Consiliul Concurenței infirmă teza conspiraționistă a lui Zamfir despre înțelegerea dintre bănci

Redactia | 21.01.2019

Nu au fost descoperite dovezi privind o posibila intelegere intre banci, a anuntat, Consiliul Concurentei, in replica la afirmatiile senatorului Daniel Zamfir.

Pe aceeași temă

Investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat reprezentanţii instituţiei, citați de Agerpres.

„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD - Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă”, precizează Consiliul Concurenţei.

Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

„Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei” , au afirmat reprezentanţii CC.

Ordinul de închidere a investigaţiei din oficiu, având ca obiect posibila încălcare a prevederilor din Legea concurenţei şi din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene de către întreprinderile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România a fost publicat pe pagina web a instituţiei.

Precizările Consiliului Concurenţei vin în urma declaraţiilor făcute duminică de către senatorul ALDE, Daniel Zamfir, potrivit cărora indicele ROBOR este „trucat” cu „ştiinţa şi implicarea” directă a BNR, solicitând Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac.

Senatorul a susţinut că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

„Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public”, a precizat Zamfir.

El mai spune că vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economică din Senat la care vor fi invitaţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, dar şi alţi factori implicaţi.

Zamfir, nou atac la adresa BNR. Banca Națională: șir lung de confuzii și interpretări răuvoitoare

Mugur Isărescu va fi chemat să dea explicaţii în Parlament despre indicele ROBOR, indice pe baza căruia sunt calculate ratele în lei.

Preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, susţine că există o înţelegere între băncile comerciale pentru a truca acest indice. Potrivit senatorului ALDE, totul se face cu aprobarea Băncii Naţionale.

”Indicele ROBOR, indicele la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, bineînţeles, cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR. Aceste informaţii pe care le am aici vreau să ştiţi că vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia Economică a Senatului, audieri începând cu data de 29 ianuarie, la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi. Vreau să cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor”, spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, citat de Digi 24.

Senatorul ALDE a mai spus, într-o conferință de presă, că în intervalul de 15 minute în care se iau în evidență cotațiile în funcție de care se stabilește indicele ROBOR, băncile ridică dobânzile pentru ca acest indice să fie mai mare, însă după ce trece această perioadă de monitorizare instituțiile bancare fac trazactia la cotația reală care este mult mai mică.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a respins categoric acuzațiile formulate de senator la adresa Băncii Naționale și a spus că declarația lui Daniel Zamfir este un lung șir de confuzii, greșeli și interpretări răuvoitoare.

De asemenea, Suciu a mai spus că BNR a comunicat întotdeauna mecanismul transparent în funcție de care evoluează indicele ROBOR.

”Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înțeles bine, și a venit cu niște mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung șir de confuzii și greșeli și rele interpretări cu care ne-am obișnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toții în această confuzie totală pe care încearcă dânșii să o lanseze.

Banca Națională are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor, adică inflația. Principalul instrument cu care reacționează este dobânda de politică monetară. În jurul acesteia, se stabilește culoarul de variație. În funcție de acest culoar variază ROBOR-ul în piață. Așa funcționează piața în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înțelegere a pieței, eu îl înțeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea”, spune Daniel Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22