheiat între toate partidele din România ar trebui să mai conțină aspecte „vitale pentru interesul României”, transmite PSD. Printre acestea sunt exact temele obsesive exprimate în campania electorală de Liviu Dragnea, președintele PSD care a plecat de la șefia partidului direct în închisoare și care se referă la denunțarea protocoalelor secrete, la dublul standard în UE, la condamnarea publică a așa-ziselor abuzuri, la salariul minim european pentru companiile care acționează în mai multe state membre.
De remarcat că patru din cele șapte condiții puse de PSD nu privesc situația internă, adecvată semnării unui pact național ci activitatea UE.
Între timp, Dragnea a fost încarcerat la penitenciarul Rahova în urma condamnării primite pe 27 mai la Curtea Supremă în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman, din perioada în care era președinte al Consiliului Teleorman și a dispus de banii Direcției de protecție a copilului, unde a angajat două secretare care prestau în acest timp la organizația PSD condusă de el.
Condițiile puse de PSD:
1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.
2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.
4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.
(sublinierile aparțin redacției)
***
Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că propune partidelor semnarea unui acord politic național pentru garantarea rămânerii României în UE. Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
„Am decis să invit partidele politice parlmentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană. Așadar, acord politic național care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru corupți, a interdicției adoptării de ordonanțe de urgență în justiți, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar și transpunerea măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, și în strict acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, a rapoartelor MCV și GRECO, adoptarea modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis după consultările de la Cotroceni.