Conducerea DNA Ploiesti i-a cerut procurorului Negulescu sa demisioneze

E.b. | 15.09.2017

Conducerea DNA Ploiesti i-a solicitat procurorului Mircea Negulescu sa formuleze o cerere de incetare a activitatii in cadrul acestei structuri de Parchet.

Pe aceeași temă

 

 

Asta dupa ce impotriva sa a fost pornita o campanie "agresiva" de presa, el simtindu-se "afectat" de aceasta solicitare si considerandu-se "victima" a unor inculpati, se precizeaza in raportul Inspectiei Judiciare (IJ) publicat vineri.

 

Raportul IJ face referire la controlul privind masurile intreprinse la Serviciul Teritorial Ploiesti al DNA in vederea preintampinarii evolutiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu.

 

In document se precizeaza ca, in perioada 14 - 16 februarie, au aparut o serie de articole in mass-media si au fost difuzate unele emisiuni cu privire la conduita procurorului Mircea Negulescu, conform ziare.com.

 

Procurorul sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea, a aratat, intr-o nota de relatii, ca Negulescu l-a informat, la un moment dat, ca a primit amenintari din partea unei persoane arestate intr-un dosar instrumentat de o alta structura de parchet.

 

"Referitor la lucrarea nr. (...) /VIII-1/2016, la data de 15 decembrie 2016, procurorul (...) si comisarul sef de politie (...) l-au primit in audienta pe (...) care, la acea data, se afla in stare de arest preventiv intr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

 

Cu ocazia discutiilor purtate (consemnate si in cuprinsul Notei de audienta din 15 decembrie 2016), (...) i-a adresat amenintari procurorului (...), afirmand ca vor imparti pachetul la Penitenciarul Margineni, in baza unor inregistrari autorizate chiar de procuror, din care ar reiesi ca ar fi acordat protectie unei persoane cercetate.

 

Amenintarea a fost facuta in contextul in care (...) i-a reprosat ca a lasat nesolutionate doua cauze pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la momentul la care si-a inceput activitatea la Directia Nationala Anticoruptie, situatie care a determinat arestarea sa de catre unitatea de parchet mentionata. Dupa acordarea audientei, procurorul (...) si ofiterul de politie (...) mi-au relatat cele intamplate", a aratat Onea, conform documentului citat.

 

Seful DNA Ploiesti i-a solicitat "in mod expres" lui Negulescu sa nu mai aiba nicio legatura cu acea persoana, se mai precizeaza in raport.

 

"In perioada imediat urmatoare discutiei prezentate, nu am identificat elemente care ca conduca la ideea implicarii procurorului in derularea vreunei activitati care sa constituie infractiune sau abatere disciplinara sau care sa impieteze asupra activitatii derulate la nivelul Serviciului Teritorial Ploiesti.

 

In afara unor cereri si exceptii formulate de unii inculpati in cursul urmaririi penale in unele dosare instrumentate de (...) impreuna cu alti procurori, privind nelegalitatea unor acte de urmarire penala, respinse ca nefondate inclusiv de instantele de judecata, la nivelul Serviciului Teritorial Ploiesti nu au fost identificate sesizari impotriva procurorului (...) care sa releve disfunctionalitati in activitatea acestuia", a mentionat Onea in nota din raport.

 

Acesta explica, totodata, faptul ca, in seara zilei de 14 februarie, a inceput o campanie de presa "agresiva" impotriva procurorului Mircea Negulescu, seful DNA Ploiesti cerandu-i acestuia sa formuleze o cerere de incetare a activitatii in cadrul DNA.

 

"In seara zilei de 14 februarie 2017 a inceput o campanie de presa agresiva impotriva procurorului (...), fiind adusa la cunostinta publicului inregistrarea unei convorbiri atribuite procurorului, pretins avuta cu sotia lui (...). Am luat cunostinta de existenta si continutul acesteia in seara zilei de 14 februarie 2017 si arat ca am fost extrem de surprins de cele aflate, intrucat anterior nu identificasem nimic care sa devoaleze un astfel de comportament al procurorului, mai ales pentru faptul ca ii solicitasem in mod expres sa nu mai aiba niciun fel de legatura cu (...).

 

In ziua de 15 februarie 2017, urmare a unei discutii purtate cu procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, i-am solicitat procurorului (...) sa formuleze o cerere de incetare a activitatii sale in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a nu fi periclitata imaginea institutiei.

 

Acesta a fost afectat de solicitarea pe care i-am adresat-o, aratand ca se considera o victima a inculpatilor care sustin o campanie de presa nedreapta impotriva sa, insa a formulat cererea de incetare, intelegand eventualele consecinte care ar putea fi suportate de institutie", a mai aratat Lucian Onea.

 

Inspectia Judiciara a publicat, vineri, raportul de control privind masurile intreprinse la Serviciul Teritorial Ploiesti al DNA in vederea preintampinarii evolutiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu, raport aprobat prin hotararea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in urma cu o zi.

 

Potrivit concluziilor raportului intocmit de Inspectia Judiciara, Mircea Negulescu si-a desfasurat activitatea in cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA in perioada 10 august 2015 - 16 februarie 2017, interval in care conducerea structurii de parchet nu a identificat "date si informatii cu trimitere la eventuale disfunctionalitati privind exercitiul atributiilor de serviciu si standardele de conduita specifice profesiei de magistrat".

 

In urma situatiei constatate cu ocazia controlului tematic, Inspectia Judiciara a concluzionat ca nu are propuneri de formulat, avand in vedere ca la DNA Ploiesti "nu au fost identificate disfunctii privind exercitiul atributiilor profesionale in cauze penale sau manifestari ale procurorului (...), care sa aduca atingere standardelor de conduita impuse magistratilor, in timp ce acesta a activat in cadrul acestei structuri de parchet".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22