Conferinţa lui Severin: Atâta ipocrizie nu am mai pomenit!

Fara Autor | 25.11.2011

Europarlamentarul Adrian Severin, investigat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un caz în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a susţinut o conferinţă pe tema "excepţionalismului corupţiei în România". Culmea, evenimentul a fost promovat pe blogul personal al lui Adrian Năstase, care la rândul său se luptă cu astfel de acuzaţii, și, cum era de așteptat, s-a desfăşurat deplorabil.  

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Adrian Severin, investigat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un caz în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a susţinut o conferinţă pe tema "excepţionalismului corupţiei în România". Culmea, evenimentul a fost promovat pe blogul personal al lui Adrian Năstase, care la rândul său se luptă cu astfel de acuzaţii, și, cum era de așteptat, s-a desfăşurat deplorabil.

Conferinţa, intitulată "Istoria şi mitologia excepţionalismului corupţiei româneşti", a avut loc vineri, la Fundaţia Europeană Titulescu, și nu a decurs deloc cum sperau organizatorii.
 
Inspirația pentru această conferință, potrivit discursului lui Severin, l-a fulgerat în timp ce asculta în Parlamentul European (PE) discursurile critice la adresa corupției din România, prezentate ca motiv pentru neadmiterea în spațiul Schengen. Astfel, Severin - cercetat de DNA și dat afară din PSD din cauza unor suspiciuni de corupție - a scris un material menit să demonstreze că România nu e mai coruptă decât alte state și că ideea unei corupții excepționale este un mit.
 
"Pentru unii, tâlhăria este haiducie, pentru alții haiducia este tâlhărie. Pentru unii lupta pentru libertate este terorism, pentru alții terorismul este luptă pentru libertate", a spus senin europarlamentarul
 
"Avem și în România politicieni acuzați de corupție, pe drept sau pe nedrept", a declarat el, după care a explicat că, totuși, "corupția mică este de fapt corupția care îi deranjează cel mai mult pe cetățeni, în timp ce corupția mare rămâne invizibilă". Explicația este menită să disculpe "corupătorii", în concepția lui Severin deoarece, se pare, "Corupția are nevoie de corupători. Încercăm să-i combatem pe corupții din România, dar să-i ignorăm pe corupătorii din UE".
 
Mai mult, el a deplâns faptul că "perpetuăm lupta antisistem în loc să ne preocupăm de buna guvernare" și a spus că "nevoia unei așa-zise revoluții morale" este o strategie folosită de partidele naziste.
 
Politicienii români sunt vinovați pentru lipsa încrederii poporului român în sistemul politic, dar "aceasta nu înseamnă însă că trebuie să anulăm dreptul la apărare, să anulăm prezumția de nevinovăție, să facem statui procurorilor, acuzatorilor și nu judecătorilor", a continuat vehement Severin.
 
Și, asta nu este tot. Severin s-a plâns că și românii contribuie la perpetuarea acestui mit al corupției excepționale din țară și că acest mit este utilizat în plan extern pentru marginalizarea statutului României în ordinea europeană. 
 
Astfel, Adrian Severin, care a devenit celebru la PE pentru că a refuzat să demisioneze oricâte presiuni s-au făcut asupra lui, a recomandat: "un program intensiv de reabilitare a mândriei de a fi român".
 
Casetofonul minune - "Atâta ipocrizie nu am mai pomenit"
 
În timpul în care Severin explica ce este corupția, conform dicționarului, intrând cu argumentarea în zona citatelor latine, o persoană din sală a dat drumul unui casetofon din care se putea auzi înregistrarea discuției în care același Severin se arăta dispus să pledeze pentru introducerea unui amendament la un proiect european de lege contra unei sume de bani. 
 
Momentul l-a tulburat pe Severin atât cât să ia o gură de apă în timp ce organizatorii încercau disperați să găsească sursa înregistrării corupției europarlamentarului. Apoi, a continuat cu discursul său despre corupție, netulburat de cele auzite, moment în care o persoană din sală a strigat: "Atâta ipocrizie nu am mai pomenit", după care a fost excortată afară din sală.
 
După monologul său, europarlamentarul a acceptat să primească întrebări, dar a fost reticent în a oferi răspunsuri clare. Unul dintre invitații săi, agasat de faptul că Severin era întrebat aceleași lucruri de toți cei din sală, a început să urle la o studentă: "Pleacă, nenorocito! Șterge-ți mucii! Ieșiți afară, lăsați-ne în pace!"
 
Atât ziariștii cât și alți tineri - care s-au recomandat drept studenți și care erau, de fapt, membri ai ONG-ului "România Curată" - îl tot întrebau pe Severin dacă nu cumva nu e el cea mai potrivită persoană să vorbească despre corupție și de ce nu demisionează de la Parlamentul European, însă nu au primit răspunsuri clare.
 
"Faptul că te acuză cineva nu înseamnă neapărat că ești vinovat", a spus Severin, după care a continuat: "Să spunem că aș fi vinovat, să spunem că sunt chiar condamnat - nu am dreptul la liberă exprimare? Chiar dacă opinia mea nu vă place, trebuie să trăiți cu ea. Nu puteți să mă excludeți decât fizic"a răspuns Severin.
 
Mai mult, el a explicat în felul următor refuzul său de a demisiona din PE: "Prin rezistența mea contribui la imaginea că România nu se lasă".
 
Conferința lui Adrian Severin a fost "încununată" cu succes, mai ales în momentul în care pe trotuarul din fața Fundaţiei Europene Titulescu se aflau două persoane de la Noua Republică, costumate în pachete de țigări-gigant pe care scria "Furatul ucide!".
 
Severin este urmărit penal de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit unui comunicat al instituţiei din luna iulie a acestui an. Decizia a venit după un demers jurnalistic al reporterilor de la Sunday Time. Jurnaliştii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi, printre care şi Severin, să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine.
Adrian Severin a propus amendamentul şi le-a dat de veste printr-un e-mail falşilor lobby-işti. "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp", le scria el, după care a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".
 
Cotidianul britanic a prezentat o discuţie înregistrată cu Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.
 
După scandalul declanşat de articolul jurnaliştilot britanici, ceilalţi doi europarlamentari demascaţi de anchetă, un austriac şi un sloven, au demisionat din Parlamentul European. Adrian Severin, în ciuda insistenţei chiar a colegilor din PSD şi PNL, nu a făcut-o.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22