Consiliul Concurenței suspectează un cartel în industria lemnului din Alba și Hunedoara

Tudor Despina | 11.02.2016

Consiliul Concurenței anchetează un posibil cartel în industria masei lemnoase din cele două județe.

Pe aceeași temă

 

 

Pe baza suspiciunilor privind o posibilă înțelegere de tip cartel în industria prelucrării masei lemnoase, Consiliul Concurenței a lansat o investigație în acest sens. Instituția a făcut mai multe inspecții inopinate la sediile mai multor companii care activează în industrie.

 

E vorba despre Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeș SA, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL. Potrivit Hot News, Consiliul a mers și la două direcții silvice – Alba și Hunedoara –, documentele ridicate fiind în analiza autorității.

 

Inspecțiile au fost lansate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele patru companii în vederea împărțirii pieței/surselor de aprovizionare și a adjudecării volumului de lemn la un preț minim în urma licitațiilor organizate de Direcțiile silvice Alba și Hunedoara.

 

Șeful Consiliului Concurenței spune că acțiunea e fondată pe suspiciuni rezonabile privind posibile înțelegeri între cele patru firme menționate. "Studiul pe care îl derulăm pe piața lemnului indică faptul că există disfuncționalități în acest sector, mai ales în ceea ce privește organizarea licitațiilor. În acest context, analizăm cu atenție cazurile în care au existat licitații cu puțini participanți, precum și cele la care prețul de adjudecare a fost foarte scăzut", a precizat Chirițoiu, citat de Agerpres.

 

În August 2015, într-un raport preliminar, Consiliul Concurenței a făcut mai multe recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în sectorul pieței lemnului. La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care defrișările ilegale devin amenințări la securitatea națională.

 

Scandalul Schweighofer

 

Scandalul s-a declansat si a escaladat dupa ce, pe 27 aprilie 2015, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

 

Potrivit informatiilor aparute pe retelele de socializare, societatea civila se teme ca Holzindustrie Schweighofer Romania face presiuni asupra parlamentarilor ca limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România sa fie crescuta. Mai mult, societatea civila acuza ca presedintele Klaus Iohannis a retrimis codul silvic in Parlament pentru a ajuta Holzindustrie Schweighofer Romania.

 

De cealalta parte, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania sustin ca respecta legislatia in vigoare atunci cand cumpara lemn. In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spuneau ca vor demara o ancheta interna si vor lua decizii in consecinta.

 

"Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera  comportamentul inadecvat  al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22