Congresul USR lansează un experiment care poate reuși sau eșua pe mâna lui Nicușor Dan

Cristian Campeanu | 12.05.2017

Un eveniment politic neglijat de cea mai mare parte a mass-media are loc zilele acestea la Cluj, unde se desfășoară Congresul extraordinar al Uniunii Salvați România. La orice mare reuniune politică de partid de acest fel principalul eveniment este alegerea președintelui.

Pe aceeași temă

 

La Congresul USR, problema președintelui nu se pune. Formal, există patru candidați- Nicusor Dan, Emanuel Ungureanu, Serban Marinescu si Cornelia Florina German- dar, în realitate, fondatorul partidului, Nicușor Dan nu are emoții că va fi confirmat în funcția de președinte. Miza congresului USR nu este așadar președintele, ci statutul partidului care reglează modul în care va fi exercitată puterea în interior și cum vor fi exprimate pozițiile în interior. Despre importanța acestui statut depune mărturie și faptul că deși ar fi trebuit adoptat vineri dimineață prin votul celor 270 de delegați, în cursul după-amiezii încă se dezbăteau și se supuneau la vot propuneri.

 

 

Modelul Ceaușescu, Stalin, Dragnea

 

În opinia lui Cristian Ghinea, miza statutului USR este „de a avea primul partid cu adevărat democratic din România care să înfrângă legea de fier a oligarhiei” de partid. Unul din mecanismele propuse de grupul din care face parte Ghinea este cel al referendumurilor interne în care fiecare membru să se poată pronunța prin vot asupra deciziilor politice majore. Potrivit fostului ministru al fondurilor europene, acest mecanism a fost adoptat dar s-a introdus filtrul politic al Biroului Național care va aproba în prealabil temele supuse referendumului astfel încât acestea să nu contravină statutului. Ghinea s-a declarat nemulțumit de introducerea acestui filtru care limitează decizia democratică. În pofida acestei constrângeri, procedura referendumurilor interne reduce și ține sub control puterea conducerii centrale într-un fel neobișnuit pentru viața politică din România.

 

Pe de altă parte, participanții la Congres au decis ca secretarul general al partidului să aibă un rol pur tehnic, „astfel încât să nu ne trezim pe modelul Ceaușescu, Stalin, Dragnea, că secretarul general devine ulterior șeful partidului”a declarat Ghinea.

 

Câtă putere va ceda Nicușor Dan?

 

Congresul USR de la Cluj lansează un experiment democratic care poate reuși sau eșua pe mâna lui Nicușor Dan și a grupului din jurul său care formează conducerea USR. Întrebarea este câtă putere va ceda acest grup și câtă democrație internă va permite.

 

Ghinea se declară optimist. El susține că USR va fi un animal politic cu totul diferit de celelalte partide din România și își probează optimismul cu faptul că mai multe prevederi statuturare propuse de Nicușor Dan și de conducere au fost respinse la vot, semn că punctele de vedere ale președintelui pot fi respinse sau invalidate de membrii USR. Acesta este un mecanism de checks and balances cu care nimeni în politica românească nu este obișnuit și de aceea există un mare semn de întrebare asupra durabilității lui.

 

Dan a mai pierdut o dezbatere în partid atunci când a fost nevoit să dea înapoi în cazul Cioloș și este de urmărit câte astfel de înfrângeri va mai suporta înainte de a ceda funcția de președinte sau de a suprima mecanismele democratice de decizie și a „sugruma partidul la vârf”. Și atunci ca și acum, grupul de deputați din care face parte Ghinea a avut o altă poziție decât cea a conducerii și a avut câștig de cauză. Din acest motiv, au fost acuzați că vor să dea o lovitură de palat și să pună mâna pe putere în USR. Ghinea a calificat aceste acuzații drept „stupide” și le-a cerut celor care le-au lansat „să-și înghită limba” pentru că nu candidează la șefia partidului. Membrii USR se feresc să vorbească despre amploarea sau profunzimea tensiunilor interne dar cel puțin un lucru este clar. Ele există și privesc exercitarea puterii și influenței în partid indiferent dacă cineva vizează sau nu o funcție formală.

 

Nici o clarificare ideologică

 

Una dintre propunerile din documentul „USR optimist și deschis”, redactat de Ghinea împreună cu colegii săi deputați Tudor Benga și Andrei Prisnel, avea în vedere instituționalizarea unor platforme doctrinare în interiorul USR, ceea ce ar fi adus o clarificare binevenită în ceea ce privește acest partid despre care nimeni nu știe dacă este de stânga sau de dreapta, de centru „macronist” sau toate la un loc.

 

Din păcate, această clarificare ideologică se amână pentru că formalizarea unor platforme ideologice nu va figura în noul statut. Ghinea susține că această coagulare se întâmplă de facto, dar chiar și așa avem de-a face cu un viciu intern serios, pentru că poate bloca asumarea unei poziții politice unitare din partea partidului. De exemplu, deputații USR au votat fiecare cum a dorit în privința amendamentului privind definirea familiei în Constituție, ceea ce înseamnă că USR ca partid a eșuat să formuleze o poziție asupra unei chestiuni politice de interes. Lipsa clarificărilor va face ca aceste sincope să se repete și în viitor.

 

Citeste si  Congresul USR. Nicuşor Dan îşi propune ca USR să devină al doilea partid din România

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22