Pe aceeași temă
Sunt din ce în ce mai mulți social-democrați care nu mai agreează modul în care Liviu Dragnea conduce partidul și văd scăderea abruptă în sondaje, ceea ce îi determină să ceară demisia actualului lider. În plus, pentru Dragnea devine tot mai presantă adoptarea ordonanței privind amnistia și grațierea care să-l scape de iminenta condamnare definitivă la închisoare, scrie HotNews.ro.
Mai mulți lideri PSD intenționează să-i ceară lui Dragnea, în viitoarea ședință a Comitetului Executiv, să facă un pas în spate iar partidul să aibă o conducere colectivă. Sursele citate susțin că Paul Stănescu, Mihai Bădălău și Mihai Tudose sunt cei care poartă discuții cu liderii din teritoriu pentru a creea o opoziție puternică în interiorul partidului. Aceștia s-ar baza pe susținerea, până în prezent, a 15 organizații județene printre care se numără: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Caraş Severin și Timiș.
De precizat că Liviu Dragnea are în prezent sprijinul organizațiilor județene Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bacău, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, Alba, Arad şi trei organizaţii de Sector din Bucureşti (sector 5 Daniel Florea, sector 1 Dan Tudorache, sector 6 Gabriel Mutu).
Reamintim că la întâlnirea informală a pesediștiilor de la Neptun care s-a desfășurat în urma cu o săptămâna Paul Stănescu, Niculae Bădălu, Mihai Tudose și Marian Oprișan i-au reproșat lui Dragnea că partidul a scăzut drastic în sondaje și că există nemulțumiri ale oamenilor din teritoriu pentru modul cum acesta ia deciziile.
Tensiunile au escaladat în ședința CEX unde Gabriela Firea a cerut retragerea sprijinului politic pentru ministrul de Interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat activitatea Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Propunerea lui Firea nu a avut ecou în ședința CEX, liderii județeni evitând atunci un conflict deschis cu Dragnea. Firea a iesit public cu acuzații la adresa liderului PSD și a încercat să se erijeze în liderul nemulțumiților din PSD însă social-democrații nu doresc să o susțină pe aceasta în războiul cu președintele partidului.
Conflictul cu Firea aruncă în aer majoritatea parlamentară
O a doua problemă este conflictul cu vicepreședintele PSD și primarul Capitalei, Gabriela Firea. "Conflictul aruncă în aer majoritatea parlamentară și așa fragilă pe care o avem", au declarat pentru Hotnews.ro, surse din interiorul PSD.
În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 - PSD și 30 ALDE) iar majoritatea este 233. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că și la nivel parlamentar există nemulțumiți și există o serie de deputații și senatorii dispuși să demisioneze din grupul PSD pentru a bloca activitatea și proiectele de lege și pentru a boicota în acest fel actuala conducere PSD.
De altfel, atacurile repetate ale Gabrielei Firea la adresa lui Dragnea au scindat organizația PSD București. Până acum un deputat PSD de București, 3 deputați de Ilfov și 2 din Botoșani și-a anuntat susținerea față de Firea. În prezent PSD București are 14 deputați și, susțin sursele citate, în următoarele zile alți trei parlamentari ar putea să-și anunțe demisiile. De altfel în spatele lui Firea se află organizația PSD București și trei organizaţii de sector ( Rodica Nassar sector 2, Robert Negoiță sector 3 și Daniel Băluță sector 4).
Totodată sursele citate susțin că și gruparea Stănescu-Bădălu-Tudose controlează o serie de deputați și senatori care, la nevoie ar putea boicota activitatea parlamentară.
O majoritatea fragilă blochează multe proiecte legislative anunțate Liviu Dragnea ca prioritare în sesiunea de toamnă. Printre acestea se numără legea offshore aflată în reexaminare la Senat, Codurile Penale, legile justiției, legea privind desecretizarea protocoalelor SRI, legile siguranței naționale - toate pe agenda prioritară a PSD-ului.
A treia problemă pe care Dragnea trebuie să o rezolve curând - ordonanța privind amnistia și grațierea
În interiorul PSD există o tensiune pe acest subiect având în vedere că mulți lideri social-democrați așteaptă actul normativ. Modul de asumare al acestuia este o reală problemă iar conducerea PSD caută soluții.
Presiunea asupra liderului PSD, Liviu Dragnea, crește iar atacurile publice la adresa acestuia au devenit frecvente. De altfel, Gabriela Firea speculează problema și a declarat public că orice invenție juridică privind grațierea și amnistia ar putea duce PSD în haos și este nevoie să se respecte legile. Vezi aici mai multe detalii.
De partea cealaltă, Liviu Dragnea încearcă să contracareze atacurile adversarilor. Surse social democrate susțin că Marian Neacșu și Darius Vâlcov negociază cu fiecare organizație în parte susținerea președintelui PSD. "Se promit fonduri prin PNDL, se promit funcții, se promite orice în bătălia pentru controlul organizaților și menținerea puterii", au declarat sursele citate.
Pentru șefia organizației PSD București au apărut neoficial deja primele propuneri. În interiorul PSD se vehiculează numele senatorului Șerban Nicolae, dar și al primarului sectorului 5, Daniel Florea.
Confruntarea taberelor din interiorul PSD va avea loc cel mai probabil în ședința CEX programată peste două săptămâni. Se așteaptă un contra-atac dur din partea lui Liviu Dragnea, dar și o poziționare puternică din partea liderilor nemulțumiți de acesta.