Pe aceeași temă
Peste 16 milioane de euro este suma din dosarele Agenției Naționale de Integritate (ANI) pentru care zeci de primari au fost trimiși în judecată sub acuzația că au semnat contracte de care au beneficiat chiar aleșii respectivi sau familiile acestora.
Suma este doar cea calculată prin adunarea valorilor din contracte, dar la aceasta se adaugă și prejudiciile suferite de bugetele locale prin arendarea sau concesionare la prețuri derizorii a sute de hectare agricole.
Sunt bani acordați “pe față”, prin contracte pentru firmele soților, părinților, fraților, deși Legea 161/2003 specifică limpede: „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.
Acestea sunt cazuri flagrante, cel mai ușor de depistat, în care nu s-au folosit formule sofisticate de fraudare si nu s-a apelat la interpuși.
Potrivit statisticilor ANI, la sfârșitul lunii septembrie 2014 existau 389 incompatibilități și 70 conflicte de interese administrative rămase definitive (prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instanțelor).
Vă prezentăm cele mai importante cazuri de conflict de interese descoperite de ANI:
Radu Mazăre (Constanța) – 20,6 milioane lei cadou pentru amicul Strutinsky
Radu Mazăre conduce detașat topul primarilor identificați de ANI că au atribuit bani publici unor apropiați. Edilul Constanței a semnat personal mai multe documente prin care Primăria Constanța derula afaceri cu două firme ale lui Gabriel Strutinsky, membru al celebrei triplete de la malul Mării Negre: Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu – Gabriel Strutinsky.
Domină aleșii locali, la toate categoriile: |
---|
·incompatibili: 130 consilieri locali, 59 consilieri județeni, 34 viceprimari, 26 primari, 2 consilieri generali – Consiliul General al Municipiului București, 2 – vicepreședinți ai consiliilor județene
·conflicte de interese administrative: 23 consilieri locali, 10 consilieri județeni, 7 primari, 1 viceprimar, 3 președinți ai consiliilor județene.
|
Valoarea totală a cinci contracte și un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) identificate de ANI este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aprox. 4.582.571 euro).
Parte din acești bani sunt fonduri nerambursabile folosite pentru organizarea evenimentului „Sărbători de Iarnă - Orășelul Copiilor 2013”.
Cele două firme beneficiare (Conpress Holding și Soti Cable Neptun) îi aparțin lui Strutisnky, asociat cu Mazăre în alte opt societăți.
La câte probleme are Mazăre, cazul identificat de ANI nu mai înseamnă prea mult în colecția de dosare penale aflate în diferite stadii ale procesului judiciar: în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri, prejudiciul este de aproximativ 114 milioane euro, într-un alt dosar este acuzat că a primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta să obțină contractul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa, ANI a mai descoperit că nu și-a trecut în declarația de avere cei 95.000 de euro primiți de la Elan Schwartzenberg, iar cea mai recentă acuzație este de mită electorală.
Emanoil Savin (Bușteni, Prahova) – 8.000 lei sau soarta lui Al Capone
Pentru Savin, ANI joacă rolul avut de Fiscul american în cazul lui Al Capone, mafiotul urmărit ani de zile de FBI, fără a i se putea însă dovedi implicarea în nenumăratele crime de care a fost suspectat.
Pe 4 februarie anul acesta, Curtea de Apel Ploiești a confirmat existența conflictului de interese și l-a găsit vinovat pe Emanoil Savin pentru că a semnat contractul de parteneriat prin care asigura la hotelul Alexandros (aparținând familiei sale) cazarea și masa participanților la Cupa Mondială de Escapadă pe Gheață 2011.
Suma de care a beneficiat familia Savin de la primărie este ridicolă (8.000 de lei), raportat la averea de milioane de euro a celor doi. Rodica și Emanoil Savin dețin câteva hectare de terenuri în Bușteni, Comarnic, Vidra și Periș, două apartamente și două case în Bușteni, un apartament în București și un altul în Ploiești. De asemenea, dețin acțiuni la 4 societăți comerciale, printre care și Alexandrios Hotels și Grand Palace Bușteni.
De fapt, la prețurile practicate în mod obișnuit de Alexandros, hotelul mai mult a pierdut decât a câștigat, însă conflictul de interese este indiscutabil, așa încât edilul atotputernic riscă să nu-și încheie cel de-al treilea mandat și să-și sfârșească lamentabil cele trei mandate de primar și cariera politică.
Născut în Galați, Savin s-a îmbogățit după ce a ajuns la Bușteni și a început să deruleze mai multe afaceri, încadrate mai târziu ca spălare de bani, și să cumpere societăți ale statului. L-au ajutat Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu, starlete politice apuse, recompensate cu terenuri în Ștefăneștii de Jos, Ilfov.
A fost la PSD, PC, iar în 2004 a trecut la PDL. A fost prieten cu Hrebenciuc, Mircea Cosma, Roberta Anastase și Elena Udrea, iar Liviu Dragnea i-a fost naș la nunta de argint.
În 2013, primarul Bușteniului l-a cununat pe Lucian Bute, cel pentru Gala căruia Udrea se află acum în arest preventiv.
Foto: Libertatea
Ion Iordache (Turceni, Gorj) - 4,3 milioane de lei, doar de la primărie
Mai puțin cunoscut la nivel național este și liberalul Iordache, de la Turceni. Agenția de Integritate spune că acesta a atribuit contracte de 4.335.826,21 lei unor firme în care a fost asociat sau administrator. Printre acestea, Ydail Construct, la care Iordache a fost asociat și administrator înainte de a fi ales primar.
Primarul a folosit metoda lui Sebastian Ghiță – a vândut grupul Ydail unor angajați, cu o clauză specială: dacă aceștia nu reușesc să-i plătească în patru ani cele câteva miliaone de euro cât ar valora acțiunile, tranzacția urmează să fie revocată.
Iordache a candidat și a câștigat primăria, din partea PNL, în 2008. În 2012 a preferat să devină consilier local, iar în decembrie a demisionat și din această poziție, pentru a evita situații de incompatibilitate.
În paralel, cifra de afaceri a firmei a evoluat spectaculos în acești ani.
Foto: Gorj News
În timpul mandatului lui Iordache, Ydail Construct a extins o parcare, a construit o capelă și a reabilitat străzile din centrul orașului Turceni (contracte de aproape 4,5 milioane lei).
Ultima lucrare obținută aici (în septembrie 2014, când nu mai era nici consilier local) este de 2.654.000 lei și are ca obiect dotarea unui campus școlar din Turceni.
Sume mult mai impresionante au fost obținute în timp din sectorul energetic de stat: de la Complexul Energetic Turceni - 4,5 milioane lei, CTE Turceni - 15.487.012 lei, Complexul Energetic Oltenia - 7.621.610 lei.
Când era primar, firma Ydaul a mai primit bani și din bugetele altor localități oltenești: 2 milioane de lei pentru construirea podului de peste Jilț, dați de comuna Borascu (licitație deschisă la care s-a prezentat doar Ydail) și peste 2 milioane de lei pentru consolidare terasamente pe DS46, sat Artanu, comuna Negomir.
De asemenea, împreună cu Romstrade (a lui Nelu Iordache), a primit un milion de lei de la Agenția Națională pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, ca să reabiliteze Aleea Liliacului din Motru, Gorj.
Per total, din 2007 și până în 2014 inclusiv, aproape 40 de miloane de lei, adică circa 9 milioane de euro, la paritatea de acum.
Ștrand pe bani publici, petru fostul și viitorul primar din Turceni
În plus, ANI nu menționează alte afaceri pe care Iordache le-a pregătit cât mai era încă primar. Pe mandatul său s-a anunțat licitația pentru construirea ștrandului de localitate, lucrarea câștigată de Ydail Construct două luni după încheierea mandatului, în 2012.
Amplasamentul ștrandului a fost ulterior mutat, de succesorul lui Iordache (Dumitru Gâlceavă, tot de la PNL), exact în apropierea terenurilor din Murgești deținute de fostul edil devenit consilier local. Așa a apărut un complex de agrement, cu restaurant și alte facilități oferite de Ydail pentru clienții ștrandului din bani publici. Înainte ca lucrarea să fie terminată, scrie Gorj Domino, primăria a decis concesionarea acestuia. Câștigătoarea licitației a fost chiar Ydail, care va plăti câte 93.000 de lei anual. Banii primiți de la primărie (aproape 2,4 milioane de lei) pentru această lucrare se vor întoarce în bugetul local în 94 de ani.
După ce a fost folosit să crească averea fostului edil, Gâlceavă a căzut în dizgrația liberalilor, conducerea de la centru nominalizându-l deja tot pe Ion Iordache, candidat la primăria Turceni, în 2016.
Sorin Atonoaie (Brusturoasa, Bacău) – 901.585 lei
Edilul (PDL) din Brusturoasa a reușit să dirijeze spre firmele familiei peste 900.000 de lei, o sumă uriașă pentru o comună cu numai 3.400 de locuitori.
Primăria a cumpărat direct, de la firma unde este administrator soția sa, produse în valoare de 3.000 lei. De la firma fratelui său a cumpărat alte produse, în valoare de 41.831 lei. Din cei 15.000 de lei alocați de primărie pentru Ziua Comunei Brusturoasa, o parte au ajuns și la firma soției, mai spun inspectorii ANI.
Foto: Bacău Info
De asemenea, proiectul „Viitorul tău e în mâinile tale”, cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 856.754 lei, a fost derulat de primărie împreună cu Asociația pentru Educație și Dezvoltare Rurală „Ioana Radu Rosetti” Brusturoasa (asociație în cadrul căreia soția sa deținea funcția de președinte), pe baza parteneriatului semnat de Sorin Atonoaie în numele Consiliului Local.
Edilul a trecut de la PDL la UNPR, anul trecut, după izbucnirea scandalului retrocedării pădurilor către Paltin Sturdza, profitând de ordonanța traseiștilor. Dovadă că afacerile ilegale, dar profitabile, sunt transpartinice, este implicarea lui Atonoaie în aceste retrocedări. El este amintit într-o discuție dintre Dan Bengescu și Viorel Hreneciuc, în care primul îl asigură pe fostul deputat că edilul de la Brusturoasa a acceptat să coopereze și nu va mai contesta nimic.
Ciprian Gheorghe Stătescu (Băicoi, Prahova) – 2 milioane lei
Primar PDL din 2008 până anul trecut, când s-a transferat la UNPR, a virat spre firmele mamei și surorii sale aproape 2 milioane de lei, prin 71 de facturi.
Surorii sale i-a închiriat, pe 10 ani, și un teren de 92 de mp din domeniul privat al orașului Băicoi, potrivit procurorilor. În plus, Elena Stătescu a fost și angajată șef de secție la Serviciul de Gospodărire Locală Băicoi (din subordinea primăriei), ceea ce i-a făcut pe ceilalți salariați ai societății să trimită tot felul de sesizări, la Prefectură, ANI, parchete.
Familia Stătescu a mai primit 24.000 de euro, de la Hidro Prahova, instituție care a închiriat ca sediu o casă a primarului din Băicoi.
Dumitru Drăghici ( Sălătrucel, Vâlcea) – 1.314.467 lei
Drăghici și viceprimarul Vasile Miu sunt trimiși în judecată pentru un contract de arendare încheiat între Primăria Sălătrucel și Asociația locală a crescătorilor de bovine, ovine, porcine și albine, în care cei doi erau președinte și vicepreședinte.
În baza acestui contract, Asociația a primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vâlcea, în perioada 2010 – 2012, subvenții totalizând 1.314.467,93 lei.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă și a cerut recuperarea sumei.
Silviu Eugen Fenic (viceprimar Băicoi, Prahova) – 459.000 lei
La Băicoi, în conflict de interese a fost declarat și viceprimarul Eugen Fenic (Partidul Național Democrat Creștin), care a virat 459.000 lei din banii publici spre firmele familiei: Countex SRL (firma surorii sale) și Materlec Com SRL (unde Fenic este acționar, iar soția, administrator). Cele două societăți au executat lucrări la Grupul Școlar „Constantin Cantacuzino”, finanțat de la bugetul local.
Iancu Beschiu (Jina, Sibiu) – 1.641.629 lei
A efectuat plăţi în valoare de 16.648,6 lei către societatea comercială în care el este asociat, iar cumnatul său, administrator, conform raportului ANI.
Primarul Beschiu, alături de șeful său politic, Dan Constantin, și de Ghiță Ciobanul din reclama Orange
Primarul mai este acuzat că a încheiat un contract de servicii silvice cu o societatea comercială în care asociat unic este Asociaţia Pădurile Jinei, unde Beschiu deține funcția de președinte.
Între 2011 și 2013, primarul a semnat ordine de plată în valoare de 1.624.980,57 lei pentru această firmă. Aflat la al patrulea mandat de primar, Iancu Beschiu este membru PC.
Ion Năftănăilă (Albeștii de Muscel, Argeș) – 458.523 lei
Între 2008 și 2012, Ion Năftănăilă (PDL) a semnat actele adiționale la contractul de concesiune deținut de Asociația Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeștii de Muscel, unde este președinte. Beneficiul asociației a fost de 458.523,99 lei, bani plătiți de A.P.I.A. pentru campaniile 2007-2008, potrivit inspectorilor ANI.
Parte din banii primiți ilegal de Asociația Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri au fost folosiți pentru a sponsoriza Asociația Județană de Fotbal Argeș și diferite evenimente sociale ale Primăriei Albeștii de Muscel.
Anul trecut, Năftănăilă (foto: bitpress.ro) a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare și restituirea către APIA a sumei 202.851,70 lei.
Arnold Gunter Klingeis (Avrig, Sibiu) – 690.540 lei pentru promovarea afacerilor familiei
Arnold Gunter Klingeis (Forumul democrat al Germanilor din România – FDRG) a fost acuzat de ANI că a promovat pe banii primăriei Avrig câteva dintre obiectivele turistice aparținând familiei sale.
Prin proiectul „CultTour”, primăria a plătit mai multe firme pentru a face publicitate ansamblului reședința de vară și a parcului Samuel von Brukenthal, imobil deținut prin cotract de locațiune de către firma Klingeis Consulting, în care primarul este asociat cu soția și cu fratele său.
Pentru ca obiectivele turistice să fie cunoscute, primarul Klingeis a semnat 27 de acte juridice în valoare totală de 690.540 lei.
Primarul s-a apărat în acest caz explicând că proiectul nu promova pensiuni sau alte afaceri turistice existente, ci doar potențialul zonei, ce urmează să fie exploatat.
Presa locală vorbește și despre un alt caz în care s-ar fi risipit banii comunității. Localitatea a organizat licitație pentru contractarea unui împrumut de 10 milioane de lei necesar reabilitării unor străzi din oraș. Câștigătoare a fost Banca Comerciala Carpatica, cu cele mai mici dobânzi și comisioane cerute - 3,88 milioane lei. La semnarea contractului, valoarea acestora a urcat la 6 milioane lei, însă. Creditul a fost luat în aceste condiții diferite de cele licitate.
Familia Klingeis, care a cumpărat în 1995 cabana și telecabina Bâlea, deține celebrul hotel de gheață de la Bâlea.
Florentin Lungu (Nehoiu, Buzău), doar jumătate de mandat
Lungu a fost prins de ANI în conflict de interese pentru că a semnat plăți de 273.735,77 lei pentru Prodfor SRL, firmă ce-i aparținea și pe care a și administrat-o până când a fost ales primar (PSD), în 2012.
Banii s-au dat pe un contract avut de Lungu de dinainte de a ajunge edilul Nehoiului - în 2012, Prodfor era deja prestatoare de servicii nu doar pentru Nehoiu, ci și pentru alte comune vecine – deținea în portofoliu lucrări de aproape 3 milioane de lei în comunele Catina și Siriu.
În acest dosar, ANI l-a trimis în judecată în decembrie 2013 și pe 23 ianuarie 2015 a fost condamnata la doi ani și două luni cu suspendare. Sentința nu este definitivă.
Edilul din Nehoiu n-a reușit să-și încheie acest prim mandat, întrucât în decembrie 2014 a fost arestat preventiv într-un alt caz, de restituire abuzivă a 4,3 hectare de pădure în zona Lunca Mare. Persoana împuternicită de moștenitori să se ocupe de retrocedare și relația cu autoritățile era chiar contabila de la Prodfor, firma primarului implicat în restituire, potrivit procurorilor.
Pădurea a fost defrișată, iar dealul a luat-o la vale, spre cimitir, stârnind revolta localnicilor.
După 30 de zile în arest preventiv, Florentin Lungu așteaptă deznodământul în arest la domiciliu.
Marius Mocanu ( Văliug, Caraș-Severin) - 235.760 lei
Ca primar, a semnat un contract de prestări servicii încheiat cu MCB Mocanu Trans SRL (în care este asociat), iar în calitate de delegat al acestei firme a semnat facturi însumând 235.760,12 lei.
Marinel Stredie (Cristinești, Botoșani) - 35.679,4 lei
Ecologistul Stredie a suplimentat veniturile propriei familii cu trei contracte pentru deszăpezirea comunei unde locuiesc 3.600 de persoane. Suma totală este de 35.679 lei și a fost virată firmei Agromec Dragalina SA, unde este acționar și edilul, iar soția lui este gestionară.
Virgil Saghin (Vatra Moldoviței, Suceava)
Firma Dan-Gigi SRL, în care deține 40% din acțiuni, a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase, în valoare totală de 88.924,5 lei, cu primăria condusă de Saghin.
Ioan Crîșmariu (fost viceprimar Bodești, Neamț)
A participat la rectificările bugetare pe 2010, prin care s-a finanțat contractul de prestări servicii încheiat cu firma Transparent SRL, în care soția sa, Gabriela Crîșmariu, este administrator.
Gheorghe Tilibașă (Glăvănești, Bacău)
A eliberat opt adeverințe în baza cărora soția acestuia, asociat unic și administrator al Tigimarc SRL, a obținut subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Bacău, în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață (campaniile 2009 - 2012).
În 2004, Tilibașa a ajuns primar PUR, iar în 2012 a fost ales ca primar PNL.
Visel Iusein (Dobromir, Constanța) – 64 hectare de pășune
ANI l-a acuzat că i-a dat tatălui său, în arendă, 63,99 ha din pășunea Comunei Dobromir, pe o durată de 5 ani, cu 50 lei/ha/an. De asemenea, a închiriat el însuși de la Primărie un spațiu comercial unde apoi a apărut firma sa, Agricol Iusein SRL.
Procurorii au găsit mult mai multe nereguli și au calculat la un milion de euro frauda acestuia în folosul lui, al fraților și al tatălui său.
Constantin Lazăr, fost primar în Poiana Sibiului (Sibiu)
În urma unei licitații cu strigare, Lazăr a semnat cu X-Dent SRL un contract de concesiune a unui spațiu de 55,22 mp deținut de primărie. După trei luni, chiria a fost redusă de la 451 de euro pe lună, la numai 51 de euro. În firmă este acționar unic fiul primarului, iar administrator – fiica acestuia.
Constantin Lazăr este membru PC.
Mihai Dobre (Mihăilești, Giurgiu)
A încheiat un contract de prestări servicii, pază, protecție, ordine și control cu o societate comercială la care fiica și nora sa au deținut calitatea de asociat unic.
A fost membru PNL, apoi a trecut la PSD, iar acum se spune că ar fi curtat de UNPR.
Emil Picu (Pietroșani, Teleorman)
Liberalul i-a atribuit tatălui său, precum și Întreprinderii Familiale Picu I. Alecsandru (reprezentată de fiica sa și tatăl său), fără aprobarea prealabilă a consiliului local, un contract de prestări servicii, în valoare de 6.500 lei, și două contracte de închiriere teren arabil, în suprafață de 48,13 ha, resprectiv 38 ha, în valoare de 100 lei/ha.
A mai emis facturi și ordine de plată în valoare de 60.600 lei, fără să existe vreun contract, și i-a închiriat cumnatului său un spațiu cu destinație de bibliotecă, la un preț de 1.000 lei/lună.
Ion Nițulică (Dor Mărunt, Călărași)
A semnat ”Bun de plată” pentru două facturi emise de societatea comercială al cărei administrator este fiul acestuia, în sumă totală de 9.984,3 lei și a ordinelor de plată aferente.
Neculai Nastasă (Agapia, Neamț)
A semnat două contracte de concesiune cu Asociația Crescătorilor de Animale “Răchitiș” Agapia, asociație în cadrul căreia fiul lui este membru fondator.
Petrică Șchiopu (Bârgăuani, județul Neamț)
Șchiopu (PSD) a cumpărat materiale de construcții de la Cooperativa „ConsumCoop Bârgăuani”, al cărei administrator este sora sa. De asemenea, primăria i-a vândut acesteia un imobil aflat în patrimoniul instituției.