Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni recomandă desființarea Secției Speciale

Laurentiu Gheorghe | 07.05.2019

Caonsiliul magistraților europeni „recomandă abandonarea în întregime a acestei inițiative”, referindu-se la înființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

Pe aceeași temă

CCJE achiesează la îngrijorările exprimate de Asociația Forumul Judecătorilor din România cu privire la independența judecătorilor români și adoptarea modificărilor aduse celor trei legi ale justiției, se arată într-un răspuns adresat pe 25 aprilie unei solicitări adresate de FJR.

Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) este o autoritate consultativă a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independența, imparțialitatea și statutul judecătorilor. CCJE este singurul organism dintr-o organizație internațională compus exclusiv din judecători, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Prezentăm mai jos recomandările formulate de Colegiul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

  1. Colegiul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, care reprezintă pe membrii acestuia ce sunt judecători activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achiesează la îngrijorările exprimate de Asociația Forumul Judecătorilor din România cu privire la independența judecătorilor români și adoptarea modificărilor aduse celor trei legi ale justiției.

  2. Colegiul CCJE recomandă, în consecință, reconsiderarea rolului limitat pe care reprezentanții societății civile îl au în prezent, în mod nepotrivit, în activitatea CSM.

  3. În ceea ce privește răspunderea materială a judecătorilor, Colegiul CCJE își exprimă îngrijorarea cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finanțelor Publice în stadiul inițial al procedurii, și care, în calitate de organ al puterii executive nu poate evalua în mod adecvat existența sau cauzele unei erori judiciare. Se recomandă în întregime reconsiderarea acestui amendament. Asemenea plângeri, dacă sunt formulate, ar trebui tranșate exclusiv de o instanță independentă, cu asigurarea tuturor garanțiilor prevăzute de art. 6 CEDO.

  4. În completarea acestor chestiuni procedurale, Colegiul CCJE recomandă cel puțin ca definiția erorii judiciare să fie suplimentar precizată, în sensul că judecătorii nu pot fi trași la răspundere decât în ipoteza în care reaua credință sau grava lor neglijență a fost stabilită prin procedura corespunzătoare. Colegiul CCJE recomandă în continuare doar reaua credință, nu și grava neglijență, ca posibil temei al răspunderii pentru erori judiciare.

  5. Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători, Colegiul CCJE recomandă abandonarea în întregime a acestei inițiative.

  6. Colegiul CCJE conchide în sensul că noua obligație impusă judecătorilor, prin limitarea libertății lor de exprimare, nu este necesară, ridică numeroase semne de întrebare, poate constitui subiect al interpretărilor abuzive și contradictorii, periclitând independența judiciară, astfel încât se recomandă înlăturarea acestei modificări.

  7. Cu privire la atacurile repetate și fără precedent ale factorilor politici împotriva judecătorilor, Colegiul CCJE condamnă orice declarații, comentarii sau remarci în România care depășesc granițele unor critici legitime și al căror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricăror altor tipuri de presiuni asupra judecătorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente simpliste, iresponsabile sau demagogice, precum și desconsiderarea în orice alt mod a sistemului judiciar sau a judecătorilor în mod individual.

  8. În ceea ce privește dreptul judecătorilor de a protesta împotriva politicilor sau acțiunilor de natură a le afecta independența, Colegiul CCJE confirmă în mod absolut dreptul legitim al judecătorilor din România sau de oriunde de a protesta împotriva acestor acțiuni, într-un climat de respect reciproc și într-o modalitate compatibilă cu păstrarea independenței judiciare și a imparțialității.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22