Pe aceeași temă
Oficial, doar primii doi și-au anunțat depunerea candidaturile până la expirarea termenului limită. Însă președintele partidului, Liviu Dragnea a declarat că a fost sunat de premierul Dăncilă care i-a comunicat că s-a înscris în cursa pentru a deveni numărul doi în partid, ceea ce înseamnă că la congres va figura cu siguranță pe listă. De altfel și Gabriela Firea a declarat că organizația București-Ilfov a propus candidatura actualului premier.
Prima care și-a anunțat intenția de a candida a fost Ecaterina Andronescu, devenită în ultimul timp un critic al lui Dragnea. „Nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un proiect de țară”, a declarat Andronescu. „Vă mărturisesc, lucrurile acestea trebuie să ne doară, ce așteptări au oamenii de la noi. Să discutăm motivul pentru care PSD a scăzut în sondaje. E un subiect major pentru toată țara, pentru că e un subiect de interes pentru țară”, a mai spus Andronescu.
Ecaterina Andronescu este considerată o apropiată a fostului președinte Ion Iliescu, care de altfel a și promovat-o în partid și guvern, fiind deținătoarea în mai multe rânduri a portofoliului Educației.
Nicolae Bănicioiu este apropiat de fostul premier Victor Ponta, când a fost ministrul Sănătății. El este susținut acum și de fostul premier Mihai Tudose.
Întrebat dacă este de părere că CEx va valida candidatura sa, Bănicioiu a anunțat că îl susține organizația PSD Brăila, condusă de Mihai Tudose: „CEx nu are cum să nu îmi valideze candidatura. Să le dau si o veste proastă unora care făceau presiuni la organizații. Am depus și o hârtie de la o organizație care mă susține, de la Brăila”.
Nici el nu este convins de oportunitatea acestui Congres. „Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziția noastră în UE și proiectul de țară. Nu cred că proiectul de țară poate fi făcut de mâine până poimâine. (...) Trebuie să clarificăm, pentru că vin 4.000 de oameni și după cum am văzut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem când vin la congres? Peste o lună vă chemam să votăm proiectul de țară?”
Actualul președinte executiv, Nicolae Bădălău, a anunțat din start că nu va mai candida la nicio o funcție. Deși este evident în dizgrația liderului, s-a abținut de la a critica fățiș organizarea Congresului, spunând că pentru el cea mai importantă funcție în PSD este aceea de membru.
Cel mai vocal contestatar a fost deputatul PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră”, care a anunțat miercuri că a depus o contestație privind hotărârea Comitetului Executiv National (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare județ sa candideze doar o persoană pentru funcții de conducere. Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea de epurări comuniste cu iz de anii 1950.
Deputatul Catalin Rădulescu si-a depus, joi, candidatura pentru funcția de vicepreședinte, catalogând candidaturile și alegerile de la Congresul PSD drept mizerabile și nedemocratice. Este puțin probabil că îi va fi validată candidatura, el neavând susținerea niciunei organizații județene.
Și fostul secretar adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, și-a continuat joi atacurile la adresa liderului suprem, Liviu Dragnea. El s-a plâns presei că fusese șters și de pe lista delegaților care vor participa sâmbătă la Congresul extraordinar.
„La așa ceva s-a ajuns. Există posibilitatea, pentru că actuala conducere a PSD nu vrea să ne lase să candidăm (...) Acum, că Liviu Dragnea a schimbat regulile în timpul jocului, noi nu putem să candidăm decât din partea regiunilor. Voi depune candidatura așa cum sunt. Codrin Ștefănescu vrea să candideze nu împotriva candidatului domnului Dragnea, ci pentru partid. Cei 4.000 de delegați vor decide dacă îl vor pe Codrin Ștefănescu secretar general, dacă îl vor pe Nicolae Bănicioiu președinte executiv sau pe doamna Ecaterina Andronescu” a declarat Codrin Ștefănescu.
El spune că frământările din PSD din ultima vreme nu fac bine României în general și electoratului PSD în special. „Oamenii care ne votează se uită la noi, aici, la centru și văd că nu mai suntem colegi, că nu ne mai împăcăm”, a mai spus el.
Și alte nume grele nu se vor mai regăsi în forurile de conducere ale partidului, precum Nicolae Șerban, Liviu Pleșoianu sau Claudiu Manda, ultimul, președintele Comisiei SRI din Parlament și care era cotat cu șanse reale la un moment dat să ajungă președintele executiv al PSD.
Lista completă a dosarelor de candidați depuse la sediul PSD:
Președinte executiv: Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu și Viorica Dăncilă
Secretar general: Marian Neașcu și Codrin Ștefănescu
Pentru funcțiile de vicepreședinți:
Regiunea Bucureşti - Ilfov: Gabriela Firea, Robert Negoiţă și Daniel Florea
Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu și Paul Stănescu
Muntenia: Carmen Dan, Adrian Țuțuianu, Șerban Valeca și Cătălin Rădulescu
Sud – Est: Furtună Mihaela și Marian Oprişan
Nord - Est: Doina Fedorovici și Gabriel Vlase
Regiunea Nord - Vest: Doina Pană și Gabriel Zetea
Regiunea Vest: Natalia Intotero și Mihai Fifor
Transilvania - Centru - Roxana Mânzatu și Bogdan Trif