Conducerea ICCJ si expertii Comisiei Europene, discutii despre unificarea jurisprudentei

Iulian Popescu | 18.11.2015

Președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au avut miercuri o discuție despre unificarea jurisprudenței cu experții Comisiei Europene veniți la București pentru evaluarea privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Pe aceeași temă

 

Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, în cadrul întâlnirii au fost discutate, în principal, următoarele aspecte: unificarea jurisprudenței prin mecanismele reglementate în Codul de procedură penală și în Codul de procedură civilă, modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, implicațiile deciziilor Curții Constituționale privind Codul de procedură penală, activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca instanță de casație, aplicarea Codului de procedură penală și a Codului de procedură civilă, precum și unificarea jurisprudenței în cauzele de corupție.

 

Pe parcursul întâlnirii, președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție au prezentat evoluțiile înregistrate în aplicarea mecanismelor de unificare a jurisprudenței reglementate în Codul de procedură penală și în Codul de procedură civilă (recursul în interesul legii și sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și în materie civilă).

 

De asemenea, au fost prezentate evoluțiile înregistrate în aplicarea Codului de procedură penală și a Codului de procedură civilă, evoluția activității Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca instanță de casație, precum și progresele instanței supreme în domeniul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

 

***

 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a declarat, în iunie, la Ruse, că nu exista o dată pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, acesta urmând să fie aplicat cât va fi necesar, pentru că funcționează precum un medicament.

 

Întrebat despre o dată privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV), prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a spus, citat de AmosNews: "Nu. Cred că este un mecanism bun, pot doar să trag concluzia că este sprijinit de o mare majoritate a cetăţenilor din Bulgaria şi România, şi văd, de asemenea, că dă rezultate în ceea ce priveşte crearea unor condiţii mai bune în sistemul judiciar şi în ceea ce priveşte statul de drept. (...) Ştiu că preşedintele Juncker a spus că ar dori că MCV să fie finalizat până la finalul mandatului său, aceasta e poziţia Comisiei, dar, ştiţi, e ca şi în cazul medicamentelor. Nu opreşti medicamentaţia pentru că ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decât dacă eşti sănătos. Un medicament se ia atât timp cât e necesar. Cred că MCV are o contribuţie bună, cred că e bine primit în România şi Bulgaria. Este un mecanism de cooperare, nu spune cineva de la Bruxelles oamenilor ce au de făcut, dar e şi un mecanism de verificare, pentru a vedea dacă statele membre fac ceea ce au promis. Atât timp cât e necesar, Comisia va continua".

 

CITIȚI ȘI: Ambasada britanica, dupa votul dat in cazul deputatului Ion Ochi: Impartasim preocuparea Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22